Don't Look Into The Sun
Image by Cool Text: Free Logos and Buttons - Create An Image Just Like This

25.03.2008., utorak

Sve što je lijepo kratko traje



Ovaj video koji sam stavio ima povijesno značenje. Naime, Michael Hutchence (frontman grupe Inxs) bio je toliko privlačan svojim izgledom i zračio je seksipilom da se žena Paula Yates zaljubila u njega nakon što ga je intervjuirala 1995. Ostavila je muža zbog Michaela i dobila dijete s njim. Kad je čula što se dogodilo 22. studenog 1997. (Michael pronađen obješen mrtav u hotelskoj sobi) bila je uništena, na psihićkom liječenju i nikad se nije potpuno oporavila.

Razlog zašto ovo pišem je što sam to sada saznao i što me fasciniraju takve stvari. Hoću reći, Michael je onda bio "sexiest man on world" i kad slušam pjesme od INXS-a (a sad konkretno mislim na Listen like thieves) osjetim kao da je prisutan, kao da nikad nije umro. On kroz glazbu živi za svoje fanove.

U prošlom postu sam najavio što će se dogoditi u ponoć sa četvrtka na petak, ali nisam rekao da ću ja biti tamo u 00:00. Pa onda ću vjerojatno najnoviji album R.E.M.-a imati već u petak poslijepodne. Na Facebooku se od jučer može poslušati cijeli album (sve pjesme) i ja sam većinu poslušao i mogu reći koje su mi pjesme stvarno PREDOBRE:

1. HOLLOW MAN
2.ACCELERATE
3.SUPERNATURAL SUPERSERIOUS

- 18:37 - Komentari (4) - Isprintaj - #

21.03.2008., petak

Imamo ih prvi u svijetu

"Accelerate" dolazi samo u hrvatske trgovine u noći s četvrtka na petak, 27./28. travnja u 00:00 dočim je službeni izlazak albuma u cijelom svijetu tek u ponedjeljak, 31. travnja. Ubrzanje je najavio singl "Supernatural Superserious", a producirali su ga uz pomoć Jacknifea Leeja. Njihovi ovdašnji zastupnici Dancing Bear najavljuju poklone najbržim kupcima.

- 18:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

20.03.2008., četvrtak

R.E.M. - NEWS

Siđoh ja na trgu u srijedu nešto poslije 8 i uzmem jedan primjerak Metro Expressa. Inače baš ne volim uzimati besplatne novine, ali eto, uzeh i prolistah malo - kad ono ugledah jedan članak s naslovom "Stipe izašao iz ormara". Što se mene tiče, sasvim u redu da je napokon priznao, ali odmah sam se zapitao što će reći ostatak pučanstva koji to pročitaju. Zašto se novine uvijek grabe za takve stvari? Možda to i ne spada u rubriku "glazba" koje u Metrou nema, nego u Spektakli, gdje je i bilo. Pa ne znam baš kakav je to bio spektakl kad je Michael rekao ono što su svi vjerni fanovi već znali. Navodno je 2001. prvi puta progovorio o svojoj seksualnosti prigodom izdavanja Reveala u intervjuu za časopis Time, kada je izjavio da je "queer izvođač". Sada je u intervjuu za časopis Spin (na čijoj su naslovnici novi R.E.M.sretan) izjavio da je gay i da će se zalagati za to da javne osobe prestanu to isto skrivati, a kojih on misli da ima puno.
Reakcija na murmurs.com: fanovi su to uglavnom već znali, a netko se i našalio: "svaki put kad se izdaje novi album, on izađe iz ormara. pa koliko ormara on ima?".
Bilo kako bilo, R.E.M. za manje od 2 tjedna izdaju novi album. U iščekivanju istog sam nabavio cd singl Supernatural superserious i polifonu melodiju tog singla. Uglavnom, drago mi je od njih čuti nešto novo i tome se jako veselim.

Click to enlarge
Click to enlarge
Click to enlarge

- 22:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.03.2008., utorak

The Charlatans

Počeo sam slušati bend The Charlatans. Čim sam saznao da nude fanovima da "besplatno" njihov novi album "You Cross My Path" odmah sam pohitao da nabavim njihov najnoviji singl "Oh! Vanity!".

