Bosanska Piramida

02.02.2006., četvrtak

17.12.2005./Za Kameleon piše jedan od najpoznatijih svjetskih poznavatelja piramida


*Napisao Semir Sam Osmanagić*

U srcu Bosne kod Visokog otkrivena prva piramida u Europi monumentalnih razmjera

TISUĆLJETNE TAJNE BOSANSKE PIRAMIDE SUNCA

Monumentalna po veličini, s oko 200 metara visine, a iznenađujuće stara, ova piramida svojim postojanjem unosi epohalne promjene u europsku i svjetsku povijest

U Europi, službeno, ne postoje piramide koje su gradile drevne civilizacije. Točnije, nisu postojale sve do ove godine. Sa zadovoljstvom objavljujem da se u srcu Bosne, 30-ak kilometara sjeverno od Sarajeva, nalazi kamena piramida monumentalnih razmjera.
Brdo Visočica koje se uzdiže iznad grada Visoko, krije stepenastu piramidu čiji su graditelji iz duboke europske prošlosti, pra-Iliri. Piramida je bez sumnje starija od 3.000 godina, no starost može sezati sve do u doba kada su se pra-Iliri pojavili u ovim krajevima (prije 27.000 godina). To će precizno pokazati samo radiokarbonska metoda C14 kada uđemo u unutrašnje prostorije piramide i nađemo organski materijal (kosti, drvo, ugljen...).

Nasuprot Visočice – Bosanska piramida Mjeseca
U travnju 2005. posjetio sam visočki Zavičajni muzej s prijateljima. Direktor, prof. Senad Hodović nas je odveo na vrh Visočice. Tu su ostaci kamenih zidina srednjovjekovnog grada Visoki. Prof. Hodović usput je spomenuo da je Visočica interesantan prirodni fenomen piramidalnog oblika. Ta usputna primjedba je privukla moju pažnju. Priroda rijetko oblikuje brda u pravilne geometrijske oblike. Bez obzira što se Visočica uzdiže 200 metara iznad grada Visoko (što je za skoro trećinu više od Velike piramide u Egiptu, op. ur.), nisam odbacio mogućnost da je riječ o radu ljudskih ruku.
Pogled mi se zaustavio preko puta na brdu Plješevica. Znatno niže brdo od Visočice, potpuno obraslo šumom, ima tri strane kao pravilne plohe podjednake površine. Slika mi je prepoznatljiva iz mojih posjeta nizu arheoloških lokacija Srednje i Južne Amerike. Piramide dolaze u parovima, jedna veća, jedna manja. Piramida Sunca i piramida Mjeseca. Huaca del Sol i Huaca de la Luna… Ove dvije bosanske piramide tvore ulazna vrata u plodnu Visočku dolinu.

Što meksička piramida radi u Bosni?
Pokazali su mi planine koje se vide s Visočice: “Tamo je planina Perun…”. Perun, Bog groma kod starih Slavena. Kamene kugle Bosne… energetsko pražnjenje s neba… asocijacija s Kostarikom. Zbilja, Bosna je nekada bila energetsko čvorište ovog dijela svijeta.
U podnožju Visočice nailazimo na tragove nekoliko vrsta kamenja. Na više mjesta iz trave vire kamene ploče. Jesu li put do grada Visokog, a riječ je o nekoliko stotina metara, popločili u doba srednjovjekovne Bosne? Ili je riječ o ostacima gradnje starije civilizacije?
Nakon silaska s vrha Visočice, promatram sjevernu stranu brda. Kažem prof. Hodoviću da me neodoljivo podsjeća na meksičke piramide. Uzimam primjerak svoje knjige “Civilizacije prije početka “službene” povijesti”. Iz prve okrećem 108. stranicu. Na njoj je fotografija meksičke Piramide Sunca u drevnom gradu Teotihuacan. Obrisi piramide su istovjetni onima Visočice. Usjek pri vrhu se poklapa sa zadnjom razinom stepenaste meksičke piramide. I, ne samo to. Zaravan na vrhu meksičke piramide je identičan platou Visočice na kome je izgrađen grad Visoki.

Činjenica da sam od toliko stranica knjige okrenuo odmah onu koja prikazuje meksičku piramidu nije slučajna. U životu sam naučio da koincidencije ne postoje… već znakovi, koje treba slijediti.

Srednjovjekovni grad na vrhu piramide
Razmišljam o izgradnji starog grada Visoki, male utvrde, ali velikog značaja za bosansku državu, u razdoblju između 11.-14. stoljeća, od Kulina bana do kralja Tvrtka I. Grad je podignut na vrhu piramide koja Satelitske fotografije, snimke iz zraka i geodetski nacrti dokazuju da je brdo Visočica pravilna četverostrana piramida usmjerena prema glavnim stranama svijeta

Kameni blokovi pješčenjaka od kojih je popločenprilazni plato piramidi Sunca je bila toliko stara da je u potpunosti bila prekrivena šumom i slojevima zemlje. Nakon toliko tisuća godina od njene gradnje (kraj zadnjeg ledenog doba?) stvorili su se slojevi zemlje debeli i do nekoliko metara.
Na isto sam naišao u slučaju najveće srednjoameričke piramide u Čoluli (meksička država Puebla). Naime, kada su španjolski konkvistadori osvajali Aztečko carstvo u 16. stoljeću, Čolula je bila napredni grad sa 400 piramidalnih objekata. Cortes je naredio da se sve piramide sruše i na njihovom mjestu “napravi 400 crkvi”. U središtu grada, koje je okruženo dolinom, je bilo veliko brdo. Cortez je odredio da se najveća crkva napravi upravo na vrhu tog brda. I tako i bi.

Tri stoljeća kasnije, prilikom kopanja temelja za bolnicu u podnožju brda u Čoluli otkriveni su kameni blokovi. Nakon obimnog istraživanja meksičkih arheologa potvrđeno je da je “brdo” u stvari piramida najveće površine na svijetu. I, kao što je Cortez gradio katedrale na platoima piramida ne znajući što se ispod njih krije, tako su i bosanski vladari sagradili svoj prvi stolni grad na Visočici. Nisu znali što je ispod površine, ali kao da su osjećali važnost lokacije.

Stranice piramide istovjetne stranama svijeta
Svibanj, lipanj i srpanj 2005. provodim u osiguravanju potrebnih dozvola i suglasnosti (Ministarstva kulture BiH, Zavoda za zaštitu spomenika BiH, Zavičajnog muzeja Visoko, kantonalnog Ministarstva za nauku...) da započnem sa sondažnim bušenjima na Visočici.
S obzirom da je srednjovjekovni bosanski kraljevski grad Visoki proglašen nacionalnim spomenikom, obavezao sam se da neće biti bušotina na samom Gradu.
Preuzeo sam financiranje projekta, a izbor za izvođača radova je pao na sarajevsku tvrtku “Konsolidacija i građevinarstvo” koja je specijalizirana za izvođenje istražnih geoloških radova i ima dozvolu nadležnog Ministarstva. Posao je vodio inž. Dževad Valjevac. Bušenja su počela polovicom kolovoza. Projektni tim je imao iskusnog geologa, diplomiranog arheologa, izvršene su minerološke i petrografske analize od strane iskusnog sedimentologa.
Dobio sam i skicu terena napravljenu u Geodetskoj upravi općine Visoko. Središnji dio Visočice, vidljivo je, ima piramidalni oblik. Pravilan stepenasti pad s vrha brda proteže se na tri strane. Strane svijeta na geodetskom nacrtu se u potpunosti poklapaju sa orijentacijom padina brda Visočice, odnosno strana Bosanske piramide Sunca. Četiri strane piramide imaju orijentaciju istok-zapad, sjever-jug, kao i sve ostale piramide u svijetu koje slijede glavne strane svijeta.
Visočica je zelena; njen vrh je u prorijeđenoj šumi. Odlučio sam da lokacija prve sondažne bušotine bude uz samu ivicu šumarka, izvan dosega zaštićenog kraljevskog grada Visoki i ujedno najviša nadmorska visina na sjevernoj strani piramide kojoj je stroj mogao prići.

S prvom sondažnom bušotinom smo išli na dubinu od 17 metara; nakon nailaska na laporovitu glinu smo stali, jer je riječ o geološko vrlo starim razinama (stotine tisuća godina); naša analiza će se usmjeriti na prvih 15 metara. Sondažna bušenja su trajala sedam dana s ukupno šest bušotina na različitim nadmorskim visinama i obuhvatila su tri strane Visočice: od zapadne, preko sjeverne do istočne.
Otkuda “ukrasna kamena ploča” usred brda?
Bilo mi je važno osigurati geologa koji dobro poznaje bosanska brda, njihov geološki sastav i moguće strukture zemljanih slojeva. Inž. Nadija Nukić, sa 25 godina geološkog iskustva na prostorima BiH sa velikim brojem bušotina do dubina od nekoliko stotina metara provela je višednevnu geološku analizu na licu mjesta te dala mnoštvo zanimljivih podataka zasnovanih na izvađenoj jezgri.
Obratili smo se jedinom bosanskom sedimentologu, dr. Radi Kovačević, koja je uzela u obradu nekoliko uzoraka. Za “betonski” kamen, kako smo ga nazvali, mišljenja je da je riječ o “relativno čvrstim konglo-vrećama” gdje je “vapnenac vezivo”. Tvrdi da je “teško odgovoriti kada se to pravilo”, ali je mišljenja da je “90 posto riječ o prirodnom materijalu”. Za samo jedan uzorak “ukrasnog kamena” kojeg je obradila tvrdi da “ne može objasniti otkud ravna pločica u tim slojevima”. Ona ne isključuje mogućnost da je prirodni materijal korišten za gradnju.

Nakon završetka sondažnih bušenja vratio sam se u Houston. Arheolog sarajevskog Zemaljskog muzeja Sijarić pregledao je palete s uzorcima jezgri i izjavio da za njega tu “nema ništa zanimljivo”. To je i razumljivo budući da u uzorku nije bilo arheoloških nalaza kao sto su novčići, keramika, oruđe i slično.
Po povratku u Houston, donio sam mali uzorak onog “ukrasnog” kamena. Otišao sam na tamošnje sveučilište kod sedimentarnog geologa, prof. doktora Reida koji je ustvrdio: “Radi se o vrsti materijala koja ima vrlo fine granule.”

Zašto je piramida, a ne prirodna tvorevina?
Je li brdo Visočica oduvijek imalo pravilan piramidalan oblik? Ne. Brda se u prirodi ne pojavljuju u pravilnim oblicima. Inteligentni čovjek daleke prošlosti je na postojećoj osnovi (vjerovatno dvije ili tri strane koje podsjećaju na piramidu) izveo velike zemljane radove kojima je upotpunio piramidalni oblik. Prilagodio je postojeće stranice piramide, stotine tona materijala su prebačene da bi se dobio pravilan oblik.
To objašnjava naizgled neobjašnjivo, odnosno anomalije, kako ih zovemo. Mješavina lapora, pijeska, šljunka, mlađe gline – sve je to nastalo velikim premještanjem materijala.
Dovezeni materijal, prije svega lapor, poslužio je kao čvrsta podloga za zidanje građevina. U našem slučaju, za stepenastu piramidu. Laporom su građene i prostorije unutar piramide. To objašnjava prisustvo vertikalnog lapora umjesto horizontalnog. Temelji su građeni od šljunka, pijeska i kamena. Zidovi piramida su dignuti mješavinom prirodnog stijenja povezani vapnenim materijalom (“breča”). Čovjek prošlosti nije imao potrebe za stvaranjem umjetnih materijala. Živio je u skladu s prirodom koju je poznavao i poštovao.
Ugrađeni smeđi “ukrasni” kamen je nalazio u prirodi. Obrađivao ga je, sjekao u ploče. Površinu bi posebnom metodom uglačao, učinio sjajnijom. I obložio podne površine kako bi unutrašnjost piramide dobila sjaj koji zaslužuje.
Prisustvo željeza u kamenu ne čudi. Drevni čovjek je znao za posebna svojstva oblika piramide i djelovanja na čovjekovu energetsku razinu. Također, znao je za djelovanje pojedinih metala koji su pojačavali energetska strujanja. Piramidalni oblik čitavog brda povoljno je utjecao na vodu. Kiše i podzemni tokovi su bili blagotvorni. Pročišćavanje je vršio pijeskom. Ponovo prirodnim materijalom.

