Bergaz naopačke

ponedjeljak, 26.10.2020.

Jeseni su uvijek iste. Još!

Poslije dva tjedna izbivanja odavde zbog opisivanja tog jednog popodneva provedenog uz opatijsku rivijeru, ne mogu se 'samo tako' oprostiti od vraćanja na početke moje digitalije, točnije - na 2005.godinu.
Ovih dana puna su nam usta jeseni... pa neka bude tako i s tom jeseni prije petnaest godina. Gotovo da je sve bilo jednako.
A je li...?


Ne znam koji me vrag tjerao da se u osam ujutro nađem na Savskom nasipu. "Trkač" Marije Ujević već je bio na svom mjestu obasjan netom izašlim suncem, kao i nekoliko živih primjeraka na obližnjoj prašnoj stazi.
- Obala Savke Dabčević-Kučar


Ovih dana su dekorativne buče preplavile trgovačke centre, grabe se iz kartonskih kutija. A tada, postojao je nekakav "vizualni ritual", zamalo šarena izložba na otvorenim tržnicama, a prodavači vještiji na nožu sugerirali su i 'vještinu dubenja i rezbarenja' za predstojeću Noć vještica.
- Britanski trg


'Stara dobra' sljemenska Žičara još je uredno zujala nad jesenjom šumom Sljemena. Kako i klima nalaže, tamo jesen stiže bar tjedan dana prije toplijeg Grada.
A 60 metara ispod kabine, na Leustekovom putu, ovog puta nije bilo planinara-mrava.

- Žičara Sljeme


I po asfaltu Grada prosuli su se simboli jeseni - prvo stidljivo, a onda u količinama da 'boli glava'. Pogotovo komunalce.
- -


Ni odapeti umjetnik-cvjećar "Šekoranja" nije svoj lokal zaboravio prigodno zastrti mirisom i bojama jeseni.
Je li i svojim mušterijama prodavao to ili takvo lišće kao aranžman, fakat ne znam? Ne bih se začudio.

- Ilica


Među najdekorativnijim pokazateljima jeseni u urbanim dijelovima Grada meni je svakako metamorfoza boje lišća puzavice 'divlje loze'.
Vele da sâma loza za fasade nije najsretnije rješenje, ali da je lijepo - lijepo je!

- Ulica Ivana Gorana Kovačića


Tada sam dosta pohodio na Dolac, a predan čovac s niskama sušenih papričica, vrećama 'aleve' paprike i malim šarenim tikvicama bio je i vizualno izuzetan odmak od okolne zelenjave i 'grincajga'.
- Tržnica Dolac


Dotle je Tuškanac, taj vremešan gvozd, dostojanstveno otpuštao svoje slojeve jesenskih boja.
- Tuškanac


A negdje usput zapaženo stablo zdravih, žutih dunja nije moglo proći bez podsjećanja na refren: "Jesen stiže, Dunjo moja...".
- -

© • 26.10.2020. u 21:55 • Komentari (10) #



<< Arhiva >>




gp.zagrebancije@gmail.com