Bilja

srijeda, 27.07.2005.

Duhovito, neodoljivo, inteligentno, a horor...

Shaun of the dead

"Shaun" sigurno nije prvi pokusaj da se horor zanr spoji sa komedijom. Odavno su se snimale i parodije na pojedine horore, kao i parodije na "mozaik" razlicitih blockbuster horor filmova (vidi Scary Movie). Vrlo cesto su ovakvi pokusaji parodije ili hibridizacije komedija i horora zavrsavale neslavno ili, u slucaju Scary Movie, smesnim ali banalnim i ne bas inteligentnim filmovima, koji imaju dobru gledanost verovatno zato sto su se vecini smucili klisei iz horor filmova i/ili izvikani horor blockbusteri kao sto je Scream ili The Ring (iako su oba filma, to jest, prvi Ring i trilogija Scream odlicno uradjena).
"Shaun" je posebno zanimljiv po tome sto svakim ponovnim gledanjem zapazate neki novi detalj koji ranije niste primetili. A bukvalno svaki detalj u ovom filmu ima odredjeno znacenje i nista ne ispada iz zaokruzene celine price i nista nije sasvim besmisleno ili ubaceno cisto radi "gore" efekta. Iako je film van svake sumnje horor zanra, sa nekim zaista stravicnim gore scenama, odlican humor ga ujedno cini jednom od najboljih komedija koje sam ikad gledala. Ono sto me je posebno odusevilo je sto ni u humoru nema viska "fazona", koji je tu cisto da popuni prostor a da pritom nema veze sa samom pricom i razvojem dogadjaja, nema banalnosti, niti je u pitanju humor kojim se igra na sigurno. Ispod duhovitih scena i dijaloga kriju se kritike britanskog drustva i civilizacije, medija i politike. Naravno, imamo i reference na neke poznate scene iz poznatih filmova, i medju njima se nalazi, naravno, i Down of the Dead.
Glumacka ekipa je vise nego odlicna, scenario izuzetan, i kadrovi i rezija su takodje na nivou. Sve u svemu, ovo je jedan od retkih filmova koji moze da se gleda vise puta i da vas svaki put iznova nasmeje i zabavi. Ono sto je posebno zanimljivo je sto je kod kritike "Shaun" na samom vrhu liste najboljih horor filmova i najboljih komedija sto je prava retkost.
Uz to, film ima mnogo nezaboravnih "quote"-a, ludacki smesnih scena sa nezaboravnim komentarima i verovatno najbolje upotrebljene pesme grupe "Queen" za pojedine scene ikada.
Ocena: cista desetka!

- 13:47 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  srpanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Romani, Stripovi, Filmovi...
Pogled iz mog ugla.