drago boric

srijeda, 03.12.2008.

Antonije Prlenda-CETNICKI MASAKR U SARAJEVU:35 UBIJENIH,90 RANJENIH

Najmanje 35 ljudi je ubijeno i barem 86 ranjeno u jos jednom masakru kojeg su jucer ispred Gradske trznice kod sarajevskih Markala priredili Karadzicevi bolesnoumni smrtonosci.
Oko 11 sati,kako je javljeno iz Generalstaba Armije RBiH,na uze podrucje sredista grada palo je desetak granata kalibra 120 mm ispaljenih sa agresorskih polozaja u Lukavici,na Vracama i Mrkovicima.Bas u to vrijeme i oko Trznice nalazi se najveci broj ljudi,pa su smrtonosni geleri u jednom trenutku poslali u smrt i ranili toliki broj ljudi.
No,agresoru kao da ni jezivi prizori izmasakriranih gradjana,ulice zakrvavljene od dijelova tijela,te zapomagajuci krici nevinih civila nisu bili dovoljni pa je u kasnim poslijepodnevnim satima nastavio granatirati grad,ranivsi jos cetvoro Sarajlija.
Kao i do sada,Unprofor jos nije bio u stanju naznaciti odgovorne za ovaj novi zlocin nad civilnim stanovnistvom.
Sluzbeni izvori UN samo navode kako su granate ispaljene s juznih dijelova grada,bez mogucnosti preciziranja tacne lokacije.Jedino je glasnogovornik Unprofora Aleksandar Ivanko natuknuo kako se u tom podrucju nalazi vise borbenih polozaja koje zaposjedaju bosanski Srbi,nego polozaja Armije BiH.Iako se radi o gnusnom napadu na grad koji je proglasen"sigurnosnom zonom",zapovjednicima mirovnih snaga UN to nije bilo dovoljno da pozovu avijaciju NATO-a koja bi trebala kazniti zlocince i zastititi civile.Pripadnici snaga sigurnosti RBiH,zajedno s Unproforom,izvrsili su odmah uvidjaj.Istraga je u tijeku.
Sarajevski ljekari jucer su se cijelog dana borili za zivote tesko ranjenih dok su im na operacione stolove dolazili novi unesreceni.Sarajlije su sa strahom pogledale na popis zrtava,strepeci da ce se mozda pridruziti onima najtuznijima koji su ostali bez svojih najdrazih.I ponovno se zlocin desio na Markalama.
U reakcijama svijeta nema nista novoga.Americki Stejt Dipartment ocjenjuje jucerasnji masakr kao"zlocin protiv covjecnosti",a njegov predstavnik za medije,Nikolas Berns,stavio je do znanja da vjeruje kako iza granatiranja stoje bosanski Srbi.
Vlada RBiH odrzala je jucer vanrednu sjednicu i danasnji dan proglasila Danom zalosti u cijeloj zemlji.
("Oslobodjenje",29.VIII 1995.)

- 14:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi