Bosanska Piramida

02.02.2006., četvrtak

04.11.2005./ŠTA JE ZEDI REKAO SEMIR OSMANAGIĆ


Zenica, 04. novembar – Autor knjige “Bosanska piramida Sunca”, arheolog Semir Osmanagić iz Houstona (USA), ustupio je agenciji Zeda ekskluzivne fotografije i radne skice koje, kako kaže, nedvojbeno potvrđuju hipotezu o Visočici, brdu nadomak Visokog, kao prvoj evropskoj piramidi. “Satelitski snimci, aerijalne fotografije i geodetske mape su nedvojbeno pokazale da je ovo brdo pravilnog geometrijskog oblika. Taj oblik je piramida koja ima četiri strane. One su identične površine. Te strane su orijentisane prema stranama svijeta što je karakteristika u gradnji piramida”, navodi Osmanagić u pismu agenciji Zeda.

U prvoj fazi sondažnih bušenja, kaže Osmanagić, nađeno je desetak geoloških anomalija koje su nepobitno upućivale da je Visočica plod rada ljudskih ruku, a ne prirodna formacija. U drugoj fazi arheoloških iskopavanja, takozvani “sondažni bunari” (široki iskopi), potvrdili su da je plato piramide, čije su dimenzije 27 puta 420 metara, u potpunosti popločan kamenim pločama pješčara. “Riječ je o prirodnom arhitektonskom materijalu, koji je ljudskom rukom odsječen u ploče, zatim poliran te prenesen i ugrađen na plato Visočice. Debljina ovih ploča je 10 cm u prosjeku i on se na ovakav način, odsječen i poliran, ne može prirodno javiti. Zidovi piramide su građeni od kamenih megalita breče. Megaliti su različitih veličina što je tipično za gradnju piramida. Slagani su kao što mi danas slažemo cigle: tri na dnu, dvije u slijedećem redu, zatim jedna veća, dvije manje poviše itd. Ovo je opis sondažnog bunara 150 metara udaljenog od vrha piramide. Uprkos protoku vremena i ruiniranosti megalita, jasno se može vidjeti veza između blokova i njihov nekadašnji oblik. Kameni blokovi pješčara obogaćeni željezom, debljine 20 cm, u tri ravnomjerna nivoa odvojeni po 1,10 metara su prisutni 70 metara od vrha piramide i svjedoče o ornamentalnim blokovima. Radovi na ovom sondažnom bunaru su prekinuti nakon pronalaska prvog nivoa. Otkrivena je ploča laporovitog krečnjaka u konglomeratu breče što je geološki nemoguće, jer pripadaju različitim geološkim dobima. Očigledno je da je ta ploča tu donesena, dakle i obrađena ljudskom rukom», navodi Semir Osmanagić.

Ispod Visočice, smatra autor, postoji kompleks tunela i podzemnih prostorija. Tuneli su nastali djelovanjem čovjeka što se može dokazati njihovim polukružnim svodovima. Kompleks je dugačak nekoliko kilometara i postoji čitav niz račvanja i raskrsnica. U daljem istraživanju će se angažovati tim speleologa i geologa da radi na utvrđivanju mape tunela i osposobljavanju svih urušenih tunela. Postojanje sličnih tunela i odaja je registrovano kod sličnih piramidalnih kompleksa u Egiptu i Meksiku.

U privatnom razgovoru sa predstavnikom jedne od međunarodnih organizacija za zaštitu spomenika, koji je građevinac po vokaciji, piše agenciji Zeda Semir Osmanagić, dobili smo izjavu da je ovdje "nedvojbeno riječ o kamenoj strukturi ispod brda". «Strukturi! Brdo Visočica je nesumnjivo primjer u kome se kulture nalaze jedna na drugoj: kraljevski grad Visoki je podignut na mjestu nekadašnje rimske osmatračnice, koja je prije toga služila kao mjesto boravišta ilirskih plemena, a svi su oni bili na vrhu monumentalne piramide Sunca. Isto kao i u meksičkoj Choluli», ističe Osmanagić. (Zeda)

Komentar na izjave sarajevskih arheologa prenesene u medijima

Zenica, 04. novembar – Autor knjige «Bosanska piramida Sunca» u pismu ageciji Zeda navodi kako je datiranje piramide (20.000 godina), u medijima nekorektno preneseno. «Moje izjave govore o sigurnoj starosti preko 3.000 godina koje mogu ići sve do u doba kada su se Prailiri pojavili u ovim krajevima (prije 27.000 godina). To će precizno pokazati samo radiokrabonska metoda C14 kada uđemo u unutrašnje prostorije piramide i nađemo organski materijal, kosti, drvo, ugalj itd.», navodi autor.

Komentar u štampi, koji dolazi od gospođe Kujundžić-Vejzagić iz sarajevskog Zemaljskog muzeja da je ovdje "sve arheoloąki istraženo" i da tu "nema piramide" je dosta ambiciozan. Bilo bi dobro da su tokom svojih arheoloških istraživanja angažovali i geologe i sedimentologe koji bi im ukazali na ove anomalije. Njeni daljnji komentari o 'mešetarenju' i 'zaradi na prodaji knjiga' su neozbiljni. Lako je dokazati da za sve moje dosadašnje knjige objavljivane u BiH ovih godina (sedam knjiga od strane izdavača Šahinpašić, Svjetlost,
Klepsidra) nisam niti tražio niti dobio ni jednu marku imajući u vidu malo tržište i platežnu moć građana. I, na koncu, komentari o meni kao 'laiku' su ponovno hrabri, jer je poznato da gospođa Kujundžić-Vejzagić nije objavila nijednu knjigu, za razliku od mojih devet u nekoliko zemalja svijeta. Čini se da je sujeta odigrala ključnu ulogu u izjavi gospođe Kujundľić-Vejzagić. I pored svega ja je pozivam da nam se pridruži na proljeće kada otkrijemo trećinu zidova piramide. Tada će se na licu mjesta uvjeriti u 'naučnu podlogu i naučnu odgovornost' i shvatiće se da Zemaljski muzej ima itekako razloga da se uključi u ovaj projekat. S njom ili bez nje», zaključuje Semir Osmanagić. (Zeda)

- 17:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi