drago boric

ponedjeljak, 02.02.2009.

CETNICI DAMIR TRAVICA I SLOBODAN KOVACEVIC,RATNI ZLOCINCI.A ONOMAD JE I CAJKA MOMCILO"UMILJATO SRPCE"BAJAGIC BAJAGA"ZABAVLJALA"KRAJISKE ANTICIVILIZACIJSKE MUTANTE!

Ervenik,ljeto 1991.U tom mjestascu u Dalmatinskoj Zagori,pedesetak kilometara udaljenom od Knina,DAMIR TRAVICA je s odusevljenjem slusao prijetnje raznih Babica i Martica te mastao o Srpskoj Krajini.U njegovoj taverni,dok su gorjele hrvatske kuce,lokalne su Srbe uveseljavale prekodrinske cajke i pjevaci.
IVAN CENGIC,BRAT UBIJENOG DRAGE:MEDJU TIM PJEVACIMA BIO JE I MOMCILO BAJAGIC BAJAGA, DOLE.JA SAM GA SLUSAO S
PROZORA,IZ ZGRADE U KOJOJ SAM STANOVAO.
No,u taverni se nije samo pjevalo.Travica ju je pretvorio u svojevrsni ratni stab.Bas kao sto ce i sam ubrzo postati jedan od najmonstruoznijih zlocinaca tijekom srpske agresije.
VLADO CENGIC,BRAT UBIJENOG DRAGE:TU SE KROJILA SUDBINA HRVATA.NA ZALOST,MOGU RECI,SUDBINA OKRUTNA.STO I KAKO I NA KOJI NACIN SE OBRACUNATI SA TIH PAR HRVATSKIH KUCA.
U sijecnju 1992.gotovo svi Hrvati vec su napustili Ervenik.Vecina je kuca spaljeno,mjestom su harali cetnici.No,u selu su ostali starci Marija i Josip Cengic.U drugoj kuci koju je tek poceo graditi,ostao je i njihov 38-godisnji sin DRAGO sa suprugom Nevenkom,10-godisnjim sinom Slobodanom i 4-godisnjim Goranom.U kucu je ulozio cijelu ustedjevinu.Nadao se da ce pregovori izmedju Zagreba i Knina ipak uroditi plodom te da nece morati napustati rodni Ervenik.Ta ce odluka cijelu obitelj stajati zivota.
Tog 18.sijecnja `92.noc se spustila nad Ervenikom.Nekoliko je domacih cetnika ubijeno dok su pljackali obliznje selo Rupe.Za odmazdu su odlucili pogubiti preostale Hrvate.Plan je skovan u zloglasnoj taverni.Oko 19.30 TRAVICA i sudrug mu po oruzju SLOBODAN KOVACEVIC u zaseoku Cengicima zakucali su na Dragina vrata.
VLADO CENGIC,BRAT UBIJENOG DRAGE:ONI SU UPALI NA VRATA KALASNJIKOVIMA.KAD JE POKOJNI BRAT,KOLIKO SAM CUO IZ NJIHOVOG PRIZNANJA,REKAO TRAVICI:NECES VALJDA PUCAT U DICU!,TRAVICA JE UZVRATIO DA ZA HRVATE NEMA VEZE JESU DICA,NISU DICA I OTVORIO RAFALNU PALJBU PO NJIMA.
Drago i 10-godisnji sin koji je stajao uz oca na mjestu su pokoseni.
Nevenka,koja je sjedila s 4-godisnjim Goranom na kaucu,dobila je metak u glavu.Cudom je prezivjela.Dok su Travica i Kovacevic benzinom polijevali mrtva tijela majka je nadljudskom snagom zgrabila mladjeg sina i pobjegla u dvoriste.Sakrila se iza zida gusterne.
VLADO CENGIC,BRAT UBIJENOG DRAGE:SLOBODAN KOVACEVIC JE KRENUO DA VIDI GDJE SE SNAHA NALAZI S OVIM MLADJIM I CUO JE NJEZINO KRKLJANJE I IZVEO JE VANI I ZAKLAO IH.
Cetnici su potom cetiri mrtva tijela i kucu zapalili.
U vrijeme tog zvjerskog masakra Dragini roditelji uspjeli su se sakriti u sumu pred drugim povampirenim Srbima.
