Bergaz naopačke

utorak, 03.11.2020.

Osebujne vertikale

Dugo vremena fotografirao sam podjednako često 'i horizontalno i vertikalno'. Za slike u albumu to je bila prihvatljiva razigranost. Dolaskom 'digitalije' i pretežnog prikazivanja fotografija na položenim ekranima shvatio sam da je "Landscape" (pejzažna orijentacija) izražajniji 'format' te sam skoro potpuno zapustio vertikalno snimanje.
Nekidan čuh da su, zbog vertikalnog držanja pametnih telefona i npr. "Instagrama", 'influenceri' preobratili pučanstvo na "Portrait" (portretnu orijentaciju). Pejzaž je OUT!

Iz davnih godina ostade mi dosta vertikalnih fotki, pače osebujnih 'gradskih vertikala' koje, eto, nikad do sada ozbiljno ne objavih...


Od danas isključivo Corona-bolnica, ona je svojevremeno građena kao Vojna bolnica.
Nisam znalac, ali po dizajnu se dalo naslutiti da su je projektirali Slovenci u duhu tadašnjih njihovih arhitektonskih trendova, a te ventilacijske cijevi, što li, na njoj su mi oduvijek bile (i ostale) najupečatljivije!

2004. - Klinička bolnica Dubrava


Među 'vlastelinskom arhitekturom' Podsljemena, Vila Pongratz s golemim vinskim podrumom u Mikulićima je jedna od najšarmantnijih.
Tome sigurno doprinosi i ova impozantna kula, vidikovac, koja je dominirala nad vjerojatno nepreglednim vinogradima na okolnim brežuljcima,

2004. - Mikulići / Vila Pongratz


Bivša tvornica fotomaterijala "Fotokemika" dugo je djelovala na sâmom rubu grada, tik uz Maksimisrku šumu. Opća promjena tehnoloških trendova foto i kino snimanja te prelazak na 'digitaliju' ugasila ju je kao i mnoge slične u svijetu.
Oduvijek mi je maštu golicao taj njen masivan dimnjak... za odvođenje mirisa 'kemije', celuloida, emulzije, čega li...

2004. - Hondlova ulica / Ex-"Fotokemika"


Znalci kažu da za proizvesti dobro pivo treba 'dobra voda'. ma što to značilo. Je li 'naša' pivovara koristila 'našu' pitku vodu iz vodovoda, na znam.
U svakom slučaju ovaj omalen vodotoranj (za zalihu vode?) u krugu pivovare prije pripada prošlosti nego sadašnjosti.

2004. - Ilica / "Zagrebačka pivovara"


I tvornica električnih žarulja "TEŽ" šaptom je nestala pritisnuta novim, LED i sličnim tehnologijama rasvjetnih tijela. Neko vrijeme su, ako je vjerovati sjećanju, za nju žarulje još proizvodili Kinezi, a ovdje su se samo pakirale i/ili distribuirale...
A te 2003. godine još su se i ispitivale, testirale u njenom 'ispitnom tornju' koji je u njenim boljim godinama danju i (pogotovo) noću bliještao u cijelom kvartu... i šire

2003. - Folnegovićeva ulica / Ex-"TEŽ"


Prije devedesetak godina ova je deveterokatnica, sagrađena usred gradskog središta sa sâmim tro/četverokatnicama, nadahnuto dobila naziv "neboder". Vlasnik je, između ostalog, bio zastupnik Boscha i Opela pa su se ti golemi natpisi vertikano dičili uzduž fasade. Čini se da su baš zbog servisiranja tih neonskih (?) slova po cijeloj njenoj visini bile postavljene metalne ljestve... koje su i dandanas tamo.
Ulazi li itko u stan, primjerice onaj na petom katu, danas i kroz prozor - penjući se ljestvama?

2004. - Masarykova ulica


Cementara u Podsusedu godinama je kao sirovinu trošila vapnenac iz tupinoloma na Bizeku. Prevožena je žičarom, postavljenom prvo na drvenim stupovima, poslije na betonskim... da bi pred kraj njenog poslovanja sirovina bila prevožena 'beskonačnom trakom', kroz tunel.
Sada, toliko godina nakon gašenja proizvodnje, cijeli niz tih stupova ostao je netaknut - mještani kažu da su ih "Talijani tako dobro izbetonirali da ih je skoro nemoguće srušiti!"

2004. - Bizek / Ex-cementarska žičara


Dok se ta crkva na Volovčici još gradila, lokalci su joj iz milja, valjda zbog osebujnog rješenja krovišta, nadjenuli nadimak "Štrumf".
Pitam se prenose li današnje generacije taj nadimak i dalje?

2003. - Ivanićgradska ulica / Župa A. Kažotića


I za kraj, jedna ponosna, prirodna vertikala - jedna od dviju sekvoja koje su bile znalački zasađene u perivoju Mallin kod Mihaljevca.
Oluje i gromovi, a vjerojatno i klima, već desetljećima načinju krošnje tih stabala pa na njima pri svakom posjetu parku zamjećujem sve više bolesnih grana i raspuklina. Dokad li će trajati?

2003. - Naumovac / Mallinov park

© • 03.11.2020. u 08:21 • Komentari (11) #



<< Arhiva >>




gp.zagrebancije@gmail.com