Također sam negdje pročitao da oni to smatraju svojim najboljim uratkom i na taj način što nude besplatno skidanje albuma žele omogućiti da što veći broj ljudi čuje taj album i da na neki način bude dostupniji slušateljima.

Mnogi glazbenici danas posežu za internetom u bilo kojem smislu.

Tako npr. grupa Muse kaže kako slijedeći album koji će izdati će biti posljednji na "fizićkom" CD-formatu. I

moj najbolji bend svih vremena R.E.M. promovira novi album putem Facebooka. Ne znam detalje, ali uglavnom, tjedan dana prije službenog izlaska albuma fanovi će moći nešto kao čuti novi album pomoću funkcije iLike. Uopće ne razumijem o čemu se tu točno radi, ali niti ne zanima me jer: kao prvo, veliki sam protivnik tog Facebooka i neću sad samo zbog R.E.M.-a izraditi svoj profil na tom portalu. Kao drugo, čuo sam uživo već većinu pjesama sa nadolazećeg albuma sa stranice radija NPR na kojoj se može ćuti cijeli koncert održan prošli tjedan na nekom festivalu.

Da se vratimo na Charlatanse,
Po meni odličan alternativni rock, baš onakav kakav najviše volim.

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.03.2008., nedjelja

Pamćenje i deja vu

Postoje tri vrste pamćenja:

Epizodičko pamćenje – pod epizodičkim pamćenjem podrazumijevamo sjećanja na događaje koje je netko doživio ili koji su se dogodili u njegovoj blizini. Epizodičko pamćenje se odnosi na vremensko određivanje zbivanja pojedinih događaja, dakle postavlja se pitanje kada i gdje smo usvojili neku informaciju (npr. što smo jeli za doručak...)

Semantičko pamćenje – informacije koje su pohranjene u epizodičko pamćenje dalje sele u semantičko pamćenje. Za semantičko pamćenje možemo reći da se odnosi na opće znanje za razliku od epizodičkog. Dok smo u epizodičkom pamćenju događaje doživjeli, u semantičkom ih nismo doživjeli, ali ih znamo kao neke opće činjenice (npr. da je Shakespeare napisao "Hamleta"). Semantičko pamćenje je nužno za uporabu jezika, odnosi se na pamćenje značenja riječi i pojmova, gramatičkih pravila za slaganje rečenica itd.

Proceduralno pamćenje – proceduralno pamćenje ili pamćenje vještina sadrži znanje o tome kako se nešto radi ili izvodi. Neke vještine poput vožnje bicikla, plivanja, gašenja svjetla i sličnog ne zaboravljamo nikako tijekom života.
Proceduralno pamćenje uključuje tri faze:
- Kognitivna faza – treba shvatiti sve što treba napraviti pri usvajanju vještine.
- Faza povezivanja – određivanje najdjelotvornijeg načina povezivanja pojedinih radnji u jednu cjelinu. Sve manje se koriste verbalni aspekti pamćenja (npr. prva brzina dolje, druga gore...), a sve se više koriste motorički aspekti pamćenja.
- Automatsko odvijanje vještine – do nje se dolazi dugotrajnom vježbom koja stvara naviku (automatizam) te zahtjeva samo minimum svjesne kontrole.


Prošli tjedan se u mojoj kući odvijala rasprava o deja vu. Sestra i ja smo raspravljali o tome. Točnije, ona je mene učila što je to deja vu. Jedino što sam ja znao o tome je malo što sam čuo u jednoj emisiji baš tog tjedna na televiziji, I tako, počeo sam se zanimati za tu temu. Evo što sam pronašao:


Za Deja vu iskustvo, iako je riječ o sasvim uobičajenom fenomenu, jednostavno i prihvatljivo objašnjenje nisu uspjeli pronaći niti biolozi, ni psihijatri, ni neurološki stručnjaci niti sami fizičari. Trenutno popularne teorije, kako su otkrili autori filma, obuhvaćaju objašnjenja koja se protežu od onih psiholoških pa sve to nekih potpuno fantastičnih:
Ř Neki neurolozi vjeruju da se deja vu događa kada se mozak uhvati jednog detalja – mirisa, prizora ili zvuka – koji nam je poznat, i zbog kojega u tom djeliću sekunde dolazi do zbunjenosti između prošlosti i sadašnjosti

Liječnici ukazuju na činjenicu da mnogi pacijenti koji pate od napadaja lociranih u temporalnim režnjevima mozga češće doživljavaju deja vu iskustva, tako da je moguće da su ona uzrokovana neočekivanim poticajima u tom dijelu mozga