Prezivjeli su noc 18.sijecnja.Sutradan,majka Marija potrazila je svoje najmilije.Nije znala sto se dogodilo.Umjesto da zagrli sina,nevjestu i dvojicu unucica,po pepelu je prebirala njihove kosti.Krajinska milicija tijela je prevezla u Knin,a zatim pod oruzanom pratnjom organizirala pogreb pobijenih Cengica.
GROZDANA CENGIC,SOGORICA UBIJENOG DRAGE:I NASI DOBRI SUSJEDI ERVENICANI SU NAPRAVILI BARIKADU NA ULAZ U GROBLJE I MRTVIMA SU BARIKADU NAPRAVILI.
Cengici zbog pritiska medjunarodnih predstavnika ipak su pokopani u rodnom selu.Baka Marija i djed Josip su izbjegli za Zagreb gdje su ih docekala dvojica sinova,Vlado i Ivan koji su ranije,spasavajuci glavu,
napustili Ervenik.
Damir Travica i Slobodan Kovacevic kratko su vrijeme proveli u kninskom pritvoru.No,prije pustanja na slobodu,u milicijskoj su stanici dali iskaz o masakru.Nisu ni sanjali da ce njihova priznanja doci u ruke hrvatske pravde nakon sto su pred"Olujom"odmetnuti Srbi za sobom ostavili mnoge dokumente svoje paradrzave.
MONSTRUOZNI ISKAZ ZLOCINCA KOVACEVICA:GLAVA JOJ JE KLONULA ALI JE BILA ZIVA.PRISAO SAM JOJ DOK SMO SE GLEDALI LICEM U LICE I STAVIO JOJ NOZ.MLADJI JOJ JE SIN LEZAO PREKO NOGE.DOK SAM JOJ POVLACIO SJECIVO PO VRATU CUO SAM VRLO
TIHI ZVUK KOJI JE PROIZVODIO NOZ U MOJOJ RUCI.OSJETIO SAM DA MOJ NOZ SIJECE NEVENKIN VRAT,NJEZINU KOZU.LIJEVOM SAM JOJ RUKOM DRZAO KOSU,A DESNOM VUKAO NOZ U VISINI JABUCICE.
Hrvatska je obojicu zlotvora u odsutnosti osudila na po 15 godina zatvora.Travica,ciji je brat bivsi izbornik jugoslavenske odbojkaske reprezentacije,na temelju medjunarodne tjeralice uhicen je u Engleskoj 2001.No,jos uvijek nije izrucen.
GROZDANA CENGIC,SOGORICA UBIJENOG DRAGE:MISLIM DA SE OVI BRITANCI MOGU SRAMITI STO TOG KOLJACA DRZE I STITE GA.
KAZU:"BIT CE MU NEPRAVEDNO SUDJENO U HRVATSKOJ."A JEL` ON BIO PRAVEDAN!?KAKO JE ON MOGAO UZETI NOZ I NJIH POKLATI?!JEL` TO PRAVEDNO?!
Kovacevic nikada nije uhicen,skriva se negdje u Srbiji.No,otac mu je nedavno bio u Kninu,podnio je zahtjev za obnovom kuce,prima i hrvatsku mirovinu.
A kako danas zive prezivjeli Cengici?Vlado,djed Josip i baka Marija su u Kninu.Starci nisu imali snage stati pred kameru i ponovo prozivjeti tragediju.Grozdana i Ivan danonocno radeci dovrsavaju kucu u zagrebackoj Dubravi.Zbog toga im je drzava nedavno ukinula status prognanika.Nema pravo ni na obnovu svoje kuce u Erveniku.Ivan se mjesecima u Vrapcu lijecio od PTSP-a.U rodno mjesto gotovo ne odlazi.U njemu uglavnom zive Srbi,povratnici,cije su kuce obnovljene.Osim toga,od Knina do Ervenika prometuje samo jedan autobus dnevno.NO,POSAO
VOZACA NA TOJ LINIJI DOBIO JE JEDAN SRBIN KOJI JE TIJEKOM SRBO-CRNOGORSKE AGRESIJE TJERAO HRVATE IZ NJIHOVIH DOMOVA.IVAN BI RADIJE PJESACIO 50 KILOMETARA DO ERVENIKA NO TOM CETNIKU MORAO GLEDATI U LICE.
(Ivana Mandic,"PRICA IZ HRVATSKE")

- 14:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi