drago boric

petak, 17.10.2008.

Vehid Gunic-EVROPO,STIDI SE(600 dana u opkoljenom Sarajevu)

JULI 1993.GODINE

8.juli
Iz Tokija,sa godisnjeg skupa sedam najrazvijenijih zemalja Zapada,stize nejasna i konfuzna informacija.Kao,odlozeno je usvajanje rezolucije o Bosni za citavih sahat i po vremena jer je Miteran,navodno,insistirao na ostrijoj formulaciji.Ne znam jedino protiv koga je uperena ta ostrina.Zapravo,znam,ali se pravim da ne znam.Dobro je jedino to sto razvijeni Zapad insistira na teritorijalnom integritetu Bosne.
Danas je osvanuo prohladan,pomalo maglovit dan.Sinoc mi nasi clanovi posade na predajniku Bjelasnica rekose kako je na toj planini prethodne veceri padala ledena kisa koja je povremeno prelazila u susnjezicu.Zato je jucerasnji dan bio onako hladan i zato su doktoru Zulicu ozeble usi.
Sinoc smo se,putem radio-amatera iz Herceg Novog i nasih amatera,culi sa nasom dobrom prijateljicom Nadom Bogdanovic koja se nalazi negdje kod Beograda.Nadinog oca pregazili su unproforci u neposrednoj blizini svoje zgrade.Fatma je bila neobicno uzbudjena jer se,poslije deset mjeseci,cula sa jednom od svojih najboljih prijateljica.Nada nam je davno,putem Adre,poslala paket koji jos nismo primili.Dobra nasa Nada,sjajna nastavnica naseg jezika,
od svoje crkavice koju dobija od Crvenog krsta,a ponesto zaradjuje sijuci,poslala je prijateljima paket koji najvjerovatnije nikada necemo dobiti.U Nadin stan na Mojmilu vec je uselila jedna porodica.A Nada,rodjena Sarajka,hoce u svoje Sarajevo.
Nase jedinice oslobodile neka sela u dolini Neretvice.
Sveta stolica porucuje da je za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu i da bi nastavak suzivota bio civilizacijski...
...Sedam razvijenih zemlja Zapada iz Tokija porucuju Srbiji i Hrvatskoj da ne pokusavaju cijepati Bosnu.
Cemu se,u svome ocaju,smiju Sarajlije:
-KAKVA JE RAZLIKA IZMEDJU SARAJEVA I AUSVICA?
-RAZLIKA JE U TOME STO AUSVIC IMA PLINA,A SARAJEVO NEMA.

SULJO U KUCI ZATICE GOLU ZENU I ZACUDJEN PITA JE:
-STA TO IMA DA ZNACI?
-SKINUO ME SNAJPERISTA.

9.juli
U Nedzaricima svu noc trajala pucnjava.
U Sokolovicima i Hrasnici sedmero poginulih od cetnickog granatiranja.
Jelena Adzanski javlja mi iz Umaga da su mi sinovi dobro i da je Haris"med medeni".Odmah sam i ja dobro.
Danas,navodno,u grad uslo 75 tona nafte.To je dovoljno tek za desetak dana za odrzavanje minimalnih funkcija gradskih prioriteta.
Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da u Sarajevu vec ima petero oboljelih od tifusa.Ova organizacija najavljuje epidemiju.Samo nam jos i to treba.
Na putu od Televizije do kuce danas sam vidio nekoliko leseva macaka koje se raspadaju.Oko kontejnera vuku se gladni i olinjali psi od kojih su mnogi,kao i ljudi,ranjeni.Svijet je dozvolio da uginu sve zivotinje u nasoj Pionirskoj dolini,jedinom sarajevskom zooloskom vrtu,lav je pojeo lavicu,tigar tigricu,a i medvjedi su se,takodjer,medjusobno potamanili.
Radio javlja da u Sarajevu ima 750 oboljelih od dezinterije.
Predsjednistvo BiH,u nepotpunom sastavu,usvojilo Platformu o ustrojstvu Republike kao federativne drzave u kojoj njeni sastavni dijelovi ne bi imali svojstva samostalnih drzava.Sutra u Zagrebu Predsjednistvo,bez Izetbegovica,koji ostaje u Sarajevu zbog"neodloznih poslova",treba da usaglasi stavove i da se sastane sa Stoltenbergom i Ovenom.
Milosevic objavio aboliciju za Vuka Draskovica i njegovu suprugu Danicu.Odluka o aboliciji formulisana je vrlo kurvanjski.U njoj se kaze da je odluka u skladu sa"opredjeljenjem da se zaustavi medjunarodno blacenje Srbije..."kojoj,jadnoj i nevinoj,spocitavaju nedemokraticnost.

10.juli
Voren Kristofer,americki drzavni sekretar,izjavio je da je Deklaracija Sedmorice o Bosni-mlaka i da su SAD i dalje za ukidanje embarga na uvoz oruzja u BiH.
Sarajevo je pred potpunim kolapsom jer presusuju i alternativna vrela iz kojih je kako-tako ponesto vode pristizalo u grad.Mi od 18.juna nemamo vodu.
Za pet maraka kupio sam kilogram kiselih jabuka koje moja Fatma u miru ne moze ni smisliti.Ovima se obradovala kao malo dijete.

11.juli
Sparan,uzasan,nesnosno vreli dan sa povremenim vjetrom koji raznosi smrad.
Neka zena iz Sokolovica,rizikujuci zivot,donijela je na Alipasino Polje teletinu koju prodaje po 40 maraka.Meni je pod kilogram i po podvalila kilogram i dvanaest dekagrama.Haram joj bilo!
Kanal S javlja da su srpski borci"oslobodili"prevoj Rogoj,a zatim su,kazu,"oslobodili"Trnovo.Nas Radio o tome ne javlja nista.
Konvoj humanitarne pomoci stigao u Gorazde.
Predsjednistvo RBiH,bez Alije Izetbegovica,na zasjedanju u Zagrebu,prihvatilo koncept buduceg ustavnog uredjenja BiH.Nasa zemlja bit ce federacija.Sa takvim stavom delegacija BiH putuje u Zenevu.
Francuski general Filip Morijon,komandant UNPROFOR-a za BiH,kojim uskoro odlazi s te duznosti,odrzao je oprostajnu konferenciju za novinare.Izjavio je da odlazi nezadovoljan ucinkom Ujedinjenih nacija.

12.juli
Na Dobrinji je danas od cetnicke granate poginulo dvanaest,a ranjeno sesnaest nasih sugradjana koji su cekali u redu za vodu.Ne navode se imena poginulih i povrijedjenih.Ljudi,togo moja golema,postaju samo brojke.
BBC je javio da je,uz posredovanje bivseg francuskog ministra zdravlja Bernara Kusnera,dogovoreno da Sarajevo ponovo dobije struju i vodu.Sada je19 sati i 25 minuta.Nema nicega.

13.juli
Sinoc je sesnaest zemalja,clanica Islamske konferencije,usvojilo odluku o slanju 7600 vojnika u zasticene zone u Bosni.Kopt Butros Gali nece sada moci reci kako UN nemaju para da salju vojnike.Islamske zemlje izjavljuju da svoje trupe u Bosnu mogu poslati najdalje za dvije hefte.
Glas Amerike javlja da je najmanje dvanaest ljudi poginulo od granate na Dobrinji dok su cekali u redu za vodu...
...U Mostaru traju zestoke borbe izmedju Armiije BiH i HVO.

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi