Jurnjave i pustolovine na bajku

ponedjeljak, 31.05.2010.

Šokčev jarek: BIKE PARK u Podravskim Sesvetama

Želite postati extremni biciklist? OK, i ja isto!

Gledam video na Youtube-u gdje družina nakon veselog ispijanja piva sjedaju na svoje ultra zgodne bicikle (od nekoliko desetaka tisučica) i kreću na zajedničku vožnjicu. Uz uhoparajuće techno zvukove, obučeni kao vozači motokrosa oni jure strmoglavim brzinama od bar 60 na sat. Svako malo bicikl im se odvaja od zemlje. Oni u letu prave salto, a obavezno zakrenu volan za 90 stupnjeva, mašu objema rukama po zraku, čak ponekad i objema nogama i na kraju se opet sretno sastanu sa zemljom i nastave. Gravitacija njima ne pravi nikakav problem. U foršpanu opet kao novu atrakciju ponekad prikažu padove izrezane iz videa. Oni čak i kad padaju s bajka izgledaju dobro.

Ah, nemamo svi tu sreću da nam je u blizini kakva slovenska planina sa uspinjačom koja nas odvuče gore do vrha, a mi samo onda trebamo spretno pretvoriti potencijalnu visinsku energiju u kinetičku brzinsku. Doduše imamo i mi naš BBS u Bilogori. No da bismo stvorili ovakav downhill video tamo trebalo bi nam mnogo više znanja o video montaži. BBS je više za normalne, čvrsto prizemljene bicikliste. Možda probati na stazi u Pakracu gdje prilikom pogibeljne vožnje pokušavaju pregaziti ogromne žile drveća, gromade kamenja, pa čak jure i po "ribežu". A da su tamo šume opasnije govori nam i dio staze koji se zove Anaconda. Tamo ne idem s bajkom, zmije buše gume...dokazano.

Svako selo koje imalo drži do sebe (za grad znamo da drži do sebe) trebalo bi imati nešto imenom Bike Park. Naše selo ima. Više slučajno nego namjerno, ali bitno da je tu. Stare iskopine prirodnog rudnog bogatstva (pijeska, naravno) postale su mladima zbog svoje nove funkcije mnogo važnije od same povijesti nastanka, tako da to nećemo ni istraživati pobliže. Rudnik ima i svoje neformalno ime - Šokčev jarek. Park je u državnoj šumi pa ime ne dolazi od nekog grofa, vlasnika jarka. Ime je zapravo nastalo više u spomen poslova čišćenja kojima obično prethodi dovoženje otpadnih materijala članova istoimene obitelji.

Vise u zraku ogromni planovi o izgranji novih elemenata ovog parka koji će nas i našeg bajka dignut visoko u zrak, no dok se ne primemo lopate i motike uživamo u parku kakav trenutno jest.

Ali, u svakom slucaju, novi Pump Track stize......


- 17:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

  • Dna sam ja, TREK, Podravina, Bilogora, društvo za vožnju i dovoljno :)

Linkovi