Neki psihoanalitičari vjeruju da je deja vu oblik „ispunjavanja želja“ – u kojem želje izranjaju iz dubine naše psihe, kao što se obično događa tijekom sna, ali ovo se odvija dok smo budni

Oni koji se priklanjaju teoriji reinkarnacije vjeruju da su deja vu epizode dokaz sjećanja na prošle živote

Znanstvenici koji se bave rubnim područjima kvantne fizike predložili su da bi deja vu iskustvo moglo biti posljedica slučajnog susretanja paralelnih svemira i poremećaja u tkanju prostor-vremena.

Nekoliko svjetski poznatih fizičara govori o efektu, uključujući Dr. Briana Greenea, stručnjaka za teoriju struna i profesora fizike na sveučilištu Columbia, koji je napisao popularne radove koji istražuju teorije relativnosti i kvantne mehanike kao što su The Fabric of the Cosmos i The Elegant Universe. Objasnio je kako zapravo živimo u svijetu u kojem nismo uvijek svjesni trikova koje naši vlastiti umovi izvode kada je u pitanju protok vremena. Na primjer, pokazao je kako prilikom gledanja u ogledalo udaljeno 2.5 metra imamo dojam da vidimo odraz sebe u trenutku kada se gledamo, no zapravo gledamo u sliku sebe kako smo izgledali 16 nanosekundi ranije! (Tih 16 nanosekundi je vrijeme potrebno svjetlu da se reflektira od našeg lica i prijeđe put do ogledala i natrag.) Tako da ispada da zapravo gledamo u prošlost. I to radimo svako malo. Recimo, svaki puta kada pogledate u noćno nebo kako bi se divili zvijezdi Sjevernjači – iako izgleda da gledate zvijezdu kako je ona taj tren, zapravo gledate njeno treperenje od prije 630 godina. Tako da jedna od stvari koje zasigurno znamo jest da vrijeme nije uvijek onakvo kakvim se čini. Prelazeći na još nevjerojatnije koncepte, Greene je objasnio kako neki fizičari danas vjeruju, a tu teoriju potvrđuju najnovija istraživanja, da se stvarnost sastoji od beskonačnog broja paralelnih svjetova – i da mi jednostavno živimo u jednom od njih, potpuno nesvjesni ostalih. Ideju koja je nekoć spadala u čistu znanstvenu fantastiku, teoriju o postojanju paralelnih svjetova direktno su podržala najnovija kozmička istraživanja. Iako postoji mnogo različitih mišljenja o ustroju paralelnih svjetova, jedno od najelegantnijih objašnjenja predlaže uzbudljiva nova revolucionarna teorija moderne fizike: Teorija Struna.

Teorija Struna
Teorija Struna pretpostavlja da se svemir sastoji od nevjerojatno sitnih struna ili membrana energije koje vibriraju u 11 dimenzija. U ovoj teoriji multi-dimenzionalnog kozmosa, paralelni bi svjetovi bili udaljeni od našeg tek djelić milimetra. Greene približava tu ideju koristeći analogiju u kojoj predstavlja naš svemir i sve u njemu kao samo jednu tanku krišku nezamislivo golemog kruha.

Iako većina tih teorija i dalje ostavlja mnoga pitanja bez odgovora, potencijalne mogućnosti putovanja kroz vrijeme i manipuliranja prošlošću i budućnošću koje nagoviještaju su nevjerojatne. Kako kaže Dr. Greene, „Realizacija da je svemir mnogo složeniji nego što smo mi direktno svjesni pomaže nam da cijenimo svoje mjesto u njemu.“

Crvotočina
U laboratoriju Vremenskog Prozora, stvari postaju još čudnije kada znanstvenici upotrijebe „crvotočine“ kako bi premostili jaz između sadašnjosti i prošlosti. Crvotočine, također poznate kao „Einstein-Rosenovi mostovi“ (prema znanstvenom radu Alberta Einstena i Nathana Rosena u kojem su iznijeli pretpostavku da bi između crne rupe i bijele rupe mogao postojati most kojime je moguće putovanje brzinom većom od brzine svjetlosti) ili „tuneli u prostoru“, su teoretske pojave u tkanju prostor-vremena koje bi mogle omogućiti prečac između dvije točke u vremenu. Poput crnih rupa, crvotočine nastaju usred djelovanja goleme sile gravitacije koja uzrokuje savijanje ili iskrivljenje tkanja prostor-vremena. Analogno crvu koji može stići na drugu stranu jabuke prolazeći kroz njeno središte, crvotočine bi mogle omogućiti putovanje u udaljene dijelove ovog ili čak nekog drugog svemira.

Dakle, možemo li utjecati na događaje koji su se već dogodili? Može li naša budućnost zaista izmijeniti našu prošlost? Odgovori na ta pitanja su trenutno jako podložni raspravi – što samo čini DEJA VU zabavnijim.



- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.03.2008., petak

Povratak

Evo još uvijek sam živ. Ne dobivam baš puno komentara, ali nije mi to ni cilj. Uglavnom, danas sam uređivao svoj blog- dizajn (koji sam sam osmislio), zatim sam sve živo promijenio-fontove, veličine slova, boje... Na kraju sam uredio i box tako da sam u prvi stavio novu top listu u kojoj dominiraju INXS zato što ih obožavam slušati ovih dana. Zatim sam premjestio sve stare radioblog playere u rubriku "more music" malo niže u boxu gdje ih sada ima ukupno 11, dodao jedan važan link u rubriku "linkovi". Na dnu boxa sam uredio i dodao neke nove stihove u rubriku "najdraži stihovi (r.e.m.)".

Meni se sve to jako sviđa, samo što nemam baš inspiracije, a ni vremena za pisanje nekog pametnog posta. Evo nešto malo o INXS-ima:

INXS je rock grupa iz Australije, osnovana u Sydneyu 16. kolovoza 1977. godine, na dan smrti Elvisa Presleya. Grupa je nastala od članova radničke, mladenačke klase, a u vremenu u kojem su djelovali stvorili su jedinstveni zvuk u kojem su pokupili sve utjecaje glazbe oko njih i svojom novom kombinacijom pristajali uz najveći krug obožavatelja svih glazbenih stilova, od popa, synth popa, new wavea, rocka do dancea. Uz sve to, bili su iz Australije, u vremenu kada je svijetom dominirala glazba iz Velike Britanije i Amerike, zbog čega su bili još zanimljivije ime na glazbenoj paleti. Upravo svi navedeni razlozi pomogli su grupi INXS da do kraja '80tih postigne međunarodni uspjeh, a njezini članovi, predvođeni karizmatičnim Michaelom Hutchenceom, svjetske suprezvijezde. Danas gledano, INXS su bili tipične zvijezde glazbene scene '80tih, i to u njezinom samome vrhu. Pa iako je neponovljivi vrhunac njihove karijere bio album 'Kick' iz 1987. godine, INXS su također jedna od rijetkih grupa koja je preživjela prelazak iz '80tih u '90te. Prodaja njihovih albuma držala se na solidnoj razini svih tih godina i grupa je nastavljala snimati i nastupati pred svojom vjernom publikom tijekom čitavih '90tih sve dok smrt frontmana Hutchence 1997. godine nije dovela i do njihovog kraha.


- 21:28 - Komentari (4) - Isprintaj - #

03.03.2008., ponedjeljak

Runaway Train

Call you up in the middle of the night
Like a firefly without a light
You were there like a slow torch burning
I was a key that could use a little turning

So tired that I couldn't even sleep
So many secrets I couldn't keep
Promised myself I wouldn't weep
One more promise I couldn't keep

It seems no one can help me now
I'm in too deep
There's no way out
This time I have really led myself astray

CHORUS
Runaway train never going back
Wrong way on a one way track
Seems like I should be getting somewhere
Somehow I'm neither here nor there


Can you help me remember how to smile
Make it somehow all seem worthwhile
How on earth did I get so jaded
Life's mystery seems so faded

I can go where no one else can go
I know what no one else knows
Here I am just drownin' in the rain
With a ticket for a runaway train

And Everything seems cut and dry
Day and night, earth and sky
Somehow I just don't believe it

CHORUS

Bought a ticket for a runaway train
Like a madman laughin' at the rain
Little out of touch, little insane
Just easier than dealing with the pain

CHORUS

Runaway train never comin' back
Runaway train tearin' up the track
Runaway train burnin' in my veins
Runaway but it always seems the same

- 19:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31