Bergaz naopačke

subota, 03.10.2020.

Još multiplikacija - 2005.

Sad kad sam zagrizao u 2005., vidim da se s nje neću skinuti neko vrijeme.
Kao da je, nekako, ta godina vrvjela multiplikacijama, umnožavanjem obrazaca oblika ili jednostavno obrazaca 'situacijâ' u istom kadru.


Put me ovih dana ne dovodi često do 'Džamije' pa ne znam furaju li se po toj njenoj sadašnjoj obrijanoj okućnici (nekom divnoj, nekom jadnoj) ikakve umjetničke 'instalacije', ali garantiram da ovi art-'dimnjaci' sklepani bez trunke 'morta' ne bi preživjeli ni 2 stupnja po Richteru, a nekmoli 5,5...
Što bi tek doživjele te neke 'kokice' koje na njima 'nesu jaja'.

- Trg žrtava fašizma


U nedalekoj Račkoj bili su na dva mjesta, eksperimentalno rekao bih, ukopani naslonjači za dokone čekače tramvaja. Ne pamtim da sam takve fora-konstrukcije vidio igdje po Europama. Isprobao sam ih - pod 'pravim' su, baš 'ergonomskim' kutem.
Usput, ne mogu ne zažaliti za tim šarenim 'Gentscher-tramvajima' koji su još tih godina uredno prometovali.

- Ulica Račkoga


Sad kad jesen krene 'za istač', sivilo će po običaju zaogrnuti Grad i svaka mala 'veselija' točka privući će pažnju prolaznika.
Onih, naravno, koji nisu ovisnici 'tvitanja'.

- Jelačićev trg


Ne znam kakva je trenutačna 'Regulativa' gledesvezno odlaganja pepela kremiranih, tj. smije li ga se, umjesto odlaganja u urni u službene 'kolumbarije' (u prijevodu 'golubarnike'), emotivno rasipati u more, rijeke ili po planinama, kao npr. u Sloveniji.
Navodno je jedino (za slobodno rasipanje pepela) legalno mjesto na Mirogoju jedan nevelik ružičnjak, simbolički (ili ne?) obilježen kontinuitetom 'krhkog života'...

- Krematorij


Ne pamtim točno kada se etablirao 'buvljak' na Britanskom trgu, s 'udarnim danima' preko vikenda. Ali taj pomak bio je interesantna promjena 'paradigme'.
Jer, dobar-stari Britanac, tržnica koja je vrvjela kumicama iz Podsljemena, već tada bio je, pod navalom prekupaca, samo nostalgična prošlost.

- Britanac


Na kraju jedne kratke, slijepe (mnogima neznane!) uličice na Tuškancu, između dva je rata sagrađena prostrana secesijska vila koja je slijedom kasnije nacionalizacije bila 'prenamijenjena' u Dom za 'rehabilitaciju... Osamdesetih je, vjerojatno u sklopu aktivne terapije, ondje osnovana 'Likovna kolonija' koja je uspješno (za)živjela, rekao bih, bar dva i pol desetljeća.
A onda je 'došlo' do deinstitucionalizacije (treba to i izgovoriti!) tog i sličnih Domova te je sve ovo prikazano, barem koliko sam vidio kad sam nedavno nazočio, 'ogoljelo'.

- Paunovac


Uzduž dvokilometarske veslačke staze, tehnički usavršene za 'Univerzijadu' 1987. godine, lijepo je promatrati povremene veslačke regate i perfektnu sinkronizaciju pokreta pojedinačnih ekipa.
Meni je, ipak, možda čak i interesantnije, promatrati bavljenje ekipa post-festum, 'iza kulisa' natjecanja, kad se raspremaju vesla i čamci, a gdjekoji 'kormilar' (dječarac sasvim lijevo) prima možebitne prijekore zbog nedovoljno efikasnog 'diktiranja tempa'.

- Jarun


Kad su poslovično 'manje atraktivni' sportovi u pitanju, poput odbojke za žene, onda kod nas čak i Europska natjecanja nemaju šansu privući gledatelje.
Dobar potez organizatora je ponuditi slobodan ulaz gledateljima, što katkada poluči i neočekivanim 'auditorijem'... i igricama razigrane djece po tribinama tokom utakmice.

- Dom sportova


Svi znaju da na svom blogu nisam 'čovjek od cvijeća i kukaca', ali nisam mogao, svako toliko, usput zaviriti (i snimiti) ponudu ove otkačene cvjećarnice.
Ne znam je li, inače, ikom palo na pamet u buketu kombinirati orhideje/irise (?) i listove agava. Njemu je!

- Cvjećarna Šekoranja / Ilica

© • 03.10.2020. u 00:00 • Komentari (3) #



<< Arhiva >>




gp.zagrebancije@gmail.com