drago boric

ponedjeljak, 11.08.2008.

Tuzilastvo za ratne zlocine:OPTUZNICA PROTIV CETNIKA GRUJICA I POPOVICA ZA ZLOCIN U ZVORNIKU

Tuzilastvo za ratne zlocine saopcilo je da je podiglo optuznicu protiv BRANKA GRUJICA I BRANKA POPOVICA za zlocin u Zvorniku 1992.
Kako se navodi u saopcenju Tuzilastva,Grujica i Popovica optuznica tereti da su odgovorni za zarobljavanje,
necovjecno postupanje i smrt oko 700 osoba,od kojih je do sada iz masovnih grobnica na Crnom Vrhu i Grbavcima identifikovano njih 270.
Tragajuci za neposrednim izvrsiocima zlocina za koje su optuzeni Grujic i Popovic,Tuzilastvo za ratne zlocine podnijelo je Vijecu za ratne zlocine Okruznog suda u Beogradu zahtjev za provodjenje istrage protiv cetiri osobe-tri drzavljanina BiH i jednog drzavljanina Srbije.
Kao predsjednik privremene vlade srpske Opstine Zvornik i komandant Kriznog staba,kao i komandant Staba Teritorijalne odbrane,Grujic i Popovic su smisljeno i sinhronizirano preduzimali akcije i radnje iz svojih ovlastenja u cilju prinudnog razdvajanja i nezakonitog uzimanja bosnjackog stanovnistva,koje su potom masovno likvidirali.
Protiv Grujica i Popovica vodjen je postupak u procesu Zvornik 1,ali je na zahtjev Tuzilastva u junu Vijece za ratne zlocine razdvojilo postupak protiv njih,a DRAGANU SLAVKOVICU,IVANU KORACU I SINISI FILIPOVICU za zlocine u Domu kulture Celopek,na zvornickoj Ekonomiji i Ciglani,prvostepeno izreklo ukupno 31 godinu zatvora.
Udruzenje porodica zarobljinih i nestalih osoba opstine Zvornik pozdravlja podizanje optuznice Tuzilastva za ratne zlocine Republike Srbije protiv Branka Grujica i Branka Popovica za zlocine u Zvorniku 1992.godine.
"Mi smo kao predstavnici porodica zrtava pratili svako sudjenje`Zvornickoj grupi`i nastojali da ne dodje do izricanja presude Grujicu i Popovicu,najodgovornijim osobama za pocinjene zlocine u Zvorniku.Nastojali smo,uz pomoc advokata koji nas zastupaju kao zrtve,ukazati na problem i da im se ne izrekne presuda kako bi se mogla prosiriti optuznica i da odgovaraju za sav pocinjeni zlocin",izjavio je predsjednik Udruzenja porodica nestalih i zarobljenih iz Zvornika Ahmet Grahic.

- 16:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi