Bljesak

01 svibanj 2016

 photo images_cms-image-000040546BLJESAK_zpsrhalujgr.jpg

Hrvatska u nedjelju obilježava 21. obljetnicu vojno-redarstvene akcije "Bljesak" u kojoj su hrvatske snage u manje od 32 sata oslobodile zapadnu Slavoniju i time označile početak povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica, što je tri mjeseca kasnije nastavljeno akcijom "Oluja".

Kada se prisjetimo ovih dana, što je bio ključni trenutak?

Prije svega treba reći da danas obilježavamo najvažniji dan u vojnoj povijesti. možemo reći da je hrvatska već imala inicijativu na bojištu od studenog 94 kad je oslobođen Kupres, nakon toga slijedi niz akcija. Bljesak je došao nizom operacija, nakon incidenata koji su bili na autocesti i posljedica je nekooperativnosti Srbije. Hrvatska više nije mogla trpjeti stanje okupacije. Kada je krenula operacija Bljesak, tek je u 18. minuti objavljeno da je počela akcija. Vidljivo je u izvješću koje je srpska vojska radila. To je posljedica Slobodana Miloševića. Korišteno je masovnije zrakoplovstvo.

Nažalost u djelovanju poginuo je Perišin. Zapovjednik ovog korpusa, vrlo jasno je rekao da svakako mora otvoriti autocestu. Vodstvo Srba u Kninu je bilo isključivo i svojim ponašanjem je dalo hrvatskoj povoda da ostvari ono što su imali u naumu. Sva izvješća UN-a koja su išli potvrdili su ono što su htjeli. Hrvatskoj nije ništa drugo preostalo nego akcija Bljesak. Bljeskom je Hrvatska jasno je poručila da nema namjeru čekati i nakon tog se situacija počela još zaoštravati.

Nemamo previše bitnih datuma kojih bi trebali obilježavati.

Gotovo na isti datum. U Borovu selu je učinjen pokolj i ubojstvo 12 policajaca. Svima nama u Hrvatskoj je bilo jasno da je rat neizbježan. Četiri godine nakon toga početkom svibnja dogodio se početak kraja. Prvo u Slavoniji, a nakon toga i dalje. Treba naglasiti posljedice, da hrvatska vojska nije odradila svoj posao...

Četiri godine je diplomacija radila, Hrvatska je i međunarodna zajednica pokušavali su ispraviti, nije išlo, nije bilo načina nego vojnim putem.

Čuli smo one najvažnije podatke i smjernice akcije Bljesak. Ne može se gledati izvan konteksta. Što se u četiri godine promjenilo s HV?

Sama činjenica da je HV u dva dana razbila snage, oslobodila Okučane, operacija je trajala do 4. svibnja kada se predala zadnja brigada srpske vojske. HV je dosegnula razinu o kojoj se moglo tada samo sanjati. Ne može se razumjeti taj ponos na Bljesak i Oluju ako se ne sjetimo kako je Hrvatska napadnuta. Oružana sila nikakva kakvu je imala jugoslavenska armija. Hrvatska je napravila ono što je bilo teško očekivati uz relativno mali broj žrtava u tako kratkom razvoju i u Bljesku i u Oluju. Bili smo sretni malim vojnim akcijama koje smo slavili, koje su bile čudo, pa dolaze i velike akcije. Naše postrojbe su napredovale više od 20 km po danu. HV u onakvim okolnostima započela oslobađanje i trajalo je do potpisivanja Sarajevskog primirja. U mnogim okolnostima sa skromnim oklopom, započeli su proces oslobađanja.

Motiviranost okupacijskih snaga i HV-a.

I neprijateljske snage su bile motivirane. Imali su jasne granice. Bili su iznimno motivirani, očekivali su da će Hrvatska biti poražena. NATO snage su govorili da Hrvatska može izdržati maksimalno dva tjedna. Branili su domovinu i obitelji, taj motiv je bio jednako čvrst cijelo vrijeme. Snaga je rasla. Na području tzv. R Srpske Krajine nestao je dotok novca. Hrvatsko vodstvo je bilo svjesno toga, išlo se uz suradnju s međunarodnom zajednicom. Maksimalno se rješavalo stvari mirnim putem. Gospodarstvo je bilo vrlo teško održivo zbog ogromnog broja izbjeglica, moralo se presjeći. Snage UN-a imale su zadatak zaštiti narod, ali to nisu napravili. Snagama UN-a je istekao mandat.

Svečanost u Okučanima

Uživo pratimo i svečanost u Okučanima. U Okučane je stigao državni vrh, među kojima je i Predsjednica RH i premijer.

Danas je ovdje svečanost i veliko slavlje, od ranog jutra se izvode koračnice. Bila je ovo velika akcija, stoga će ovdje danas doći cijeli državni vrh. Čitat će se imena poginulih, čut ćemo povijest Bljeska, trajat će cijeli dan.

Počela je izvedba orkestra.

Proslava je službeno počela izvođenjem Lijepe naše. Čitaju se imena poginulih u operaciji Bljesak.

Danijel Andrić, Matija Biškup, Vinko Bradić, Nebojša Buha, Ivica Čaja, Vladimir Deščak, Mladen Dijanek, Ante Došen, Robert Erbelja, Davor Hegedić, Fritz Kuharić, Jozo Livaja, Ivan Mateša, Ratko Milijević, Pero Parić, Ivan Sevtić, Nenad Sočec, Marijan Štukar, Stipo Vukovac, Slavko Bjondić, Mijo Borovec, Dragoja Davidović, Mirko Glavaš, Milan Kumić, Tomislav Vlast, Nikola Ljubičić, Vinko Ljubičić, Zdravko Malnar, Josip Martinović, Ivan Obrljan, Rudolf Perešin, Nenad Prager, Antun Šimičić, Ivan Markulin, Marijo Vratarić, Vlado Dundović, Dalibor Ribić, Miroslav Flega, Zoran Benković, Marko Bešlić, Damir Glavinić, Damir Markovinović.

Minutom šutnje odana je počast svim poginulim i nestalim braniteljima u Domovinskom ratu.

Tri borbena zrakoplova MiG 21 preletjela su Okučane.

U Okučanima su akademik Željko Reiner, premijer Tihomir Orešković, izaslanik PRH general pukovnik Mirko Šundov, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar branitelj Tomo Medved, Zvonimir Nučec, glavni ravnatelj policije....

Prisjećanje kroz uvodni govor

Prije točno 21. godinu, hrvatske snage su krenule u operaciju Bljesak.

Postrojbe iz prve, treće i pete gardijske brigade sudjelovale su u operaciji.

Važnu ulogu imalo je hrvatsko zrakoplovstvo, poginuo je zapovjednik pukovnik Rudolf Perišin. U samo dva dana brzim udarima presječeno je okupirano područje Slavonije. Slomljen je otpor. Tijekom provođenja operacije predalo se oko 1700 neprijatelja, prema kojima su hrvatske vlasti osigurale siguran prelazak. Poginuo je 51 pripadnik HV-a, a 161 pripadnika su ranjena. Bila je to jedna od najznačajnih operacija u Domovinskom ratu.

Nastavlja se s ceremonijom postavljanja vijenaca.

Uslijedila je molitva za sve poginule branitelje koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Direktno.hr

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.