neverinov blogneverinov blog

TED talks & Coursera



Photobucket

Los portadores de la antorcha (Nosioci baklje) by Anna Hyatt Huntington about the transmission of knowledge from one generation to the next (Ciudad Universitaria, Madrid, Spain).


Što više škola – to manje robova. Što više znanja – to više imanja.

Stjepan Radić


Svaka stvar koju je izmislio čovjek ima dvostruko sječivo, od noža do atomske energije pa sve do interneta. Prije koji dan je Knjižna buba je naišla na primjer kojem ljudi šire svoje praznovjerje, strah i neznanje.





Koliko god se internet zloupotrebljavao za gore spomenute stvari pa sve do kontrole koje vrše državne institucije i korporacije tako isto postoje pozitivni primjeri koje podržavam svim svojim srcem. Toplo vam preporučam praćenje kratkih ali mnogobrojnih predavanja na TED-u. Ima za svakoga ponešto.




Vrlo uzbudljivo predavanje oko onoga što je po meni skorašnja budućnost.


Jeste li čuli za Courseru? 16 sveučilišta je odlučilo staviti 116 (zasad) kolegija on-line i pretvoriti nešto što je moglo podučiti samo studente unutar 4 zida jednog razreda u nešto što može podučiti milione osoba bez obzira na status. Nadam se da će korisnu inicijativu prepoznati i naša sveučilišta jer je to budućnost, inače ostajemo iza. Pošto je sveučilište u Zadru najprestižnije u zemlji nadam se da će izaći iz okvira kao prvo.

Ja sam upisao Povijest svijeta od 1300 n.e., Grčka i rimska mitologija, Uvod u Filozofiju, Svijetonazor i znanje u Aboriđina. Naravno, sve humanističke znanosti.

Za druge gušte ima sociologija, matematika, fizika, psihologija, farmacija, ekonomija, arhitektura, kvantna mehanika, muzika, kriptografija... razumijeli ste, za svakoga nešto.


Provjerite, učite, majštajte, pridonosite...


Ipak je Einstein bio u pravu kad je rekao da je mašta važnija od znanja. U nadi sam da će internet srušiti ovaj feudalizam kao onodobno pruga u Engleskoj.



Post info
06.08.2012. (18:28)
12 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>