neverinov blogneverinov blog

STOP KOKSARI





Photobucket


I sam bog zna da smo za tako mladu republiku već dobrano u problemima kao da nam država postoji nekoliko stoljeća. O problemima se mora govoriti i raspravljati u nadi da se postigne kritična masa jer su nakon dvadeset godina naviknuti na nikakvo odupiranje vladajući odlučni i dalje nastaviti tretirati živote onih koje predstavljaju kao kakvu potršnu robu. Ne znam za one koji svojim nedjelovanjem i čamljenjem u kafićima umjesto na prosvjedima misle o svojim životima ali ja smatram da nam još nisu nabili bar code kao životinjama da bi nas mogli tretirati kao takve.

U državi, u kojoj premijerka misli da će nekoga zaštiti ustavom (hrvatske branitelje) i spriječiti zastaru lopovizacije iz '90-ih dok je god ustav kao i svaki drugi zakon samo mrtvo slovo na papiru i odnosi se samo na obične građane bez političke potkove, ne može se dogiditi nikakav zdravi pomak koji čute smo slobodoumni ljudi. Uvjeren sam da oni koji razmišljaju svojom glavom, bez posredništva govornice i oltara, znaju kako bi ova država trebala izgledati a da omoguči pravilan start od rođenja svakom građaninu.

U državi u kojoj nam orwellovski ispiru mozak da nije nikad dobar tajming za prosvjede jerbo će nam se turisti uplašiti i ispariti će basnoslovne cifre novca jedne turističke sezone u kojoj profitiraju samo uvoznici (mit o broju noćenja turista su bajke za djecu), žele nam pod nosom izgraditi još jednu koksaru (nakon što su prije nekoliko godina demontirali noćnu moru svih stanovnika Bakra) u sklopu rafinerije u Urinju (Kostrena) te kod Plomina još jednu termoelektranu (PLOMIN 3).
Pošto jednostavnim empirisjkim promatranjem i mirisanjem svaka šuša može shvatiti da taj zrak svakako nije ni za čovjeka a ni za biljke (osim i što estetski tjera ljude da okrenu petama vjetru) ovdje se radi, po mom skromnom mišljenju, o pokušaju ubojstva sa predumišljanjem svih stanovnika Rijeke i njene široke okolice.

U državi u kojoj postoji nekakvo fiktivno Povjerenstvo za energetiku i obnovljive izvore energije, koje očito, sudeći po sastavu postoji samo da bi se reklo "ah vidi imamo povjerenstvo za energetiku i obnovljive izvore energije" i za ništa drugo (i da zaokruži mizernu plaću našim jogurt političarima) se na malom ali gusto naseljenom prostoru, za dobrobit stranog kapitala i na uštrb našeg zdravlja (pa neće valjda Mađari dvaput kod sebe okušati ekološku katastrofu kao onu sa tvornicom aluminija) žele izgraditi dva megalomanska zagađivaća nakon što smo se osvjedočili, hvala Japanu, što znači zajebavati se sa prirodom.

Postati neovisni hvala neiscrpnom izvoru sunca bi značilo raspustiti sve poznate oblike ovisnosti koje imamo prema kompanijama i državama što naše birokrate tjera samo načelno da daju potporu ekološkim oblicima energije dok je u praksi, kao što vidimo, istina sasvim drugačija. Od svih zemalja samo je Njemačka ispoštovala dogovor da će sa vremenom zamjeniti koksare i atomske centrale za eko-struju dok će se na našem zdravlju ostvarivati bogatstvo čije će dividende odlaziti u inozemstvo.

Tko je tu lud? U prvom redu inertni građani koji imaju dovoljno hrabrosti da pljuju po aktivistima koji skupljaju potpise za peticiju i obaviještavaju pučanstvo na opasnost.
Jedan je penzić prišao k nama, dok sam potpisivao peticiju, i rekao da on zna mnogo o energetici i da je očito da nemamo posla i zato da imamo vremena za ovakve monade poput potpisa i osvješćivanja ljudi. Samo sam dočekao da ohlapijelom starcu koji pljuje po ljudima koje ne štiti ni vojska ni policija da ga obavijestim da ja posao itekako imam nakon čega je ušutio i predvidljivo čekao drugu osobu koju će tlačiti sa svojim anahronim razmišljanjem.

U drugom redu, političari, koji su na platnoj listi krupnog kapitala (bez nekakvig fantazmagoričnih priča o urotama i kukuljicama, ako su europarlamentarci bili toliko jeftini da ih se uhvati kako pod stolom uzimaju mito, mislim da su naši još i jeftiniji od gorespomenute trojke) i koje smatram veleizdajnicama koji bi u prošlosti dobili šmajserom u leđa a sada zaslužuju samo dug život i tešku bolest te da vrate sve što su stekli prodavajući ono što nije bilo nikada njihovo.

U trećem redu, sam kapitalistički sustav koji je očito u stanju agonije, poput ribe na suhom, i za kojeg se nadam da će sve češće pokazivati svoje ružno lice jer je to jedini način da nas sve, različitih intersa koliko nas ima, ujedini u borbi protiv zajedničkog tlačitelja. Ma koliko paradoksalno zvučalo, nadam se da će nas udarati sa svom svojom snagom i to bez da se sklanja iza propisa i zakona kako bi napokon mogli urušiti ovu kulu od karata i krenuti sa stvaranjem prihvatljivog mjesta za život ljudi, životinja i biljaka.

A ako krepamo kao ljudska rada priroda će nastaviti sama i površine pokrivene betonom će biti probijene brojnim šumama kao i nekoć u prošlosti. Život će pobjediti na kraju krajeva sa nama ili bez nas.


Za više informacija u stranicama akcije mladih...


ps. siguran sam da za ovaj tekst napisan u jednom dahu ima mnogo pravopisnih grešaka ali meni se to neda ispravljati. Onima kojima je forma važnija od sadržaja neka to slobodno lektoriraju i nek mi prosljede ispravljenu verziju. Hvala na razumjevanju



Post info
29.04.2011. (14:31)
18 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>