neverinov blogneverinov blog

Iza kulisa jedne maškarane kumpanije





Maškarana povorka u Rijeci i nije samo puko ispijanje cuge po Rivi i Korzu, ima tu i predpristupnih radnji, što bi se reklo u eurobirokratskom žargonu. Prošle godine smo bili pirati bez Kariba (zato i brodica), a ove godine smo se odlučili da šaljemo satiričnu poruku društvu.




Znanstvenici su se skupili, kobasice i kupus se krčkaju za stanke.




Zach nam je stigao iz daleke ali prijateljske Philadephije. U Puli je na Fullbright razmjeni na Dobrili, ali čim je čuo da se u Rijeci pripremamo na bakanalije svih bakanalija promptno je nazvao nekoliko zajedničkih prijatelja i eto ga u našem društvu. Da li je to dobo za njega ili ne ćemo saznati na fajruntu u ponedjeljak.




Najlakši i najzabavniji dio je razbiti drvenu konstrukciju barke kako bi se dočepali željezne baze na kojoj je bila položena.




Naučili smo variti i puntirati željezne šipke i gromobranske trake (var na varu) kako bi napravili kostur oko kojeg ćemo navući platno pobojano u žuto.




Imate jedinstvenu priliku da vidite zakulisne igre jedne maškarane kumpanije, u ovom slučaju međunarodne grupe Espeanto Paždroć. Esperanto klub iz Rijeke djeluje od 1907 u Rijeci i on je naš glavni i jedini sponzor za igradnju kola. Preko njih nam dolaze esperantisti iz cijeloga svijeta.



Nakon tri radna dana u kojima smo oponašali socijalistički sitem (jedan radi, ostali gledaju),još samo trebamo ušminkat nekoliko stvari kao naljepnica za bananu, plavo-žute boje, u stilu Chiquita banane (ovdje bi me prijateljica iz Kolumbije masakrirala jer ona bojkotira ovu marku banana kao i Coca Colu jer ih smatra ubojicama kolumbijskih seljaka), ali sa našim logom.



Bezjaci (oni koji ne idu na maškare jer misle da je to samo razlog za napit se) ne znaju da iza Povorke postoje višemjesečne pripreme (sami kostimi uzimaju pare i vrijeme), dogovori sa Gradom, prijave i opis grupe i kola, dobivanje broja i uputa, osmišljavanje "koreografije" oli predstavljanja na glavnoj bini preko puta gradske vjećnice.




Karneval u Mlecima je poznati kao profinjen i elegantan, onaj u Riu kao senzualan i egzotičan dok se ovaj u Rijeci profilira kao satiričnim i pučkim. Zato ga se sjećam kao najačeg za vladavine crnog Franje.




Nema tu nekog prisiljavanja i nagovaranja. Prijatelji iz srednje i ljudi dobre volje se nalaze već 18 godina kako bi se podružili i zajedno stvorili nešto što nema veze s mozgom.

Mi smo se odlučili na jedan jednostavan puku i humorističan način pokazati ogledalo društvo iako će na prvi pogled izgledati da smo mi majmuni, a banana je naš autohtoni originalni proizvod i mislim da tu ne moram opisivati cijelu konotaciju simbolike. Dijelit ćemo banane ko nam bude simpatičan.

Vidimo se na Korzu ove nedjelje (2.3)!




Od Kostrene do Lovrana majmunu je najbitnija banana

Moto: I zabavu shvaćamo ozbiljno!

ps.Paždroć je domaća riječ za ćušpajz ili svaštariju, od svačega drugačijeg stvoriti nešto.



Post info
27.02.2014. (13:52)
30 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>