Graditeljski utjecaji naroda uz Atlantik?
Prilaz piramidi bio je uobičajen; dugačke stepenice, građene od odrezanih kamenih blokova pješčenjaka. Pješčenjak se nalazi u prirodi, slobodan. Čitava brda su građena od njega. Prvi bosanski kamenolomi su proizvodili impresivne, polirane kamene blokove pješčenjaka.
Sa prilaznih kamenih blokova dolazilo se do sjeverne strane piramide koja je bila glavna, čeono orijentirana strana piramide. Stepenice su vodile do vrha. Na vrhu piramide nalazio se objekat u obliku izduženog, pravokutnog hrama. Bio je građen od drveta, tako da njegovi ostaci nisu sačuvani. (Analogija s većim brojem piramida u Srednjoj i Južnoj Americi.)
Naravno, slijede logična pitanja tko, kada i kojom tehnologijom je izvodio te radove? Ta pitanja imaju smisla, ali odgovori su isti kao i u slučaju gradnje ogromnih umjetnih brda u engleskom Silbury Hills-u.


Sondažna bušenja na reprezentativnim uzorcima su potvrdila prisustvo geoloških anomalija koje dokazuju da brdo nije prirodna tvorevina već kamena gradnja

Povrijeđene taštine ne mogu spriječiti istinu
U poslednjih desetak godina se dešavaju revolucionarne promjene u istraživanju povijesti civilizacija i arheologije. Pronađeno je 15 podvodnih gradova između Japana i Tajvana, a ovaj drevni megapolis je bio povezan kamenim putevima dužine 500 kilometara. Riječ je o pronađenim hramovima, piramidama, ceremonijalnim objektima. U tom području svijeta nije bilo tektonskih poremećaja u poslednjih 12.000 godina da spusti te gradove na 80 metara dubine. Tko ih je onda pravio prije 12.000 godina? Japanski pećinski ljudi? U Kineskoj provinciji Šensi se nalazi nekoliko stotina velikih piramida koje se pokušavaju skrivati od svjetske javnosti. Kineski arheolog koji je dešifrirao hijeroglife na diskovima, objavio je na naučnoj Konferenciji u Japanu 1967. da je riječ o piramidama koje datiraju 12.500 godina u prošlost. Tko je njih pravio? Kineski pećinski ljudi? Struka mora ići ukorak sa svjetskim otkrićima i metodama. Znanje ne smiju zaustavljati povrijeđene taštine.

Usporedba Visočice i stepenastemeksičke piramide otkriva nekoliko istovjetnih detalja

Znanje treba biti dostupno svima
Moja putovanja nisu turistička: rezultati istraživanja su dati na sud javnosti. Do sada sam obišao stotine piramida od džungli Čiapasa, Jukatana i Kvintana Roa u Meksiku, preko Petena u Gvatemali, do Hondurasa, Perua, Salvadora, Belizea… O sličnostima (geometrijskim, astronomskim, matematičkim) među njima sam pisao u svojim knjigama. One su objavljene u SAD, Estoniji, Turskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini…
Za osam knjiga objavljenih u BiH nisam tražio, niti dobio autorski honorar. Naprotiv, uvijek sam tražio da se spusti cijena knjige kako bi bila dostupnija čitaocu. Uostalom, sve moje knjige se mogu čitati besplatno na mom web-sajtu www.alternativnahistorija.com. Ovaj web-sajt nije namijenjen dobiti. Sve informacije, fotografije i zaključci nastali autorovim istraživačkim radom i putovanjima, se mogu slobodno koristiti, citirati ili prepisivati bez ikakvih ograničenja. Čitanje, tiskanje i distribucija su poželjni. Autor nema predrasuda da “posjeduje znanje.” Njegov osnovni motiv je da podijeli stavove, zamisli i pitanja sa što širim brojem korisnika.
Namjera “Alternativne povijesti” je da pojedinca, svaku ljudsku dušu, podsjeti na znanja skrivena duboko u nama. I na sve ono što trebamo uživati tijekom ovog životnog iskustva: osjećaj slobodnog izbora, oslobođenje od straha, ljubav kao obrazac ponašanja.

Ulaz u podzemni kompleks tunela građenih ljudskom rukom, koji povezuje piramidu Sunca sa ostalim ceremonijalnim objektima u Visočkoj dolini ili pak prenošenja kamenih blokova od nekoliko stotina tona u Peruu ili Balbeku. (O tome sam pisao u svojim knjigama u okviru ciklusa “Alternativne povijesti”.)
Najzanimljivije je pitanje tko je podigao ovu piramidu? Vjerojatno je riječ o utjecaju sa Zapada (iz Atlantika), koji se može naći na nizu primjera u Sredozemlju i obje Amerike.
Novi dokazi o postojanju piramide
U listopadu i studenome je završena druga faza iskopavanja (“sondažni bunari“) koja dokazuju da je prilazni monumentalni plato piramidi popločen u dužini od 420 metara (oko 15.000 četvornih metara površine). Za prilazni plato su korištene kamene ploče pješčenjaka, koje su odrezane na debljinu od 10 do 12 centimetara. Ploče su odsječene, uglačane i prenesene na ovu lokaciju.

Zidovi piramide su građeni od kamenih blokova breče koja je, kao i pješčenjak, prirodni građevinski materijal. Ti blokovi su odsječeni u megalite različitih dimenzija što je karakteristično za gradnju piramida. Dužina im, prema onome što je pokazao jedan od sondažnih bunara, iznosi između jednog i tri metra. Veza između njih je jasno vidljiva, nije korišten nikakav vezivni materijal što je karakteristika ogromne većine piramida u svijetu. Zbog tisućljetnog protoka vremena, megaliti su uglavnom izgubili pravilan geometrijski oblik. U poroznu breču ulazila je voda, zimi se smrzavala i dolazilo bi do pucanja materijala. Međutim, otkopani blokovi jasno pokazuju da su obrađeni ljudskom rukom i tu preneseni.
Svaki novi red kamenih megalita je pomican kako se ide prema vrhu i na taj način je stvarana kosina piramide. Dizajn Bosanske piramide Sunca (terasa širine dva metra, kosina od 30-ak metara, ponovno dvometarska terasa, i tako dalje) je gotovo istovjetan dizajnu stepenastih meksičkih piramida (Teotihuacan).
Na jednom sondažnom bunaru je potvrđeno prisustvo odrezanih kamenih blokova pješčenjaka s visokim udjelom željeza što im daje crvenu boju. Ti blokovi na površini pokazuju ornamentalne krugove i pretpostavka je da su korišteni u ukrasne svrhe (svodovi, podovi prostorija, ornamentalni dijelovi vanjskih zidova). U blizini ovog sondažnog bunara postoji magnetna interferencija tako da, na primjer, nismo mogli slušati radio.

Kilometarska mreža podzemnih tunela i prostorija!?
Započeto je utvrđivanje plana podzemnog kompleksa tunela ispod Piramide Sunca i Visočke doline. Potvrđene su izjave mještana o vezi piramide i 3 kilometara udaljenog mjesta Ravne te tvrdnja da ispod piramide, u raznim pravcima, vode podzemni tuneli. Projektni tim je ušao u jedan od tunela na lokaciji Ravne. Izvorna visina tunela je bila 2,5 metra, a polukružni svodovi su im obrađivani ljudskom rukom. Pojedini dijelovi tunela su urušeni. Nakon prijeđenih 220 metara utvrđeno je postojanje četiri križanja pod kutevima od 45 stupnjeva. Posljednje križanje ima tri prolaza, od kojih je jedan zatrpan. Tunel koji vodi na lijevu stranu, prema tvrdnjama onih koji su išli do kraja, vodi ka podzemnom jezeru. Onaj koji vodi na desnu stranu ide čitavom dužinom do piramide i ima izlaz blizu vrha. Podzemni kompleks tunela je sličnan onima ispod piramida u Egiptu (Giza), Meksiku (Teotihuakan) i Peruu.
Predzadnji dan istraživanja se na jednu od parcela uknjižio novi vlasnik (obitelj iz Visokog) koji je tražio zaustavljanje radova jer će na njoj “odsada on nastaviti iskopavanja“. Njegovom su zahtjevu nadležne službe udovoljile (!?) te se sada oko 500 metara od zaštićenog grada Visoki nalazi gomila iskopane zemlje i slomljenih kamenih blokova podignutih sa izvornog mjesta. Naime, vlasnik parcele je, između kolovoza i listopada, u neznanju, bagerom prekopao i uništio oko 30-ak metara dužine (700 četvornih metara) pristupnog platoa piramidi. Na tu pojavu devastacije sam javno upozorio... Budući da ta zona nije bila zaštićena zakonom, uputio sam zahtjev da se privremeno proglasi zamljištem od državnog interesa.

NASTAVAK ISTRAŽIVANJA NA PROLJEĆE
Sljedeću fazu ispitivanja očekujem u travnju 2006. Pristupit će se čišćenju terena od grmlja i drugog raslinja te pažljivo otvoriti 6 širokih odjeljaka sa svih strana kako bi piramidalno obilježje megalitskih blokova bilo vidljivo i svakom laiku. Pokrenut će se izrađivanje nacrta podzemnog kompleksa tunela u suradnji sa speleolozima i geolozima.
Zatražio sam odobrenje za nastavak istraživanja tijekom narednih pet godina mojem istraživačkom timu. U tom razdoblju planiram izvršiti dodatna zračna snimanja, radarska podzemna snimanja, satelitska snimanja na daljinu, infracrvena toplinska snimanja, dodatna sondažna istraživanja na brdima Visočica, Križ i okolini te ostale visokotehnološke oblike istraživanja. Ona ni na koji način neće ugrožavati prirodnu okolinu niti srednjovjekovni povijesni spomenik – grad Visoki.

Metode i rezultati istraživanja će, kao i do sada, poštovati odgovarajuće zakone BiH. Uzorci će biti pohranjivani u Visočkom muzeju. Iznošenje istih za obavljanje geoloških, mineraloških, arheoloških i petrografskih analiza će biti uz znanje ovlaštene osobe Visočkog muzeja. O rezultatima istraživanja obavještavat će se nadležna državna tijela (Zavod za zaštitu spomenika) i mediji. U okviru projektnog tima nalazit će se predstavnici Visočkog muzeja te drugi stručnjaci iz BiH.
Bilo bi logično da kao krajnji cilj istraživanja i obnove bude predstavljanje svijetu svih kultura na Visočici: srednjovjekovne, rimske, ilirske i same monumentalne piramide, koja je najznačajniji arheološki spomenik i povijesni monument u Europi i koja će ubrzo ugledati svjetlo dana. Zahvaljujem svima koji podrškom i entuzijazmom iz čitavog svijeta žele da se ovaj projekat ne zaustavlja.
* istraživač i pisac podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, živi u Houstonu, SAD

Geološka analiza na licu mjesta sa svježe izvađenim uzorcima jezgre

Ima još piramida... u susjedstvu
Bosanska piramida Sunca i njezina “mlađa sestra”, Piramida Mjeseca kod Visokog po svemu sudeći nisu jedine piramide u Bosni. Njihovo otkriće i istraživanje od strane Semira Osmanagića i suradnika, kao da je “otvorilo oči” mnogima koji sada vide piramide i drugdje u Bosni.
Tako se pretpostavlja da 50-ak metara visoko brdo u Jablanici kod Maglaja također skriva piramidu. No i u samoj Visočkoj dolini još je najmanje jedna (manja) piramida, u blizini jezera Ravne. Semir Osmanagić ističe: “Nekada je južni europski obod bio prošaran piramidama. Biti će još vijesti o (novim) piramidama u ovim krajevima.”
Piramide i u Istri, Italiji...
Piramida, međutim, ne manjka niti u Hrvatskoj. U neposrednom zaleđu Poreča postoji čak 10-ak brda visokih i stotinjak metara piramidalnog oblika sa zaravnjenim vrhovima i poredanih u pravilnom rasporedu. Takvima su prepoznate unazad najmanje dvije godine, ali su arheološka istraživanja poduzeta tek “površinski”.
Također pred dvije godine, pronijela se vijest o otkriću 3 piramide nedaleko grada Montevecchia visokim preko 100 metara, čiji međusobni odnos odgovara rasporedu (velikih) piramida u egipatskoj Gizhi. Brda obrasla šumom i travom snimljena su iz zraka i nedvojbeno su ljudskih ruku djelo. O istarskim piramidama opširnije ćemo izvijestiti u narednom broju KAmeleona. (gm)

Bosanska piramida Sunca - Pogled na brdo Visočicu iz zraka snimljen 1954.

Ogromna kamena kugla u Ponikvama kod Vareša napravljena od magmatskog kamena

U očekivanju nastavka geoloških sondažnih bušenja na sjevernoj padini Visočice…

Velike kamene kugle diljem Bosne
Po prvi puta u stručnoj literaturi, u osmoj knjizi ciklusa “Alternativna povijest” Semir Osmanagić daje dokaze iz novih naučnih disciplina (antropološka genetika i biogeometrija) koji objašnjavaju kako je mogla nastati tako razvijena civilizacija u pretpovijesnom dobu na području Bosne koja je sagradila monumentalnu piramidu. Do sada se mislilo da je to razdoblje vladavine “pećinskog čovjeka”. Prije 12.500 godina veći dio Evrope je bio pod debelim ledenim naslagama. Međutim, južni evropski obod, od Baskije, preko Španjolske, Italije, Hrvatske, Bosne, pa sve do Turske i zakavkaskih oblasti je bujao ljudskim kulturama.

Knjiga donosi nekoliko novosti, javnosti nepoznatih:
1. Bosanski iliri stari su 27.000 godina. Ovi potomci danas čine polovicu stanovništva Bosne, Hrvatske i Slovenije.

2. Fenomen megalitskih kamenih kugli u Kostariki i Bosni (na deset lokacija) upućuje na postojanje pretpovijesne svjetske energetske mreže.

3. Jadranski bazen je područje svjetskih arheoloških dragulja, drevnih Ilirskih gradova kao što su Asseria i Varvaria (Dalmacija), Daorson (Hercegovina) i Medun (Crna Gora) koje pisac, suprotno službenim objašnjenjima, smješta znatno dublje u prošlost.

Najveća kamena kugla u Bosni,pronađena u šumarku kraj sela Slatina, sjeverno od Banja Luke - nedovršena je; nakon grube obrade nedostajao joj je proces finog glačanja koji bi je učinio savršenom sferom.
- 17:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi