neverinov blogneverinov blog

U svijetu naših predaka (Božanski boj)

 photo perun_zps08a4cc6f.jpg

Perun je bog pravde, rata i oružja, groma i munje (Gromovnik). Prikazivan kao sveto stablo, obično hrast, čije grane i kora predstavljaju živi svijet nebesa i smrtnika, nebo i zemlju, a njegovo korijenje podzemlje, svijet mrtvih.
Perun je bio vladar svijeta živih, neba i zemlje, a često simboliziran orlom koji je sjedio na najvišoj grani i promatrao cijeli svijet.

Stari Slaveni su vjerovali da grmljavina nastaje kada siloviti Perun izleti iz svojih dvora u kočiji. Vjerovalo se je da se pojavljuje u proljeće kako bi donio kišu, učinio zemlju plodnom, otjerao oblake i donio sunčevu svjetlost. Perunovo magično oružje su strijele (munje). Nosi moćnu sjekiru, a katkad i čekić. Sjekiru baca na zle ljude i duhove koja se uvijek vraća u njegovu ruku.
Prikazivan je kao grub čovjek s bakrenom bradom.

Prinosili su mu životinjske žrtve, najčešće je to bio pijetao, ali se poklanjala i koza, medvjed, pa čak i bik koji se klao i prinosio na svečane dane. Kada je životinja bila žrtvovana, vjernici su životinju trebali pojesti, jer je ona bila prožeta manom ili božjom snagom, te će na taj način čitava grupa biti obredno ojačana.
Njegovo ime nalazimo i u nazivu perunika (iris), katkad zvanoj i bogiša ("božja biljka"), za koju se vjerovalo da raste na mjestu gdje Perun udari munjom.


Izvor: http://www.os-popovac.skole.hr/slavenska

--------------------------------------

Dosta narikanja sa zadnjim postom. Vrijeme da se uzme "mašklin" u ruke i da se krene s delom. Ovaj prostor ću iskoristiti da se izreklamiram kao turistički vodič i arheolog na mitsko-povijesnoj stazi Trebišće-Perun.

Glazbenik, pjesnik, pisac i još mnogo toga (što bi se reklo tuttofare) te vlasnik turističke agencije Annalinea, Riccardo Staraj mi je ponudio mogućnost da vodim rekreativce, ljubitelje prirode i povijesti našeg Primorja po stazi koja je dana na koncesiju od strane PP Učka.


 photo podnoucke5_zpsa26c9692.jpg


 photo IMG_6904_zps1926aaee.jpg

Predviđena ruta. Iz Mošćeničke Drage (Infopunkt pored rotora). Penjemo se prema selu Potoki, nastavljamo prema Trebišću. To selo su, kao i mnoga ostala, spalili Nijemci. Postoji isto tako opcija da se krene iz Mošćenica, a to se onda zove "Malinski put", preko Selca i Grabrove. Malinski put nema veze sa malinama, ali ima sa maslinama. Tada su težaci nosili masline iz Mošćenica sve do mlina kojeg je pokretao Potok.

 photo DSCN2318_zps1f651925.jpg

Malo po malo se razvija Etnološka zbirka, mala knjižnica, konoba za okrjepu i mlin koji će jednog dana ponovo proizvoditi onaj zvuk sličan grmljavini po kojem zvuk žrvnja naši preci asocirali na Peruna.

 photo DSCN2317_zpsbe729a5b.jpg


 photo Oton_Ivekovic_Dolazak_Hrvata_na_Jadran_zps97ed79cf.jpg

Dolazak Hrvata, Oton Iveković. Sumnjam da je bilo tako svečano, ali naslikano je uklopljeno s domoljubnim romantičkim zanosom. Sumnjam da su naši preci bili svjesni povijesnog značaja koji mi dajemo njihovom dolasku.

Ono što me više golica jest osjećaj koji netko može dobiti kada prvi put vidi more. Zadnji put kas du ga vidjeli je bilo ono Crnomorsko ili Baltičko (ovisno o podrijetlu za koje mislite da je točno, ja osobno mislim da su s baltičkih nizina).

