Bosanski Novi

nedjelja, 04.03.2007.

MEĐUNARODNI SUD PRAVDE PREKRŠIO KONVENCIJU O SPRJEČAVANJU I KAŽNJAVANJU GENOCIDA

Grb BIH

U Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine je izvršen zločin genocida nad Bošnjacima. Prekršena je Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju genocida jer je postojala namjera uništenja bošnjačkog naroda. Tu činjenicu je potvrdio Međunarodni krivični Tribunal za bivšu Jugoslaviju u svojim presudama i Kongres i Senat SAD-a u svojim Rezolucijama. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i dole potpisane najznačajnije organizacije iz dijaspore, osuđuju političku odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu, kao nepravednu odluku kojom je nagrađen zločin od strane međunarodne zajednice koja je tako potvrdila saučesništvo u zločinu, koja je ignorisala nepobitne činjenice o genocidu u Bosni i Hercegovini i koja je usporila proces pomirenja među narodima u Bosni i Hercegovini. Zato Odluka Međunarodnog suda pravde stavlja još veću moralnu i političku obavezu na političke predstavnike Bosne i Hercegovine da insistiraju i istraju u zahtjevima za istinom i pravdom, te potpunim anuliranjem svih rezultata genocida. Smatrajući da je šteta koju su pretrpjele žrtve genocida neprocjenjiva u materijalnom i duhovnom smislu, te da te žrtve i njihova buduća pokoljenja moraju ostvariti svoje pravo na ravnopravan i dostojanstven život na svakom pedlju Bosne i Hercegovine, smatrajući da je trenutno ustavno, demografsko i teritorijalno uređenje Bosne i Hercegovine direktan rezultat genocida, kao i svojevrstan nastavak tog genocida, smatrajući da je genocid mjestimice u potpunosti uništio a u cjelini bitno narušio karakter Bosne i Hercegovine kao istinske multi-etničke, multi-kulturne i multi-vjerske države, vjerujući da su principi Istine, Pravde i Slobode osnovni temelji na kojima građani i narodi Bosne i Hercegovine moraju graditi društvo, smatrajući izuzetno važnim i korisnim da se dijaspora ujedinjeno oglasi po presudi, dole potpisane najznačajnije organizacije u dijaspori usvajaju:

DEKLARACIJA

ZA PRAVNO, POLITIČKO I MORALNO ANULIRANJE SVIH REZULTATA GENOCIDA U BOSNI I HERCEGOVINI


I. Proces i pravac ustavne reforme u Bosni i Hercegovini mora se u potpunosti rukovoditi činjenicom da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid, te konačno rješenje mora anulirati sve rezultate genocide, uključujući anuliranje Republike Srpske koja je po Odluci Međunarodnog suda pravde odgovorna za genocid u Srebrenici.

II. Ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, bazirano na etno-teritorijalnim principima, je direktan rezultat genocida i kao takvo mora biti ukinuto.

III. Društveno-političko uređenje Bosne i Hercegovine se mora uskladiti sa njenim uređenjem koje je postojalo prije započinjanja genocida, što uključuje i teritorijalno ustrojstvo Bosne i Hercegovine.

IV. Svi praktični efekti genocida se moraju poništiti što uključuje i efektivan i samo-održiv povratak svih preživjelih žrtava genocida u svoje prijeratne domove.

V. Bosna i Hercegovina mora povratiti karakter istinske multi-etničke države na svakom dijelu svoje teritorije, status koji je imala do započinjanja projekta genocida koji je rezultirao stvaranjem etničko-čistih teritorijalnih cijelina.

VI. Potomci žrtava genocida, preživjele žrtve genocida, kao i država Bosna i Hercegovina, moraju biti obeštećeni u materijalnom smislu kako bi se omogućilo ispunjavanje primarnih obaveza iz gornjih navoda.

VII. Bosna i Hercegovina mora donijeti zakon o zabrani negiranja genocida, te osigurati najstrožiju i najširu primjenu tog zakona.

VIII. Politički predstavnici Bosne i Hercegovine moraju insistirati i istrajati na zahtjevima da Srbija i Crna Gora prihvate punu pravnu, političku, materijalnu i moralnu odgovornost za genocid, te da se obavežu da će u potpunosti podržavati i pomagati poništavanje efekata genocida i sprjećavati bilo kakve buduće pokušaje za ponavljanje genocida u Bosni i Hercegovini.

Potpisnici Deklaracije:

1. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
2. Svijetski Savez Dijaspore BiH
3. Bošnjačko-Američko Savjetodavno Vijeće za BiH
4. Udruženje Bošnjaka Australije
5. Vijeće BH Organizacija Australije
6. Australijska BiH Fondacija Pravda za BiH
7. Udruženje Srebrenica
8. Alliance of Croats of Bosnia and Herzegovina
9. Udruženje Prijedorčana St. Louis
10. Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike {IABNA}
11. Udruženje građana i prijatelja BiH – Južna Kalifornija {UGIP}
12. Udruženje Bošnjaka Holandije "Most" - Bosniaks Stichting "Most"
13. Zavičajna Zajednica Bosanski Novi St.Louis

Preneseno s Bosanski Novi.tk

04.03.2007. u 13:58 • 2 KomentaraPrint#
Komentari da/ne?



Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


O meni i Novom

Bosanski Novi

Grad kojeg nisam prežalio, grad koji mi je uvijek u srcu...

Ni sam ne znam da li sam teško nesretan ili samo tužan što kejom jutrom šetati i miris lipa uživati ne mogu…

Volio bih da drugačije je bilo, da djetinjstvo tako loše završilo nije…

Volio bih da sam tamo ljubio kao što grad ljubim svoj…

Da sam noći na Uni provodio, jedinoj što me u dušu dira, da me zelena boja tog smaragda umiruje dok tmina zavija grad…

Ja sam dijete Novoga i o Novom ovdje pišem da sjećanja, radosti i tugu podijelim i iz sebe izbacim…

Novo u Novom

Sunce što siješ svjetlost svoju
I ti nebo plavo ponosno i slasno
Dajte mi mira i vratite dušu moju
Jer blizu sam da vam viknem glasno

Što učini od nas sudbo prokleta
Da nama dan ni noć nisu isti više
Pa zar vam nit žao nije naših ljeta
Nit malo onog što ja vam sada pišem

Ni popraviti zla više nitko neće
Pokvarili ste što se moglo do sad
Jeli ostalo malo da nam date sreće
Makar da nam sjećanjem blažite pad

Jer Novi ljudi u Novom su sad…


8. veljače 2007. u Zagrebu

Kontakt:
bosanskinovi@post.t-com.hr

Novski linkovi

Linkovi - Bosanski Novi
wiki/Bosanski Novi
Slike Novog


Web BosanskiNovi blog

RSS