neverinov blogneverinov blog

Claustra Alpium Iuliarum: kameni zatvarači Julijskih Alpa






(Najveći kulturno-povijesni spomenik u Hrvatskoj kao prilika za revalorizaciju, znanstveno istraživanje, međunarodnu suradnju i turizam)


Predavač:

mag.arh. Mario Zaccaria

Svi oni koje zanima rimska povijest i njezino Carstvo su vjerojatno čuli za Hadrijanov i Antoninov Zid u današnjoj Engleskoj odnosno Škotskoj. Vjerojatno su čuli i za limes na Dunavu i Rajni koji je stoljećima pružao otpor germanskim plemenima u njihovim nakanama invazije ili pljačke na bogatog susjeda.

No malo njih zna za Claustru Alpium Iuliarum, odnosno „zatvarače Julijskih Alpa“ kako ih imenuje visoki službenik, vojnik, prijatelj cara Juliana Apostate i povjesničar iz 4 st. nove ere, Amijan Marcelin. To je sistem zidina, utvrda, kula i gradova, jedna čitava vojna oblast, koju je dao graditi car Galijen (250-258 n.e.) ili njegovi nasljednici Klaudije II Gotski i Aurelijan, kako bi zaustavili barbarske horde nakon probijanja limesa na Dunavu. Postojanje tako ogromne infrastrukture, najvećeg kulturno-povjesnog monumenta bi bio prigodan teren za međunarodnju suradnju u osmišljavanju turističke destinacije na prostoru brojnih općina po kojem se prostire, uključujući Grad Rijeku.

Predavanje će se održati u Klubu Sušačana, F. Račkoga 1 b
u četvrtak, 27. ožujka 2014. godine u 19.00 sati

ULAZ JE SLOBODAN
Post info
25.03.2014. (15:39)
16 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>