neverinov blogneverinov blog

Linić, čovjek 20. stoljeća

Image and video hosting by TinyPic


Kada je 284. n.e. famozni Dioklecijan pograbio svu moć u vlastite ruke rimsko je Carstvo bilo u nezamislivom debaklu.

Od 235. godine kada su vojnici na Rajni ubili Aleksandra Severa sve do Dioklecijanovog dolaska na prijestolje razdoblje je dobilo ime "Vojne anarhije" u kojoj je kratko vladalo oko 24 careva (uglavnom su umrli nasilnom smrću a smrt u krevetu je vjerujem bio luksuz) i duplo toliko uzurpatora, dva separatistička pokreta (Carstvo Galije i Kraljevstvo Palmire), kronični pritisak na istoku od Perzijanaca i na sjeveru od Germana, ogromna inflacija, i naravno, bujanje gnostičkih religija koja su obećavala spas (razlog zašto je kršćanstvo imalo tako dobru prođu).

Pedeset godina ovakve situacije je primorala dobrog starog Dioklecijana da primjeni reforme u svim segmentima države i društva.
Od ustrojstva u prefekture i dioceze, znači nabujao je administraciju, pokušao kontrolirati tržište sa poznatim Ediktom o najvećim cijenama što je neslavno propalo radi još veće inflacije i crnog tržišta; osmislio Tetrarhiju, povisio stare i izmislio nove poreze, proganjao kršćane jer je htio vratiti povjerenje u državnu religiju (a znamo dobro kad je nešto na silu onda to ne ide).

Neki povjesničari tvrde da je udrio temelje, zajedno sa Konstantinom, kako bi Carstvo moglo preživjeti još stoljeće i pol dok je zapravo položio sjeme za buduće razdore koji su se desili za njegovog života. Čim je 1.Maja 305 dobrovoljno abdicirao (i otišao saditi kupus u Splitu, kako je on sam ironično to opisao) njegov je sistem ušao u krizu i cezari i agusti kolege, umjesto da zajednički vladaju, pokrenuli su građanske ratove jer očito tolika količina moći trpi samo jednog čovjeka (što je Konstantin na kraju shvatio ali je bedak onda prije samrti podijelio državu među tri sina koji su kasnije isto potaracali međusobno).

Jedna od svrha sistema bi trebao biti da se ne uruši čim krepa glavni pokretač. Za naše doba i prostore je dobar primjer Tito. Čim je nestao njegov autoritet nestalo je i ljepila koje je držalo državu u komadu, što je dokaz da sistem ne smije ovisiti o hirovima, bolestima i smrću jednog pojedinca.


Već 308. su ga zamolili u Carnuntumu da postane ponovo vladar što je, pametno, kategorički odbio i tako si barem priuštio smrt u krevetu 311. godine.


E sad kakve veze, vrli i autoritativni Dioklecijan, ima sa Slavkom Linićem, "uzdanicom" SDP-a i koja je svrha takvog prologa? Zapravo nema nikakve jer je Slavko ipak premali igrač. Samo se sjetim Dioklecijana kada vidim dinosauruse koji vedre oblače našim političkim nebom sa ofucanim metodama.

Dobro se sjećam kako je objašnjenje zašto car nije uspio uspostaviti trajno rješenje to što je unatoč svemu bio čovjek iz 3. stoljeća. A to znači da je na nove uvjete krenuo starim metodama te se pokazao, kako volim osobno opisati, političkim dinosaurusom koji vuče neprimjerene poteze, možda iz dobrih namjera, ali krivim sredstvima.

Pošto povijest funkcionira po analogijama i isti faktori će donijeti do istog rezultata u bilo koje doba već je za mirovine mogao gledati kako se njegov lijepo osmišljeni plan topi na suncu poput snijega.

