/*--- KOMENTARI ---*/ .komentari{font-family: Verdana, Arial, sans-serif;color: #A6CDDF;font-size:11px;margin-bottom:0px;margin-top:5px;margin-left:10px;margin-right:20px;} .ispodposta {font-family:verdana,trebuchet,sans-serif;font-size:11px;color:#FFFFFF;font-weight:normal;margin-bottom:20px;margin-left:26px;} /*--- LOGO ---*/ .logo{margin: 0px 0px 0px 1px;border:0px solid black;} .kalendar {width:200px;border-width:1px;border-style:solid;border-color:#A6CDDF;background:none;text-align:center;font-size:100%;font-family:verdana,arial,sans-serif;} .kalendar-aktivni-dani {background:#1D4BA1;} .kalendar-aktivni-dani-linkovi {color:#FF722E;font-size:11px;font-weight:bold;text-decoration:none;} .kalendar-aktivni-dani-linkovi:hover {color:#FFFFFF;text-decoration:none;} .kalendar-neaktivni-dani {background:none; color:white;} .kalendar-prazni-dani {background:none;} .kalendar-nazivi-dana {background:none;color:white;text-align:center;} .kalendar-mjesec-godina {background:none;color:white;text-align:center;} .kalendar-strelica-natrag {background:transparent;} .kalendar-strelica-natrag a:link {color:white;font-weight:bold;text-decoration:none;} .kalendar-strelica-natrag a:visited{color:white;} .kalendar-strelica-natrag a:active{color:white;} .kalendar-strelica-natrag a:hover{color:#FF722E;} .kalendar-strelica-naprijed {background:transparent;} .kalendar-strelica-naprijed a:link {color:white;font-weight:bold;text-decoration:none;} .kalendar-strelica-naprijed a:visited{color:white;} .kalendar-strelica-naprijed a:active{color:white;} .kalendar-strelica-naprijed a:hover{color:#FF722E;} .quoted{margin: 0;padding: 0px 10px 0px 10px;margin: 15px 0px 15px 0px;border-left: 6px solid #A6CDDF;border-right: 6px solid #A6CDDF;color: #A6CDDF;}

Football Fans

ponedjeljak, 27.03.2006.

Grad Zagreb glavni je grad Republike Hrvatske i ujedno jedan od najstarijih europskih gradova. Godine 1994. proslavio je 900. obljetnicu prvog pisanog spomena svoga imena. Po broju stanovnika (nešto više od milijun) te po površini (126 tisuća hektara), može se ubrojiti u veće europske gradove. Svojim geografskim položajem, između Istočne i Zapadne Europe, Zagreb je oduvijek pripadao dvama kulturnim krugovima, zapadnom i srednjo-europskom.

Najstariji dijelovi grada ubrajaju se među najljepše očuvane starogradske jezgre Europe i svjedoci su duge tradicije i dubokih korijena civilizacije na ovim prostorima. Najprepoznatljiviji znamen Zagreba je katedrala Sv. Stjepana Kralja, na čijem je mjestu bila manja i starija crkva posvećena Sv. Stjepanu. U trinaestom stoljeću razrušile su je tatarske horde, a novu katedralu na istom mjestu počeo je graditi biskup Timotije 1275. godine. Uz Katedralu znamenitosti Zagreba su utvrda Medvedgrad na Medvednici, Kamenita vrata i župna crkva Sv. Marka, na čijem je krovu oslikan grb trojednog hrvatskog kraljevstva: Hrvatske, Slavonije i Dalmacije te grb slobodnog grada Zagreba. Treba spomenuti i crkvu Sv. Katarine - Božju kuću Isusovaca, zgradu Hrvatskog narodnog kazališta iz 1895. godine, gimnazijsku zgradu u kojoj se danas nalazi muzej "Mimara" s izlošcima starim i tri tisuće godina, te zgradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti osnovane 1866. godine.

Mnogobrojni perivoji: Zrinjevac, Tuškanac, Ribnjak, Botanički vrt i Maksimir svojim bujnim raslinjem prepoznatljiva su slika Zagreba, a park Maksimir, gdje se nalazi stadion NK Dinamo jedan je od najvećih i najIjepših perivoja u ovom dijelu Europe.
Zajednički dio grada je Gornji grad, koji je staro administrativno i političko sjedište s Banskim dvorima i palačom Hrvatskog državnog sabora, gdje se i danas održavaju sjednice Sabora i gdje je sjedište Vlade Republike Hrvatske. Zagreb, kao glavni grad, predstavlja upravno, kulturno i gospodarsko središte države. Gradska jezgra Zagreba nalazi se na 122 metra nadmorske visine, a prosječna godišnja temperatura iznosi 12 °C.

Zagreb je poslovno i trgovačko središte Hrvatske, što dokazuje i podatak da je u njegovom gospodarstvu zaposleno oko 70 tisuća Ijudi. U sklopu Zagrebačkog sveučilista, jednog od najstarijih u Europi, djeluje četrdesetak fakulteta s više od 40 tisuća studenata. U Zagrebu se nalazi veliki broj kazališta, galerija, instituta, knjižnica, te je često domaćin raznovrsnim međunarodnim priredbama.

Zagreb je izrazito sportski grad i sjedište svih hrvatskih sportskih saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora. U više sportskih grana zagrebački sportaši bili su europski i svjetski prvaci te olimpijski pobjednici (košarka, vaterpolo, rukomet, odbojka, stolni tenis i dr.)...

- 15:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Ovaj blog je za sportaše.

Linkovi