Bosanska Piramida

02.02.2006., četvrtak

28.10.2005./RADOVI DEFINITIVNO NISU STALI!


Piramidomanija u Visokom izmamila je u petak veliki broj posjetilaca na livade u podnožju Visočice, a prelijepo oktobarsko vrijeme omogućilo je radnicima na sondama da nastave sa iskopavanjem.Definitivno je da radovi nisu stali. Pauza od dan ili dva napraviće se samo na jednoj od sondi jer se nalazi u centru livada koje su privatno vlasništvo, a nakon rata su dobile i nove vlasnike koji nisu konsultovani.
Dakle, danas je u podnožju Visočice boravilo više ljudi, nego što su ih za prvi maj vidjela sva visočka izletišta. Vikend će biti još sunčaniji, pa se posjeta može i udvostručiti. Gledao sam danas profesora Osmanagića kako sa velikim strpljenjem sluša Visočane koji su mu prenosili svoja saznanja o tajnama Visočice i podzemnim prolazima koji se spuštaju sve do izletišta Ravne. Kako nam je objasnio, za njega prolazi nisu nikakvo čudo jer su slični otkriveni ispod piramida u Egiptu i Gizi. Isto tako tvrdi da na vrhu visočke piramide nema drveća zbog nemogućnosti da pusti korijenje. Tridesetak centimetara humusa iznad najvjerovatnije betonskog sloja ili ploča, dovoljno je samo za sitno rastinje. U posjetu sinu Semiru danas je došao i otac Muris Osmanagić, koji je evocirao uspomene iz partizanskih dana, pokazujući na Plješevicu i okolna brda, gdje je kao partizan vodio bitke protiv okupatora.
Velike pažnja arheologa usmjerena je na sondu u podnožju Visočice gdje se nakon još jednog otkopanog metra očekuje pronalazak dijela ploče koji bi mogao biti dio poda ili plafona piramide. Smeđkasti kamen koji je nađen ozbiljno ukazuje na tu činjenicu.
Svi bitniji evropski i svjetski mediji, izvjestili su o fenomenu prve evropske piramide. Mnogo kolega iz susjednih zemalja koji se bave printanim medijima poručile su da stižu za vikend. Svi koji budete čitali ovu vijest pozvani ste da dođete dok je još lijepo vrijeme. Osjećam da bi provod na Visočici tokom vikenda [email]mogao biti za čistu desetku.

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi