Bilja

srijeda, 20.07.2005.

Passagers Du vent

Passagers Du Vent
Francoas Bourgeon

Nakon sto mi je dugacka recenzija koju sam mukotrpno ukucavala dugo vremena isparila zbog pada servera, pokusacu da je koliko-toliko obnovim(morala sam da se izjadam).

Dakle, da li istorijski strip da bi bio citljiv, mora da sadrzi SF/Horor elemente, kontraverzne istorijske dogadjaje i poznate istorijske likove, naduvane i preuvelicane do pucanja? Ako ne, da li crtez mora da bude istinsko malo remek-delo umetnosti da bi drzalo paznju citaoca?
BOurgeonovi "Putnici vetra" (ili Noseni vetrom) dokazuju da nista od ovog ne mora da bude ispunjeno da bi istorijski strip ipak bio pitak i zanimljiv, a ipak autentican i inteligentan. Bourgeonov crtez nije savrsen, mnostvo anatomskih gresaka, kao i gresaka perspektive vidljivo je i na prvi pogled, stil nije posebno originalan, i balansira negde izmedju realizma i stilizacije a da ne upada pravo ni u jednu kategoriju. Ipak, ovaj crtez poseduje odredjenu harizmu koja je dovoljna da privuce i zadrzi paznju citaoca, kao i da verno i upecatljivo oslika pricu i vreme u koje se dogadjala.
Bourgeonova posvecenost vremenu u kome se prica njegove graficke novele desava ocigledna je do najsitnijih detalja. Ne samo sto je kostimografija, enterijeri i eksterijeri autenticna do detalja nego se autor potrudio da sazna i predstavi sto vise o obicajima, ritualima, verovanjima i aktuelnim desavanjima iz tog doba. Likovi su visedimenzionalni, sa manama i vrlinama, predstavljeni nam dovoljno da prica savrseno funkcionise i ni trunke previse.
Pri predstavljanju likova i samog toka price, BOurgeon je nepretenciozan, ne moralise, ne ulaguje se i ne dodvorava nikome. On se jednostavno trudi da, na osnovu obimnog znanja koje je prikupio proucavajuci istorijski period za pricu, likove i dogadjaje predstavi onako kakvi su verovatno zaista i bili, bez idealizacije, jednostranosti i pretencioznosti.
Strip je odlicno uradjen, inteligentan i autentican a nepretenciozan, sa crtezom koji usprkos (ili mozda bas zbog) nesavrsenosti pleni.
Ovo je nesto sto bih bez oklevanja preporucila svakom, i na skali 1-10 dala ocenu 10. Mozda najveci problem kod ovog serijala je, kao i kod vecine autora van engleskog govornog podrucja, je problem nabavke. Da Stripoteka nije svojevremeno objavila kompletan serijal (doduse crno-beli i na novinskoj hartiji), sigurna sam da nikad ne bih ni saznala za njega.

- 13:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  srpanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Romani, Stripovi, Filmovi...
Pogled iz mog ugla.