neverinov blogneverinov blog

Obnova rova kod Kotara u CrikveniciMislim da svi znate gdje je Crikvenica, pogotovo Zagrepčani koji su puni vikendica na ovom djelu Primorja.
Muzej grada Crikvenice je prošlog vikenda organizirao radionicu obnove gromača na Kotoru. Riječ je o suhozidnim rovovima s puškarnicama iz Velikog Rata koje je Austro-Ugarska dala izgraditi jer su vjerovali da će talijani napraviti desant na Crikvenicu i dalje prema Vindolskoj dolini što se nije nikada desilo.

Kotor je predio na kojem smo održali akciju. Najstariji je dio Crikvenice i kažu da je tamo gore zaista lijepo (nisam bio prošle godine).

I na ovoj radionici voditelji su iz Dragodida. Valjalo je domaćim ljudima prvo objasniti što je to suhozid i čemu služi, te 5-6 principa koji se moraju ispoštovati kako bi isti stajao bez da propadne odmah.
"Školica" u šumi.
Grga na ad hoc "replici" pokazuje kako se gradi zid uduplo (dva lica popunjena škaljama).
Iako nema zasada pisanih izvora o radovima teorija je da su rov podigli stari majstori jer su mladi poslani u rat.
Iskopan je podno samog puteljka za Kotor. Potrebno je najprije očistiti do temelja (ili nekog ravnog nezemljanog djela) prije nego se ide zidati gdje su nastala najveća oštećenja od nanosa zemlje sa boka brda.

Puškarnice su udaljene 3,5 m jedna od druge sa najvećim i ravnijim blokovima za nadvoj same rupe.Mojih ruku rekontrukcija.

Odozgora izgleda jednostavno.Ali ispod uvidš kompromise koje moraš raditi sa neravnim i kosim zemljanim terenom u kombinaciji sa živom stijjenom.Ima nečega u tome da vidiš ljude različitih doba u zajedničkom naporu. Malo drugačije provedena subota. Tu i djeca dodaje pokoj mali kamen, jedu se keksi, piju se sokovi i dela se s veseljem.Post info
19.11.2014. (14:09)
20 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>