drago boric

srijeda, 11.03.2009.

Ratko Mladic,RATNI ZLOCINAC-KIJEVO 1991.

MLADICEVA ZAJEDNICA

25.kolovoza 1991.,u rano jutro,poceo je napad na Kijevo po zapovijedi zloglasnog pukovnika JNA Ratka Mladica.
To mjesto u Dalmatinskoj Zagori i u Drugom je svjetskom ratu sravnjeno sa zemljom.Zivotom je tad platilo 600 Kijevljana.Povijest se ponavljala.
KAJA RADIC:TO JE GORILO NEBO I ZEMLJA.SA AVIONIMA,SA TOPOVIMA,SA TENKOVIMA.HA,STA CU VAM REC!
Civili su krenuli u zbijeg a Kaja i njwezina sogorica Ana unatoc pozivima obitelji zadrzavce se na brdu KOzjaku u napustenimmkolibama.Prezivjet ce jeduci krumpire.U zoru bi se spustale u selo dok su cetnici jos spavaliu.Provjeravale su sta im je s kucama i blagom.Ponekad bi susrele i kojeg pripitog odmetnika.
KAJA RADIC:TO SU NASI SUSJEDI,STO SU GOD PALILI.A MLADIC IM JE NAREDIO DA IDU.
Jedan Savo,slikovitog prezimena Cetnik,znao je da joj se sin bori na hrvatskoj strani.
KAJA RADIC:PA MI VICE:A DJE TI JE MUPOVAC!?A STA CU REC NEGO:OTISO JE S CETNICIMA BORIT SE!
Zivot joj je visio o niti.Kaju i jos sedmero staraca cetnici su zatocili u jedan podrum.Trazili su da im kazu gdje su im sinovi.
KAJA RADIC:IZVADILI NOZE,DA CE KLATI,DRZI NOZ,KAZE:S OVIM CEMO ZENSKE A S OVIM CEMO MUSKE!
Spasio ih je neki armijski pukovnik.Nije dopustio da se pobije kijevska starcad.Nakon tri mjeseca na rubu smrti Kaja i Ana napustile su mjesto i sklonile se u Split.
O teskim danima okupcije svjedoci i ANTE TESKERA.Ante je u zbjegu preko brda uspio napustiti Kijevo no nakon tjedan dana uz armijsko dopustenje vraca se kako bi nagovorio bolesnu majku da s njim podje u Split.Na ulasku u Kijevo,oci u oci,susreo se s Mladicem.I danas ga,kad se toga prisjeti,prolazi jeza.
ANTE TESKERA-ZELE:DODJE,SKINE PANCIRKU,UZEO JE TU PUSKU I KAZE:KO IMA HRABROSTI NEK UZME OVU PUSKU,NEK ME UBIJE,JA SAM DAO NAREDJENJE DA SE KIJEVO NAPADNE.
Umjesto jednog dana,u Kijevu je ostao nekoliko mjeseci.Majka ni po koju cijenu nije zeljela napustiti vec unisteno selo.Svakog dana netko od njihovih susjeda bio je ubijen.
ANTE TESKERA-ZELE:PERU SLAVIC,NJU SU TJERALI TAMO DOLI,A UNPROFOR PAR METARA OD NJIH.IVANA BARISICA I JAKOVCA ZENA,UBILI SU IH I BACILI U BUNAR.
Jednog jutra dok se bio sklonio u sumu,cetnici su mu zapalili kucu.Majka je skoro ziva izgorjela.Tek kada je ostala bez rodnog doma,majka je pristala pobjeci za Split.
Vise od cetiri mjeseca po brdima je zivjela i Pava Bajan.Povremeno se spustajuci u Kijevo,jedina od obitelji nije htjela pobjeci.Pava svjedoci kako su cetnici otvarali grobove,s mrtvih su skidali zlato i krali nadgrobne ploce od mramora i njima poplocavali staze u dvoristima.O tome i danas svjedoce oskvrnute grobnice i unisteno raspelo koje se cuva pred kapelicom Sv.Katarine.Crkva Sv.Mihovila bila je sravnjena sa zemljom.Kijevljani su je obnovili nakon oslobodjenja.Ratko Mladic,koji na dusi nosi sibenske,vrlicke,skabrnjske i kijevske zrtve pred Haskim tribunalom nece odgovarati za zlodjela u Hrvatskoj,no Sud u Sibeniku ga je u odsutnosti osudio na 20 godina
robije.Za njim je MUP raspisao tjeralicu.
ANA RADIC:NE DA GA UBIJU,NEK SE MUCI!ZIVOTINJA!ETO,STA SMO MI SMETALI,KIJEVO,KOME?
Za kraj vratimo se Kaji Radic s pocetka reportaze.Pitamo je zna li gdje se danas nalazi njezin susjed koji ju je ispitivao u sinu mupovcu.
KAJA RADIC:ETO VIDIS DA JE U VIJECU ISPRED HDZ-a!USA COVIK.SAD CE I ON POSTAT MUPOVAC!
I doista,Kajin sin nam potvrdjuje kako je SAVO CETNIK DANAS VIJECNIK HDZ-a U OPCINI CIVLJANE.
Kijevo je danas mrtvo mjesto.Od prijeratnih 1200 stanovnika,unatoc obnovi,u njega se vratilo tek 400 stanovnika.
Osnovnu skolu u Kijevu danas polazi tek petero ucenika.
(Ivana Mandic,"PRICA IZ HRVATSKE")

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi