neverinov blogneverinov blog

Politička kasto, i Bogu si teška




Pored slavoluka Septimija Severa se nalazi Curia Iulia, nekadašnje sjedište rimskog senata. U toj zgradi sa sučavana dva Trajanova pluteja od kojeg jedan prikazuje uništavanje registra s dugovima rimskih građana.

Nije bezveze mudri Trajan ostao zapamćen kao primjer odličnog vladara bez obzira na carsku propagandu. Da on to nije bio, nebi ga povijest zapamtila kao takvog unatoč frizovima i reljefima u kojima ga se slavi.

Nije bio bedast. Znao je on da je oprost duga jedini način da nastavi vladati inače sljedi nasilje.


Upravo ovo što se događa kod nas i u susjednoj Bosni. Ljudi žive sve lošije, priča se o zajedničkom odricanju, ali isto ne vrijedi za političku kastu. Danas su saborski zastupnici, ujedinjeni kao nikada, ocijenili Lesarovu odluku populističkom i odbili si srezati plaću. Samo je sedmero od njih 100 glasalo za taj prijedlog.

Ne shvaćajući da je rezanje plaće skroman čin da ostanu na vlasti i očuvaju kakav-takav normalitet funkcioniranja centralne vlasti, bahati hrvatski poltičari su na taj način potpisali mogućnost da im lete glave kao 1789 i 1848.


Jesmo li mi uistinu budale da vraćamo posljedice njihovog zaduženja i životnog stila? Nadam se da još uvijek nismo lišeni ljudskog dostojanstva. Dug se nikad neće moći vratiti jer on postoji kako se nebi vratio. On postoji radi osjećaja dugovanja kojeg su političari prebacili na nas.

Jedino što se nadam, kada izbiju nemiri kod nas, da neće doći na vlast nekakva desničarska frakcija koja će opet govoriti o tlu i krvi. I da nećemo razbijati vlastitu imovinu, jer jednom kad nastupi mir, narodu će opet biti uspostavljen račun. I nedaj bože da napravimo isto što irački narod za Bagdadskim muzejem za vrijeme kaosa kad je pao Sadamov režim, a Ameri još nisu bili uspostavili vlast. Ako napadnemo vlastite institucije, napadamo vlastito sjećanje kao narod, kao građani.

Kada nasilje krene um ne pita. Saborski zastupnici i njihov entourage nisu razlog da se iskalimo sami na sebe. Nadam se da ćemo ipak njih uhvatiti za uši i pravedno osuditi na oduzimanje imovine. To je prekaljenim materijalistima najbolja kazna.

Nadam se da se spirala nasilja neće ponoviti jer nemamo vremena ni resursa za ponavljanje gradiva.

Post info
07.02.2014. (20:18)
15 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>