Bosanska Piramida

02.02.2006., četvrtak

30.10.2005./NEDJELJNA MAGLA SAKRILA PIRAMIDU SUNCA


Ispitivani podzemni hodnici koji vode ka visočkoj piramidi

Nedjeljna magla sakrila je bosnasku piramidu sunca od velikog broja posjetilaca koji su od ranih jutarnjih sati hrlili iz svih pravaca. Radnike na sondama nije uspjela omesti u otkopavanju novih slojeva koji skrivaju dokaze o postojanju prve evropske piramide. Tokom prijepodneva profesor Semir Osmanagić je ušao u pećinu za koju mještani tvrde da je podzemnim hodnicima mogla voditi sve do utrobe stepenaste piramide koju krije Visočica.

«Puzeći smo prešli distancu od oko 150 metara i primjetili da se podzemni hodnici račvaju što pokazuje da je vjerovatno postojalo više hodnika koji vode prema visočkoj piramidi.»- rekao nam je profesor Osmanagić.

Prema njegovim pretpostavkama piramida seže sve do podnožja brda pa bi se moglo desiti da joj je visina slična ili veća kao kod Keopsove piramide.

«Mnogi barataju pogrešnim podatcima da su u piramidama sahranjivani faraoni. Piramide su prije građene zbog svojih energetskih svojstava koja su očigledno prijala tadašnjem čovjeku. Poznato vam je da ako stavite tup žilet u piramidu da ćete ga uskoro imati potpuno zaoštrenog. Mišljenja sam da su u piramide koje su obično grupirane po tri i to različtih veličina, obično ulazili svećenici koji su se na taj način približavali onom duhovnom koje se nalazi u svakom čovjeku. Njihovo tjelesno i duhovno pročišćenje uz meditaciju, svakako je bilo dio obreda iz tog doba.»- objašnjava Semir Osmanagić.

Na desetine ljudi ga zaustavlja tokom dana u želji da mu prenesu svoja zapažanja iz vremena kada su gradili kuće u blizini Visočice. Kada bi u pukotinama ubacili kamenčić, on bi padao jedno vrijeme, udarao u nešto tvrdo i onda se kotrljao kao niz stepenice. Iako je riječ o pričama, profesor Osmanagić ih je shvatio jako ozbiljno, jer bi mu to moglo poslužiti u narednim fazama istraživanja. Satelitska snimanja koja će vjerovatno uslijediti na proljeće, otkriće šta kriju livade u podnožju Visočice. Da li je riječ o prilaznom platou piramidi za šta postoje velika vjerovatnoća ili se radi o nekoj drugoj građevini koju je prekrio humus. Zima u BiH, za istraživača Semira Osmanagića znači nove poduhvate koje će vjerovatno realizirati u Meksiku.
- 17:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi