srijeda | 27.09.2006.

BeCycled

"120 GODINA BICIKLIZMA U HRVATSKOJ"

Danas u 12 sati je dr. Aleksandar Soltyšik održao predavanje o medicinskoj koristi bicikla i rekreativnog biciklizma, no ja sam nažalost zakasnio na to predavanje zbog nekih glupih tehničko-prijevoznih problema, pa sam oko 13 sati (kada sam stigao do Tehničkog muzeja) uspio saznati neke detalje s predavanja od dr. Soltyšika osobno. On je iz medicinskog rakursa proučio korisnost bicikla i njegove redovite konzumacije, pa tako kaže da rekreativni biciklizam (to bi u biciklističkom slangu značilo penzionerska vožnja) pomaže kod kardio-vaskularnih, psihičkih, psihosomatskih i fizičkih problema, također naglašava da je bicikl puno korisniji i zdraviji od jogginga iz razloga što kod trčanja na ravnoj i tvrdoj podlozi dolazi do nepotrebnog i direktnog opterećenja na ligamente i zglobove, te se stvara trenje koje kod starijih ljudi može izazvati razne probleme. Također kaže kako se konzumacijom bicikla po gradu može izbjeći čak 50% smoga kojeg pješaci zbog svoje male brzine udišu, dok biciklisti svojom brzinom kraći vremenski period provode u zagađenom prostoru (a da ni ne spominjem koliko se kapacitet pluća "bilda" vožnjom na biciklu). Također kaže kako je bicikl najbolji izum koji je čovjek ikada izmislio.
Image Hosted by ImageShack.us KESTREL, kronometarski bicikl

Sigurno bi svima bilo puno bolje da je u gradu više bicikala nego automobila, ali dok su ovi drugi u prednosti, preporučam: BJEŽITE IZ GRADOVA U PRIRODU! Evo, u nedjelju je ležerna vožnja po Samoborskom gorju uz konzumaciju svježih kestena i pod parolom "Upoznaj domovinu da bi je više volio" te "Putovima biciklista našega kraja".
Image Hosted by ImageShack.usPINARELLO, pistovni bicikl

Par riječi o samoj izložbi (ipak sam obećao).
U prijašnjim postovima sam napisao organizatore i razlog otvaranja izložbe, pa ću sada odmah prijeći na to što sam tamo doživio u ova dva dana.
Prvi dan sam samo fotografirao, dok sam danas nešto i zabilježio. Pa, zavirimo stoga zajedno u tu moju bilježnicu!
Image Hosted by ImageShack.us WANDERER EUROPA, bicikl za dame (ovaj bicikl ima ime- Vanda)

Na samom ulazu stoji veliki video-zid na kojem se neprestano ponavlja 5-minutni film Otac i sin. Film prikazuje vožnju oca i sina na biciklu gradom. U pozadini je lagana glazba, koja vas svojim umirujućim ugođajem na neki način "uvede" u prostor same izložbe.
Image Hosted by ImageShack.us PEDERSEN, cestovni bicikl, iznimno lagana konstrukcija
U sredini osrednje velike prostorije stoji desetak bicikala ograđenih užetom. Na zidovima se nalaze fotografije koje su na neki način povezane. Neke tematski, neke logotipski. Osim fotografija, taj bohemski ugođaj koji daje prigušeno svjetlo, daščani pod i crni zidovi omeđuju i razni plakati koji "oglašavaju" događaj kojemu upravo prisustvujete. Tako, na jednom stoji ovaj natpis "Past should be recycled, future becycled!".
Image Hosted by ImageShack.us DJEČJI TRICIKL

Bicikala (koje uostalom možete vidjeti i na slikama, jer ipak slika govori 1000 riječi) ima svakakvih...
Od Da Vincijevog drvenog bicikla do Authorovog ili Kestrelovog modernog trkaćeg bicikla i Giantovog modernog mountain bike-a.
Izložbu krase mnoge duhovite i promotivne sitnice kao što je rulet napravljen od kotača koji se vrti na osovini, pa kada ga zavrtite možete osvojiti jednu od onih fotografija o kojima sam govorio na početku.
Image Hosted by ImageShack.us LEGNANO, Vlasnik je Sven Medvešek

I, tako biciklima zaokupljen, biciklizmom oduševljen izlazim i bacam posljednji pogled na dvije velike slike koje su radila djeca, a koje prikazuju vožnju biciklom. Slika je stvorena na način da je papir ispunjen tragovima kotača u raznim bojama. Sjedam na svoj trek i prolazim gradom razmišljajući o netoleranciji vozača, o besmislu biciklističkih staza koje jednostavno na nekim dijelovima ne možeš koristiti jer ovdje nešto zidaju, ondje nešto kopaju, tu se idiot sparkirao, a na nekim superinteligentnim dijelovima čak stupovi od rasvjete "rastu" sa sredine biciklističke staze.
Image Hosted by ImageShack.us REPLIKA BICIKLA PREMA CRTEŽU LEONARDA DA VINCIJA, Napravio: Aleksandar Rogošić, 1996.

No, ipak sam sretno stigao kući, jer da nisam, ne bih bio ovdje i ne bih ovo napisao, pa ni vi ne biste znali što sam sve lijepoga danas doživio. Čiča-miča, gotova priča!

- 15:41 - Komentari (4) - Isprintaj - # -

<< Arhiva >>