Bosanska Piramida

02.02.2006., četvrtak

21.12.2005./ BOSANSKA PIRAMIDA JE STARIJA OD ONIH U EGIPATU I MEKSIKU


ISTRAŽIVANJA NA PIRAMIDI SUNCA NASTAVIT ĆE SE U APRILU 2006. GODINE

Piramide kod Visokog se, nakon toliko hiljada godina, više neće skrivati od naše civilizacije. Upornim radom i primjenom najsavremenijih naučnih metoda otkrivat ćemo ih, trajno zaštititi i pokazati svijetu kao prvorazrednu turističku atrakciju, kaže Semir Osmanagić, istraživač koji je nakon izdavanja knjige "Bosanska piramida Sunca" pokrenuo istraživanja kako bi dokazao svoje teze da brdo Visočica krije piramidu.
- Potvrdit ćemo tezu da je sa bosanskih prostora krenula civilizacija prema Evropi nakon zadnjeg Ledenog doba. Ta će činjenica sve Bosance i Hercegovce učiniti ponosnim. Stručnost i entuzijazam bh. naučnika u svijetu, kao što je Amer Smailbegović iz Nevade, doveli su do novog fenomena. Ne samo da je on sa stručnim timom, uz upotrebu satelitskih i radarskih snimaka, dokazao postojanje piramida Sunca i Mjeseca, već je otišao i korak dalje. Uspio je locirati i treću piramidu za kojom smo tragali - kazao je Osmanagić iz Hjustona za "Dnevni avaz".
Smailbegović je na čelu jednog tijela nedavno osnovane Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca". Riječ je o Komitetu za satelitsko, radarsko i daljinsko osmatranje. Njegov tim sa visokotehnološkom opremom pridružit će se drugim stručnjacima koja će istraživanja na piramidi Sunca nastaviti u aprilu sljedeće godine.
Činjenica da piramide obrazuju jednakostranični trougao razlikuje ih od onih u Egiptu i Meksiku i za Osmanagića predstavljaju dodatni argument da su bosanske piramide starije od njih.
Osmanagić je za naš list otkrio da Smailbegović trenutno radi na potvrdi teze da su sve piramide povezane kompleksom podzemnih tunela:
- Na tom planu već je uspio locirati šupljine, odnosno prostorije i prolaze unutar piramide Sunca. To će znatno olakšati geološko-arheološka istraživanja koja ćemo započeti 14. aprila sljedeće godine.

- 18:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi