drago boric

utorak, 07.10.2008.

Vehid Gunic-EVROPO,STIDI SE(600 dana u opkoljenom Sarajevu)

JUNI 1993.GODINE

27.juni
...Iz Maglaja stize apel ratne predsjednice da svi rodoljubi krenu u zastitu ovog grada kojeg,uz nemilosrdno razaranje i ubijanje civilnog stanovnistva,u potpunom okruzenju drze cetnici i HVO.
Za 40 DM kupio sam kilogram teletine.Fatma me je devetnaest puta pitala od koga je meso,je li zdravo,da li je pregledano,poznajem li zenu od koje sam kupio i slicno,a zatim se,sva izgubljena od nenadano dobrog zalogaja,dala u pripremanje.Jednu porciju je poprzila bez icega,da uzivamo.Uz mladu salatu doista smo i uzivali.Parce mesa odnio sam i prijateljici Fati(Hajrinoj),jer je sama.Moram joj malo pomoci dok se moj drug ne vrati sa dalekog i neizvjesnog puta.Fata mi dala malo rastike,pa je Fatma navece pravila sarmu.

28.juni
Danas je Vidovdan.Stosta bi se moglo dogoditi.Hladan i oblacan dan.Do kasno sinoc,u niskom letu,iznad Sarajeva letjeli avioni NATO pakta.Pomislio sam:
pocela intervencija-protiv nas."Glas Amerike"javlja da je oporba(/opozicija)u Hrvatskoj protiv podjele BiH,jer nesto slicno vec sutra moze snaci i Hrvatsku.
Zasto ne i Srbiju?
Patrijarh Pavle sluzio svetu liturgiju na Gazimestanu.Tamo je svo zlo i pocelo.
Uspaniceno pismo Tudjmana Butrosu Galiju.Tudjman pristaje da se UNPROFOR-u produzi mandat za jos mjesec dana.Kaze da su Srbi blokirali sve funkcije.Presjeceni su putevi,pokidani dalekovodi i slicno.
Iz Gorazda javljaju kako se cetnici na Palama vec tri dana zabavljaju sa humanitarnom pomoci.U Gorazdu nasi umiru od gladi.
Vranjes javlja na Radio-Zagrebu kako muslimansko topnistvo tuce Lepenicu i Kiseljak,a da HVO skoro kontrolise Zepce.On dalje kaze da srpsko topnistvo sa sjevera tuce Maglaj,a muslimanska vojska iz Maglaja napada juzni dio koji kontroliraju bojovnici HVO.Vranjes nece da kaze kao cetnici i HVO zajednicki djeluju i da su u koaliciji.Dakle,ratujemo protiv Srbije,Crne Gore,HVO i Hrvatske.
Predstavnik UNPROFOR-a izjavio je danas da u Gorazdu jedna kutija cigareta kosta 100 DM,te da se u tome gradu za dvije kutije cigareta moze dobiti krava.
"Glas Amerike"u ponoc javlja da je onaj ispod Durmitora u Zenevi izjavio:"Ukoliko Muslimani ne pristanu na srpsko-hrvatski prijedlog o podjeli BiH,Srbi i Hrvati ce medjusobno podijeliti Bosnu".
Nada al Isa javlja iz Zagreba da su cetnici granatirali Dubrovacko primorje.Znaci,od turizma nema nista.Tako ce sa Dubrovnikom biti sve dok se cetnici budu nalazili na domak ovoga drevnoga grada.

29.juni
Danas su borci nase Armije,u nezadrzivom jurisu,usli u Zepce.Taj grad je,navodno,godinu dana pod kontrolom drzao HVO.Kada su se spisali sa cetnicima poceli su progoniti Muslimane i provoditi necuven teror.Sinoc je Hrvatski radio javio kako HVO Zepce drzi pod svojom kontrolom.Danas bojovnici HVO bjeze ili se predaju.Nasi su zaplijenili velike kolicine oruzja i municije.Da nije bilo onoga iz Gruda(citaj Bobana),ti,u sustini,dobrocudni domaci Hrvati mogli su i dalje i slobodno i neometano zivjeti kao i do sada sa svojim susjedima.
Cetnici i HVO i dalje napadaju Maglaj,a u Novome Seheru drze u okruzenju oko 10000 stanovnika.
Navrsila se godina dana od prvog leta kojim je u Sarajevo dopremljena humanitarna pomoc.Od pocetka do danas bilo je ukupno 4150 letova.U pocetku,od te humanitarne pomoci nekako se i moglo zivjeti,a danas jedva da se moze prezivjeti.
Na pijaci u Sarajevu danas je kilogram brasna bio cetiri marke,"Drina"pet maraka,vrecica drva 15 maraka.Grad je i dalje bez struje,vode,plina i kruha.
U Sarajevu odrzana sjednica Predsjednistva BiH u punom sastavu.Tema:podjela BiH.Uz ostalo,zakljuceno je da M.Lasic,dr E.Ganic i Miro Lazovic napisu nacrt ustavnog ustrojstva,te da Predsjednistvo ubuduce zasjeda u punom sastavu.Izgleda da Predsjednistvo pocinje da radi i da se,kakvo je takvo je,
konsoliduje.
Radio javlja da je Tudjman ponudio Bugojno i Gornji Vakuf za Jablanicu.Sta on ima da nudi u mojoj Bosni!?
To narod zove:racun bez krcmara,a ja to,onako za sebe,zovem drskost.Zapravo,nemam pravu rijec.Ne zbog Tudjmana,nego zbog svijeta zato sto na sve to gleda ravnodusno.Tudjman u ovim trenucima ima okupiranu jednu trecinu zemlje na cijem se celu nalazi.Apsolutno:svasta!...

- 14:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi