BOKS

18.01.2008., petak

Odluka na svadbi

Drviš kaže da tijekom karijere nije želio razmišljati o štetnosti sporta kojim se bavi. Mavrović je razmišljao već na startu, ali ga je ohrabrio susret s jednim običnim čovjekom.
– Kad mi je bilo 16 godina i spremao sam se za neko juniorsko prvenstvo, na jednoj svadbi upoznao sam obična čovjeka i izrekao mu svoju dvojbu: “Boks je opasan, ne znam bih li se time trebao baviti?”. Čovjek mi je odgovorio: “Ne budi lud, nemoj odustati. Ja se već 15 godina penjem na stupove, postavljam visokonaponsku struju. Vrlo često stepe me struja, već sam lud od toga. No, ne poznajem nijednu profesiju koja je potpuno bezopasna”.

Tako je Željko ostao u boksu i postao slavna Šaka sa Srednjaka. Shvatio je da je vrhunska utreniranost najbolji štit od ozljeda.
I naš proslavljeni majstor slobodne borbe Mirko Filipović imao je svoje dvojbe, no zdravlje je čuvao treningom izdržljivosti i snage dovedenim do savršenstva. Cro Cop stoga zna kazati:
– Ono što laicima sa strane izgleda za život opasno za vrhunski je utreniranog čovjeka rutina. Dakako, nikad nije jednako opasno igrati nogomet i boriti se u kavezu, no za vrhunski spremnog borca opasnost je u borilištu minimalna – kaže čovjek koji je protiv Gonzage ovog proljeća doživio stravičan nokaut.



No, slobodna je borba po mišljenju mnogih bezopasnija od onoga čime se Mirko prije bavio (K-1 verzija kick-boxinga), ali i od profesionalnog boksa. Amaterski boks je zaštićeniji jer borci u ringu imaju kacige. U olimpijskom te-kvon-dou pak, osim kaciga, imaju i zaštitni pojas s prednje strane torza. To su sigurnosni standardi koje je tražio Međunarodni olimpijski odbor i bez kojih ova dva borilačka sporta danas ne bi bila olimpijska.

Organizacije koje se bave priređivanjem borbi u takozvanoj mješovitoj borilačkoj vještini (MMA – mixed martial arts), a najjače su Pride i UFC, ponose se time što u slobodnoj borbi donedavno nije bilo žrtava. No, prije dva tjedna preminuo je jedan američki borac, pa se pokrenula rasprava koliko je MMA doista opasan. Iz podrobnih analiza proizašlo je da je slobodna borba manje opasna od boksa jer ima manji broj nokauta, a time i manji rizik od traumatična djelovanja na mozak. Doduše, kada je u pitanju slobodna borba, često se mogu čuti sljedeći komentari:
– Oni polugama pokušavaju jedan drugome slomiti ruku ili nogu! Oni guše jedan drugoga sve do nesvijesti!


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.