BOKS

18.01.2008., petak

923 smrtna slučaja

U Italiji su na Neuropsihološkoj klinici sveučilišta u Genovi proučavali opasnost od pokušaja gušenja. Došli su do zaključka da su džudaši (a oni najviše rade poluge i gušenja) manje ugroženi od profesionalnih boksača.
– Premda kod blokiranja dovoda zraka u mozak uvijek postoji opasnost, dugotrajnih posljedica zbog tih zahvata u džudu je vrlo malo.

Od Drugog svjetskog rata do studenoga 2007. godine dokumentirana je smrt čak 923 boksača u profesionalnom boksu. Najviše boksača umire u SAD-u, a potom u Engleskoj, odnosno u New Yorku i Londonu. Podatak je to iz “Journal of Combative Sport” u kojem prate povijest boksačkih smrti još od 1732. Do 80 posto smrti boksača dogodilo se zbog ozljede glave, mozga ili vrata, 12 posto zbog kardioloških stanja te osam posto zbog svih ostalih uzroka. Otprilike 75 posto fatalnih incidenata začeto je u ringu, što znači da je netko bio nokautiran i nije ustao, 25 posto fatalnih incidenata počelo je nakon što je boksač napustio ring, a kod pet posto nije bilo vidljivih znakova pogoršanja sve do tjedna ili više nakon posljednje borbe.

Svega toga svjestan je naš najbolji boksač amater Marijo Šivolija koji kaže:
– U svakom sportu, a ponajprije u borilačkom, treba znati na vrijeme stati. Na žalost, mnogi nisu otišli na vrijeme, nisu zadovoljili apetite, pa su išli dalje. Ulazili su u ring a da za to psihofizički nisu bili spremni, pa su boksu napravili antireklamu.
Za takve, a među njima je i najveći od najvećih (Muhammad Ali), kažu da su u ringu ostali rundu previše. A što je s onima koji u ring ulaze prerano? O tome govori Leonard Pietraj, stručnjak za rad s mladima i trener profesionalca Marija Preskara.

– K meni su u dobi od 14 do 15 godina došla dvojica vrlo nadarenih košarkaša koji su svoj sport napustili zbog stalnih ozljeda. U godinu dana kod mene nisu imali nijednu. S djecom i mladeži radimo uz liječničke preglede i zaštitnu opremu, a u borbe ulaze tek kada su spremni. Ako se ne osjećaju dobro, toga dana neće trenirati – kaže Pietraj dodajući da odnedavno u svojoj dvorani ima petogodišnju boksačicu.
Djevojčicu su doveli roditelji jer se silno želi boriti. Zar to nije najbolji protuargument teoretičarima neodrživosti boksa?

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.