Čak i ja, koji živim pored tog živog organizma svakog dana, mogu osjetiti taj zanos i divljenje prvog puta.


 photo DSCN2322_zps43fe4763.jpg


 photo DSCN2320_zps975763c4.jpg

Uz organizirano piješaćenje i stručno vođenje o značaju ovih prostora (gospon Vinko Škalamera, Kratka povijest sela Potoki, Mošćenički zbornik, br.3,2006, ja glede arheologije, etnologije i slavenske mitologije) nudi se piknik (klopa je iz renomiranog restorana "Perun", dobra kapljica i žestica pa će uspon biti lakši. Btw. uspon je fakultativni, ide se na zahtjev onih koji žele ići), igrokaz sa glumcima koji će vam objasniti neka vjerovanja i priče koje su lingvisti rekonstruirali zahvaljujući opstanku i otporu narodnih pjesama pošto se crkva trudila da izbriše bilo kakvu natruhu prijašnje vjere. Zato se u narodnim pjesmama skriva ključ, one su kodirane kako ne bi pobudile uvijek budno oko kršćanskog klera.

Glumci utjelovljuju likove iz mitologije.

Ovaj koji udara je žrec, a žrec je ono što je Keltima bio druid, hodajuća riznica znanja i vjerovanja.

Slijedi uspon na Perun, obilazak pastirskih stanova na Petrebišćima, spust s druge strane kanjona preko Sv.Petra. Sve to za 195 kuna i minimalno 10 bukiranih gostiju. Što se cijene tiče mislim da je sasvim pristojna jer ako ode u restoran Perun pojedete nešto fino i popijete litru vina taman će te potrošiti više, a ovdje dobijete šetnju, igrokaz i profesionalno vođenje.

Ako se prijavi minimalno 20 osoba onda je cijena po osobi 150 kn.


 photo IMG_6994_zps4de18a74.jpg

Proplanak na Petrebišćima koji je služio za ispašu. Tamo možete vidjeti obnovljene pastirske stanove zahvaljujući udruzi Dragodid koja svake godine organizira radionicu sa volonterima (studenti etnologije, krajobrazne arhitekture,...).


 photo pogledsPerunanaSuhivrh_zpsf2ad2a36.jpg


 photo media_knjigeifilmovi_powerofmyth_svetovid_zps0e2c1f52.jpg

Suhi vrh sa Peruna. Nisu izjašnjenje okolnosti što su točno predstavljali ti vrhovi i što se na njima radilo. Jedino po bizantskim zapisima znamo da su ti bila svetišta sa Perunovim idolom koji je imao 4 lica kako bi gledao na sve strane svijeta. Isto tako, tu je trebalo biti stablo svijeta, Perun je bio u krošnji kao sokol ili orao, Veles je bio pod korijenjem, kao zmija, zmaj, lasica, kuna, medvjed. Za uprizorenje tog mita bilo je potrebno visoko, okupano suncem, prozračno mjesto, donji tok vode, vlažno, mračno mjesto kako bi se mogla odigrati vječna bitka između suprotstavljenih prirodnih sila. Slično mitu o Perzefoni, taj je ciklus jamčio blagorodnost usjeva i obnovu stoke. Zato za stoku kažemo blago. Blago je prvotni oblik bogatstva.


 photo potokuTrebiscima_zps0271f140.jpg


 photo IMG_6981_zpsc0b12d5b.jpg

U sljedećem dijelu idemo u carstvo Velesovo, boga podzemlja, bogatstva, stoke.


Za rezervacije i ostale upite kontaktirati Annalineu.


ps. možda tako izgleda, ali ovo nije plaćeni oglas :) ali ako lajkate, prenosite onda se možda i rezervira pa će da zelembači stižu i da Neverin može financirati svoja putovanja i putopise.




Post info
17.05.2013. (13:18)
57 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>