drago boric

ponedjeljak, 16.02.2009.

CETNIK ZIVKO KORAC,BANIJSKI KRVOLOK-1

Prica o Zivku Koracu,banijskom cetniku koji se nakon"Oluje"pet godina skrivao po sumama.Tijekom svoje krvave hajducije pobio je cetvero nevinih hrvatskih civila.Na koncu,uhvacen u obruc hrvatskih policajaca,sam je sebi oduzeo zivot.

SEOSKA PROTUHA

Premda je rodjen u dobrostojecoj obitelji,Zivka Koraca su na Banovini oduvijek izbjegavali.Seoski momak iz Velikog Susnjara kod Petrinje bio je cudan,nekako zlocudno povucen.
Zeljko Kardas Koraca pamti jos iz skolskih dana.Kasnije ga je susretao u hrvatskom selu Kraljevcanima,kamo je Korac znao zalaziti u krcmu.
ZELJKO KARDAS,UMIROVLJENI BOJNIK HV-a:BIO JE ASOCIJALAN TIP.VECINOM JE ZNAO SJEDITI SAM,
VRLO MALO U DRUSTVU,S LJUDIMA,NA NEKI NACIN ZATVOREN PO KARAKTERU.ALI VJECITO SAM GA VIDJAO S CASOM U RUCI,PUSIO JE DOSTA,IMAO JE TAD NEUREDNU BRADU,BRKOVE.
Otac se svim silama trudio od Zivka uciniti covjeka.No,nije mu uspjelo.Kupio mu je najmoderniju poljoprivrednu mehanizaciju,ono o cemu su suseljani mogli samo sanjati.No,rad je sinu Zivku bio stran.Nije mario za bogato imanje.Procerdao je i rasprodao sve sto je dobio.
ZELJKO KARDAS,UMIROVLJENI BOJNIK HV-a:SLOVIO JE MEDJU SVIM POZNATIM LJUDIMA,DAKLE STO HRVATIMA STO SRBIMA,KAO PROPALICA,LJENCINA,COVJEK KOJI NIJE VICAN RADU.
Korac se ozenio,dobio sina i kcer.No,zena ga je ubrzo ostavila jer nije mogla podnijeti njegova opijanja.

PRVI MEDJU NAJGORIMA

Pod utjecajem alkohola cesto je bio agresivan.Iako u mladosti nije isticao svoje srpstvo,potkraj osamdesetih poceo je po krcmama u drustvu drugih pijanih protuha pjevati cetnicke koracnice.Uoci balvan revolucije pozurio se uclaniti u Srpsku demokratsku stranku.Ako vec ne moze biti medju najboljima bice prvi medju najgorima.
Banijska praskozorja uskoro su postala krvava,sela su gorjela.Hrvati su ginuli pod cetnickom kamom.U pokolju i progonu svojih susjeda ponosno je sudjelovao i Korac.Pustio je bradu.
No,cak ga ni cetnici nisu mogli staviti pod kontrolu.
ZELJKO KARDAS,UMIROVLJENI BOJNIK HV-a:CULI SMO DA NIJE POSTIVAO STEGU,SKLON JE BIO SAMOINICIJATIVNIM AKCIJAMA,NIJE POSTIVAO AUTORITETE,TAKO DA JE CESTO DOLAZIO U SUKOB SA SVOJIM OFICIRIMA.
Kada je krajinska paradrzava nestala u bespucima velikosrpske gluposti,Korac je dozivio potpuni slom.Preko noci mu se srusio jedini svijet u kojem je bio netko i nesto.Hrabri srpski vojnik,kako je sebe dozivljavao,opet je postao obicna seoska protuha.
(Ivana Mandic,"PRICA IZ HRVATSKE")

- 13:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi