Bilja

četvrtak, 21.07.2005.

Copycat bestseller-a

Andrea Sempl
"Faktor Bivsi"

Ovaj roman je izasao u izdanju Lagune, i to jedna od onih knjiga koje sam kupila zato sto je bio Sajam Knjiga, zato sto je bilo snizenje na svim standovima (kojih je bilo uzasno malo) i zato sto nisam nasla nista sto me je interesovalo a nisam zelela da izadjem sa sajma praznih ruku. Dakle, eci-peci-pec knjiga (kad kupis nesto sto stvarno ne znas sta je).
Volela bih da mogu da napisem da je ovo jedna od onih zabavnih romacica za plazu, simpaticno i lagano i duhovito stivo za odmor, nesto kao duza verzija Cosmopolitena. Ne bih volela da napisem negativnu recenziju bilo kog romana ili stripa pa ni ovog, i to ne zato sto sam utrosila nekoliko sati svog zivota na citanje ovog romana, nego zato sto sam i sama pokusala i da pisem i da crtam stripove i ustanovila da je i za najlosiji i najgluplji roman, bez price, sa losim likovima, bez kvaliteta tesko napisati. Zaista tesko. Cak i vikend ljubavni roman bez ikakve kvalitete nije jednostavno napisati, a nesto ozbiljnije je pravi izazov. Stripovi su jos tezi. I najlosiji crtez zahteva iznimni trud (mogao bi se covek zapitati: cemu onda muciti se?), i najgluplji scenario zahteva vreme i koncentraciju, cak i nesto znanja. Onda shvatis koliko je tesko piscu i umetniku da prihvati negativnu kritiku. Ona ili on veruje u svoje delo, pise, mozda, iz srca, mozda iskreno, a mozda pretenciozno, ali ulaze mnogo vremena, znoja i truda. A onda neko (kao ja) kupi tu knjigu za 4 evra i kaze da je roman ili strip los i da mi se uopste ne dopada.
E u ovom slucaju je bas tako, na zalost. Roman "Faktor Bivsi" jedva da ima dovoljno kvaliteta da se cita na putu ili na plazi. Jedva da je duhovit, prica je nejasna, izrazito subjektivna i jednostrana a glavna junakinja (koja govori u prvom licu) jednostavno antipaticna.
Ne mogu a da ne primetim ociglednu paralelu sa "Dnevnikom Bridzet Dzons". Prvo, oba su pisana u prvom licu u formi dnevnika. Drugo, prica je izuzetno slicna. Imamo glavnu junakinju, imamo nevernog atraktivnog momka koji nece da se obaveze, imamo prelepu suparnicu. U cemu je onda ovde problem?
U "Dnevniku BDz" mi posmatramo stvari iz ugla Bridzit, ali ipak, svaka njena akcija, svaki zakljucak, svaka karakterizacija, solidno je objasnjena i mozemo da osetimo odakle dolaze njene emocije spram ostalih likova. Iako ni "Dnevnik BDz" nije posebno kvalitetna knjiga, ipak je zabavna, duhovita, optimisticna, vesela i sa dobro sklopljenom relativno zaokruzenom pricom. Faktor Bivsi nije te srece. Njena junakinja Marta konstantno pokusava da objasni citaocu koji su likovi "dobri" a koji "losi" iako nema ni blizu dovoljno materijala za takve zakljucke. Njeni postupci nisu ni iskreni, ni moralno ni emocionalno opravdani i kao citaoc nisam mogla ni trenutka da se sazivim s njom, cak mi se nije ni dopala. Nista nas ne vezuje za Martu, nicim nije tipicna, ni drazesna, ni slatka, ni iskrena, cak ni obicna. Nema mane ni vrline. Ona je prosto jedan plosni lik iz romana, i ni jednog trenutka citanja nije mi bilo stalo do nje i njene sudbine, a to za roman nije dobro. Kada citam, ili kad gledam film, ocekujem da se izgubim, da osetim NESTO, da se nesto promeni u mom razmisljanju, emocijama, da bar malo odlutam, da se pomalo nadjem u likovima, da osetim neku pricu koja ce me bar malo dirnuti. Cak i najlosiji vikend roman ima pretenziju da dirne citaoca.
Ovde autorka to nije uspela, bar ne samnom.
Po meni, ovo je los roman, cak i za plazu.
Iako mrzim to da napisem za nesto u sta je ulozeno puno truda.

- 14:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  srpanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Romani, Stripovi, Filmovi...
Pogled iz mog ugla.