Slavko Linić je bio potpredsjednik u trećesječanjskoj vladi a sad je nominiran za ministra financija. Već se u razdoblju kao gradonačelnik Rijeke i nije nešto iskazao dopustivši da u jeku krize Riječke banke njegova supruga spasi vlastiti novac preko reda koji su čini građani Rijeke što već dovoljno govori o integritetu te obitelji.
Kao potpredsjednik vlade isto se ne sjećam da je napravio išta korisnog osim što je sazivao isto što saziva i sada a to je da moramo privatizirati državne gubitaše.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Linic-HPB-i-Croatia-osiguranje-u-privatizaciju-vjerojatno-ove-godine

E sad, ako smo zaključili hvala povijesti koja nam šalje analogije da privatizacija društvene imovine (pardon nacionalne) i nije baš neki sjajni recept za gospodarstvo kao i za financijsku, energetsku i na kraju političku neovisnost, kako se Slavko Linić usuđuje najavljivati prodaju Hrvatske Poštanske Banke i Croatia Osiguranja?

Ako se nismo slagali sa time što čini HDZ kojem je jedini plan bio konstantno zaduživanje kroz kredite i prodavanje obiteljskog srebra (što smatram veleizdajničkom gestom radi koje im ne gine oduzimanje imovine i aranžman u Remetincu) zašto se onda SDP ponaša na isti način i koja je razlika između te dve grupacije? Ako im je najveći intelektualni domet pozvati MMF da nam namjesti kakav financijski aranžman zašto onda nismo glasali za MMF?

To je kao da vas vabim da glasate za mene jer ću dovesti čovjeka koji će riješiti problem umjesto mene. Ta čemu ja služim u tom slučaju osim da isisavam plaću iz državnog proračuna?

Dosada sam pisao pod pretpostavkom da je Slavko Linić samo nestručnjak i dobronamjerna neznalica, čovjek iz devedesetih 20 stoljeća koji nema ni znanje, ni maštu da pokrene stvari na bolje.

Linić je samo još jedan izlizani dinosaur koji umjesto da se povuče u privatne vode zakužuje zrak mlađima od sebe koji možda i imaju viziju kako dalje ali radi ovakvih nemaju ni poziciju ni manevarski prostor.

Jer istini za volju, manevarskog prostora zaista ima. Već bi bili na konju sa revizijom svih štetnih ugovora koje su sklapale hrvatske vlade od 90-ih na ovamo kao štetne. Stanje u državnim poduzećima se možepromjeniti tako što bi se postavili renomirano i već dokazani stručnjaci na čelno mjesto. Znači meritokracija a ne politička podobnost kao preduvjet za vodstvo.

No sad ću pretpostaviti da Slavko Linić zna to što radi te da mu namjere i nisu baš časne. Jer kriminalne radnje u državi su najbolje objašnjenje zašto sustav poduzima nelogine korake.

Koja je logika plaćati najam privatnicima milijardu i osamsto miliona kuna u četiri godine dok je država uspjela u istom razdoblju naplatiti samo 300 i kusur miliona kuna i još pored toga ima masu prostora koji zjape prazni.

Jedina shvatljiva logika po meni je kriminal i namjerno štetni ugovori koje su političari preko svojih pijuna u državnim poduzećima i državnoj upravi sklopili sa poslovnim prijateljima i rođacima.

Kako se s toga Slavko Linić osuđuje već isprobanu i neefikasnu metodu proglasiti kao jedinim rješenjem i kako da ne posumnjam u kriminal radi nelogičnosti ponavljanja istog stupidnog poteza?

Zar smo zaboravili kako su prodali Hrvatske Telekomunikacije i razlog zašto je još uvijek ugovor, koji bi de iure i de facto trebao biti javne naravi, jer se tiče imovine mojih očeva i budućih generacija, i dalje pod bravom i klasificiran kao tajan?


Jedino logično objašnjenje u, za prvi pogled nelogičan potez, jest da se krije još jedna kriminalna radnja.


Liniću, nama trebaju ljudi koji žive u 21. stoljeću i koji mogu od ovog govna napraviti pitu.

Update: Pitanja

Pošto sam tagiran a ne volim biti partibrejker odgovorio sam na pitanja koje nisam čuo od srednje.


1. Imaš li kućne ljubimce?
Aha, i to dva vandala, mačke Jozo i Pepi koje su po ponašanju na esktremima.

2. Nabroji tri stvari koje su ti trenutno fizički najbliže.

Šalica kave, prozor i Slikovni rječnik Fizike


3. Kakvo je vrijeme u ovom trenutku?

Vedro na zapadu a oblačno na istoku. Nadam se da će ovo sunce koje se odbija u obližnju žutu zgradu još neko vrijeme sijat.


4. Imaš li vozačku/voziš li? Ako da, jesi li ikad imao/la prometnu nesreću?

Imam i sjećam se da sam položio ispit onog dana kad su srušili Twinse. Došao sam se doma pohvaliti kad me otac stišavao jer mora slušat vijesti:) Imao sam tri prometne nesreće, sa 17 godina sam sa fićom letio u provaliju jer sam fulao zavoj, sa 19 sam se namjerno zabio u u ogromnu grotu. Sa 21 sam se vozio na stražnjem sicu kad se frend zabio u ogradu i skoro odletili u more.

5. U koliko si se sati probudio/la jutros?

U 12.15 tako da se ne može koristiti riječ "jutros"


6. Kad si se zadnji put istuširao/la?

Jučer navečer prije izlaska

7. Koji je zadnji film koji si pogledao/la?

The big Lebowski, Hot Rod i Rane


8. Koju si zadnju SMS poruku poslao/la?

Ljubavnu :)

9. Kojom ti melodijom zvoni mobitel?

Neka random komercijalna, još nisam stavio pjesmu po osobnom izboru na novi mob jer sam lijen.


10. Jesi li putovao/la u drugu zemlju?

Putovanje u druge zemlje je ono što bi volio raditi cijeli život. Hm znači Makedonija, Albanija, Crna Gora, Slovenija, Italija, BiH a strašno me prrivlači istok takod a bi volio posjetiti Iran, Irak, Afganistan, Tursku, Siriju, Jordan i sve ostale zemlje na -stan.


11. Voliš li sushi?
Ne, bar onaj koji sam kušao je bio grozan.


12. Gdje kupuješ namirnice?

U dućanu :) nećemo reklamirat kojem.

13. Jesi li ikad uzimao/la tablete za spavanje?
Gdje me staviš tu zaspim tako da nemam problema sa tim.

14. Koliko braće/sestara imaš?

Jednu sestru ali vrijednu.

15. Imaš li stolno računalo ili laptop?

Lap top mi je pao na pod te su mi krepali pixeli na ekranu tako da sam morao kupiti novi monitor i sad mi je lap top stacionaran.

16. Koliko ćeš godina navršiti sljedećim rođendanom?

Uf, vrijeme leti, 29

17. Nosiš li leće/naočale?

Cvike nosim od svoje 17 i još se sjećam kako sam gledao bez njih tako da ih ne volim.

18. Bojiš li kosu?

Preko mene mrtvog ću bojit kosu. Ako budem imao sjede nadam se da ću biti ko Bruno Langer :)


19. Napiši nešto što planiraš raditi danas.

Napisati jedan odlomak za članak prije nego odem u šetnju.


20. Kad si zadnji put plakao/la?

Prije 4 godine kad sam mislio da me ostavila ljubav života.

21. Koja ti je omiljena pizza?
Ona bez šunke.

22. Je li ti draži hamburger ili cheeseburger?

Zgadili mi se hamburgeri u zadnje vrijeme.

23. Jesi li ikad učio/la cijelu noć?

Nego šta, uz kavu i cigarete to je pravi gušt.

24. Koje su ti boje oči?

Zeleno smeđe, ovisno o raspoloženju.

25. Možeš li osjetiti razliku između Pepsi i Cole?

Prije osjećam razliku između ovo dvoje i Cokte :)


Hm hm kega moremo tagirat? A ma Alexxla ako mu se da...


Post info
07.01.2012. (16:17)
35 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>