Linkovi

Bejto

01.08.2014., petak

Staloženost

Upuštanje u rasprave i argumentiranje je sklono eskaliranju u svađu. Razlog tome je zato što većina vjeruje u svoje ideje bez da previše razmišljaju o njima. Vjerovanje u ideju sadrži snažnu emocionalnu poveznicu. Ljudi jednostavno ne žele rekreirati način razmišljanja, te kada ih izazovemo, direktno kroz argumente ili indirektno kroz ponašanje, neprijateljski su nastrojeni. Posvađani na silu pokušavaju pomijeniti mišljenje drugog, gubi se samokontrola i padaju teške riječi. Počinje „lajanje“, karakteristično za svađu dvoje histeričnih ženskih osoba. Osjećaj nakon takve razmjene je kao da je netko otkinuo dio nas, osjećamo se posramljeno zbog otkrivanja naše agresivne strane.Trijumf u takvom argumentu jednostavno nije isplativ.




Moguće je da frustrirana osoba pokušava dobiti na vijednosti putem otrovnih rasprava kojima nameću svoje mišljenje, kritiziraju nas i drže nam moralne prodike. Takvu napast treba sasjeći u koljenima prepoznavajući prirodu razgovora – katagorija „lol nebi fala“. Sarkazam, "chill" i odsutnost nas ograđuju od emocionale oluje u koju nas agresivna osoba pokušava uvući. Nezainteresirano ponašanje napasnika pušta da uživa u svojem raspoloženju dok i sam ne prepozna besmislenost svojeg postupka. Energija čovjeka koji drži sve pod kontrolom je namijenjena važnijim stvarima, on se bori za više ciljeve, njegov trud se mudro ulaže.



Moguće je da se upustimo u naizgled civilizirane debate o nekoj temi. Debata je zakamuflirana svađa koja je opasna pogotovo ako je sudionik poput osobe opisane u prijašnjem odlomku. Stavovi u debati su kao dvije lopte koje pokušavaju probušiti jedna drugu. Drugi nikad neće priznati da nije u pravu, zato u pravim debatama i postoje suci. Ako smo svjesni svojeg znanja nije nas briga za tuđu verziju jer znamo što je ispravno činiti. Staložena osoba se ne upušta u debate.

Bitno je, ako ne i najbitnije, da ne padne uvreda sa naše strane kada nas netko pokušava uvući u argument. Nije nas briga što izlazi iz usta iskompleksirane osobe, ali iz naših neće izaći psovka ili vulgarizam. To je znak slabosti koji umanjuje našu vrijednost i daje nam oznaku agresora. Štoviše, suzdržanošću dobivamo na vrijednosti. Čak i ako protivnik zna da nije u pravu, uvreda mu daje nešto za što će se uhvatiti u daljnjoj raspravi ili u prepričavanju onog što se dogodilo, kada će naravno prvo nabrojati uvrede koje smo rekli. To pogotovo vrijedi u raspravi sa starijima i moćnijima koji čekaju da kažemo nešto uvredljivo, ili čak provociraju, nakon čega se pozivaju na autoritet. To im omogućuje da budu u pravu i kad znaju da nisu. Dok se drugi bespomoćno razmahuju, staložen čovjek je pobjednik.

Pirova je pobjeda ona koja je uzeta putem svađe, agumenta, debate, nazovi kako god hoćeš. Probuđeni gnjev je jači i traje dulje od bilo koje promjene mišljenja. Ako možemo raditi što hoćemo i neovisno o mišljenju drugih i ako znamo zašto to radimo onda smo na dobitku i nije potrebno se truditi mijenjati tuđe mišljenje. Djelima ćemo puno lakše postići da se netko složi sa nama. Nakon boksačkog meča prethodno hvalisanje i napuhavanje gubi značaj, pamti se samo tko je pobijedio. Okretanje od svađe, vođenje za ruku, demonstracija - staložen čovjek je svjestan svoje vrijednosti.




Oznake: staloženost, živci, obiteljska svađa, problemi


- 12:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2014  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Stavovi, razmišljanja i brainstorming mladog studenta. Mišljenja i smjernice u komentarima su dobrodošle.

Počeo sam pisati blog zbog vježbanja kreativnosti ali i da upoznam samog sebe. Sudeći po dosadašnjim temama o kojim volim pisati odlučio sam da će se blog baviti osobnim napretkom(self-improvement).