drago boric

subota, 25.10.2008.

Milo"RAT ZA MIR"Djukanovic,MAFIJASKI BOSS:IMUNITET SPASIO MILA DJUKANOVICA OD ITALIJANSKE OPTUZNICE-IN DIM VERITAS

Crnogorski pisac Mihajlo Lalic onomad je zapisao da se istorija ponavlja,ali se to prikriva.Lalica je za tu misao inspirisalo nesto sto se desavalo u Crnoj Gori mnogo prije medjunarodnog sverca cigareta preko njene teritorije tokom devedesetih godina proslog vijeka i uloge u tom poslu tadasnjeg i danasnjeg premijera Mila Djukanovica,ali neodoljivo podsjeca kao da jeste.Prica o umijesanosti Djukanovica u taj kriminal cesto je prethodnih godina bila politicka i medijska top tema,a on i njegovo okruzenje na vlasti pokusavali su na sve moguce nacine da to prikriju.
Ali,pokazalo se da sve,ipak,ne moze prekriti ruzmarin i sas.
SPASONOSNI IMUNITET
Prije sest godina italijanska agencija ANSA emitovala je senzacionalnu vijest:Odjel za borbu protiv mafije Tuzilastva u Bariju pokrenuo je istrazni postupak protiv crnogorskog predsjednika Mila Djukanovica i grupe njegovih saradnika zbog"mafijaskog udruzivanja i sverca cigareta".Prema toj vijesti,istragu protiv Djukanovica pokrenuo je tuzilac Djuzepe Selzi jos 1999.godine.
Djukanovic je,naravno,demantovao da ima bilo kakve osnove za otvaranje istrage protiv njega.U medjuvremenu,
nekoliko puta pokretana je slicna prica.Ove sedmice iz Rima je potvrdjeno da je poslije visegodisnje istrage podignuta optuznica protiv crnogorsko-srpske grupe zbog krijumcarenja cigareta od 1994.do 2002.godine,dok je sudski proces protiv premijera Crne Gore Mila Djukanovica arhiviran zbog-imuniteta.
Optuznica protiv crnogorskih biznismena Branislava Micunovica,Veselina Barovica i Branka Vujosevica,bivseg ministra finansija Miroslava Ivanisevica,diplomate Dusanke Pesic-Jeknic,kao i protiv srpskih drzavljana Stanka Caneta Subotica i Andrije Draskovica za sverc cigareta iz Crne Gore rezultat je visegodisnje istrage tuzilaca iz Barija Selzija i Pontasulje.
Pored optuzbi za sverc cigareta,14 ljudi optuzeno jer i za dogovore izmedju crnogorske mafije i kriminalne grupe iz regiona Pulje o kontroli sverca duvana.Kako je navela italijanska agencija,Djukanovic je bio optuzen da je svajcarskom drzavljaninu Franku Dela Toreu dao dozvolu da u Crnu Goru uvozi hiljade tona cigareta mjesecno,a zatim ih je,preko drzavnog preduzeca"Zeta trans",prebacivao u Pulju.Prema ranijim informacijama italijanske policije,Dela Tore je 1995.godine dobio monopol za uvoz cigareta direktno od tadasnjeg predsjednika Crne Gore Mila Djukanovica,koji je time izbacio iz posla Vladimira Bokana,bliskog porodici Slobodana Milosevica.
Odvjetnica iz Podgorice Vesna Cejovic,inace strucnjak za italijansko pravo,izjavila je prije nekoliko dana da se postupak protiv premijera Djukanovica u Italiji zbog navodne umijesanosti u sverc cigareta moze smatrati okoncanim ukoliko istrazni sudija odluci da taj predmet arhivira.
SUTLJIVA VLADA
Djukanovicev advokat Enriko Tucilo izjavio je crnogorskim medijima da nije obavijesten da li je arhiviran proces protiv njegovog klijenta i dodao da je postupak protiv Djukanovica,koji je prije nekoliko mjeseci svjedocio pred sudom u Italiji,"odvojen od ostalih"i da se"vodi posebno".
Iz Vlade nemaju namjeru da bilo sta komentarisu,tvrdeci da je rijec o"vec vidjenoj matrici",prema kojoj se"uvijek uoci vaznih odluka drzavnog rukovodstva Crne Gore ponavljaju takve i slicne stvari",kao aluzija na odluku Vlade da prizna Kosovo.
Djukanovicevo ime godinama se povezuje sa medjunarodnim svercom duvana.Prve javne optuzbe uputila mu je Mirjana Markovic sredinom devedesetih.Nesto kasnije,kada se pocijepala i danas vladajuca Demokratska partija socijalista,frakcija Momira Bulatovica pokusala je da srusi Djukanovica optuzujuci ga za sverc duvana.
Najvecu prasinu na tu temu podigao je 2002.godine jedan zagrebacki nedeljnik.Aferom se dugo bavio i crnogorski parlament,a formirana je i parlamentarna komisija koja je ispitivala navode iz medija,no,njeni nalazi nisu imali nikakvog efekta.
Italijansko pravosudje je 2005.godine kompletiralo predmet"sverc preko Crne Gore"tvrdeci da je crnogorski premijer zajedno sa Paolom Savinom,vodjom krijumcara,i Dusankom Jeknic,bivsom seficom trgovinske misije Crne Gore u Milanu,"napravio,vodio i organizovao kriminalnu organizaciju".
U ljeto 2003.godine Djukanovic je morao da se brani od optuzbi s druge strane Jadrana da je umijesan u medjunarodni sverc cigaretama.ANSA je javila da je Tuzilastvo iz Napulja zatrazilo hapsenje crnogorskog premijera Mila Djukanovica zato sto je"promovisao,osnovao i upravljao udruzenjem za kriminalno djelovanje,sa ciljem svercovanja cigareta iz Crne Gore i drugih zemalja gdje postoje slobodne trgovinske zone u Italiju".
Djukanovic je odbacio navode medija kvalifikujuci optuzbe kao"gnusnu politicku podvalu.U pitanju nije nikakav sverc,vec poslovi tranzita koji su obavljeni u skladu sa zakonom".
Cigarete su,to je bila javna tajna,u Luku Bar dopremane iz Evropske unije,a potom su,sa urednim dokumentima,
prosljedjivane na druge destinacije."Pri tom su crnogorska preduzeca samo pruzala spediterske i tranzitne usluge",rekao je Djukanovic,priznajuci da je Crna Gora od toga imala znacajne prihode.
Podgoricke Vijesti objavile su prosle godine u tri nastavka tridesetak od oko 350 stranica spisa napuljskog Tuzilastva."To su brljotine koje prezirem.Tu nema nista sto ugrozava moj moralni kredibilitet",rekao je Djukanovic novinarima.
DOBROVOLJNO SVJEDOCENJE
Djukanovic je u martu ove godine dobrovoljno isao u Italiju da svjedoci povodom optuzbi italijanskih tuzilaca.
Saslusanje crnogorskog premijera u Bariju zbog mafijaskog udruzivanja radi sverca cigareta i pranja novca prvi je slucaj da predsjednika vlade jedne drzave propituje tuzilastvo druge zemlje.Saslusanje crnogorskog premijera u kabinetu javnog tuzioca trajalo je sest i po sati,a tuzilastvo mu je postavilo osamdesetak pitanja.Djukanovic je tvrdio da Crna Gora nije nikada bila zemlja bez zakona u kojoj su puljski mafijasi ili svajcarski preduzetnici mogli godinama da svercuju hiljade tona krijumcarenih cigareta mjesecno.
"Crnogorske drzavne institucije su oduvijek bile izvan bilo kakvih kriminalnih aktivnosti i borile su se protiv mafijaskih klanova"-kazao je Djukanovic,dodajuci da nije imao nikakvu odgovornost za sverc cigareta.
("Oslobodjenje")

- 11:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi