Image Hosted by ImageShack.us

B.B.B. Nedelisce

09.08.2006., srijeda

Došli, vidjeli, pobijedili

Znali smo da su bolji, ali smo se nadali, jer nogomet je ipak - sport. No, iznenađenja ne dolaze često, Arsenal je u Zagrebu pokazao zašto je lani pokorio veličine poput Juventusa i Reala. U tom društvu Dinamo je ipak "liliputanac", Modri su večeras mogli proći i bolje od konačnih 0:3, no na kraju to i nije bitno. Arsenal je dokazao da je puno kvalitetnija momčad u svakom segmentu nogometne igre, zasluženo je slavio i zasluženo će igrati u Ligi prvaka. Zagreb se može ponositi načinom na koji je bodrio Dinamo, atmosfera na Maksimiru bila je uistinu briljantna - sat vremena prije početka stadion je bio pun.
Pri izlasku igrača viđena je sjajna koreografija (1967., kao podsjećanje na legendanu pobjedu protiv Leedsa), a nakon kraja utakmice BBB su još 20-ak minuta gromoglasnim navijanjem pozdravili svoje junake, koji su naletili na - boljeg.
Ipak, ni sjajno navijanje nije moglo promijeniti realan odnos kvalitete na terenu. Arsenal se od samog početka postavio kao doprvak Europe, zagospodario je terenom, a prvi svakom dodiru osjećala se izuzetna tehnika svih pojedinaca engleske momčadi (u kojoj igra jedan Englez), što im je omogućavalo da imaju ogromnu prednost u posjedu lopte. No, bez obzira na neospornu veću individualnu, ali i momčadsku kvalitetu Arsenala, Dinamo je u prvom dijelu imao čak bolje prilike.
Josip Kuže postavio je vrlo opreznu formaciju, svjestan da će i najmanja pogreška biti kažnjena. Dinamov trener inzistirao je na izuzetnoj disciplini, u napad je Dinamo kretao s vrlo malo igrača, pa je u takvoj igri teško duže držao loptu. Prvih 15-ak minuta Modri su se vrlo rijetko sastajali s loptom, Arsenal je gradio napade na 30-40 metara od gola, ali obrana i blok ispred nje solidno je zadržavao napade gostiju, iako ostaje i dojam da su napadači prelagano držali loptu. No, sve u svemu, Dinamov strateg postavio je jedinu moguću taktiku kada ti je protivnik bolja momčad - disciplinirana obrana prije svega, a ako se u napadu što dogodi - odlično.
Dinamu se to lako i moglo dogoditi u prvom dijelu. Krenulo je uglavnom opasnostima po Turinu. U sedmoj minuti Robin van Persie imao je idealnu priliku iz slobodnog udarca, ali nišanske sprave Nizozemac još nije kalibrirao, otišlo je iznad gola. Puno bolju priliku stvorio je Dinamo minutu kasnije, Etto je po prvi puta projurio po desnom boku i ubacio prema sredini gdje Modrić s ruba šesnaesterca puca neprecizno.
Već ovdje treba pohvaliti mladog playmakera Dinama, Modrić je odigrao izvrsnu utakmicu, u prvom poluvremenu bio je nedvojbeno prvi igrač Zagrepčana - rastrčan, kreativan, s dobrim rješenjima, driblinzima, nedostajalo je tek preciznosti u udarcima. Uostalom, zaradio je i ovacije gledatelja, prije svega za srce ostavljeno na terenu.
U 18. minuti Turina je spasio svoju mrežu nakon što se udarac Van Persiea odbio od jednog braniča Dinama, a ponovno je Dinamo uzvratio kvalitetnijom prilikom - Modrić je dodao Buljatu koji je pokušao s 20-ak metara, no Almunia je siguran. Ovoljetno pojačanje Arsenala, Tomas Rosicky pokušavao je dalekometnim udarcima, jedan takav u 22. minuti Turina je dobro obranio. I još jednom je na šansu gostiju stigla bolja šansa domaćih - Modrić je odigrao sjajan dupli pas s Buljatom, izašao je iskosa gotovo sam pred Almuniju, ali udarac s 10- ak metara iz teške situacije nije bio precizan. Šteta, bila je to najbolja šansa Modrih u prvom poluvremenu.
Kužeova koncepcija malo je poremećena u 27. minuti kada je zbog ozljede Vugrinca morao ući u igru Jasmin Agić, no igralo se i dalje vrlo slično - Arsenal je dominirao, ali Dinamo nije bio podređen u šansama. Istina, u 28. minuti Modri su imali dosta sreće, odličan udarac Adebayora u 25 metara Turina nije mogao uhvatiti, no lopta je otišla malo pored vratnice.
Odgovorio je opet Dinamo sa stilom - Eduardo se lijepo izborio za loptu među trojicom na 16 metara od gola, uspio gurnuti do Agića, no ovaj malo kasni pa je na vrijeme blokiran. Pokušao je Modrić u 39. minuti iz dalje, no opet nije bilo preciznosti. Potom je Čale pobjegao po lijevoj strani, dobro ubacio u sredinu gdje za malo kasni Eduardo. Tako je završen prvi dio koji je potvrdio izuzetnu kvalitetu Arsenala, ali i disciplinu u igri Dinama koja je davala nadu za dobar rezultat.
Ipak, Arsenal je u drugom dijelu potvrdio da je klasna momčad i u iskorištavanju prilika, a ne samo posjedu lopte. Počelo je, zapravo, vrlo dobro za Dinamo, kreirane su dvije vrlo dobre prigode, nažalost bez prave završnice. Prvo je u 49. minuti Buljat probio stranu i izvrsno ubacio u sredinu, ali Agićev udarac iz izgledne situacije je vrlo loš. Potom je Modrić dao dobro za Eduarda koji u trku s Toureom pokušava iz prve s 20-ak metara, ali odlazi pored vratnice.
Uslijedio je period u kojem je Arsenal dominirao, a obranu Dinama izvlačio je uglavnom Jens Nowotny koji je odigrao jako dobru utakmicu i pokazao zašto je dobro plaćen. Kola su krenula nizbrdo u 63. minuti. Arsenal je odigrao pravu kombinaciju, Fabregas i Van Persie odigrali su dvostruko dodavanje, mladi Španjolac pobjegao je Mariju Cvitanoviću i iskosa s desne strane poslao loptu u suprotni kut Dinamovog gola.
Minutu kasnije već je sve bilo riješeno. Arsenal je potvrdio da ima ponajbolju kontru u Europi, Hleb je iz svoje polovice proigrao Van Persie kojeg je lovio cvitanović, no nije ga ulovio - Nizozemac je također pogodio suprotni kut, dojam je da gol ide i na dušu Dinamovog vratara.
Modri su morali izjednačiti u 69. minuti. Modrić je fino dao za Eduarda koji kreće sam prema Almuniji, no dok bi u HNL-u to sigurno bio pogodak, protiv Arsenala Eduardova brzina nije bila dovoljna; sustigao ga je Toure i izbio loptu. Četiri minute kasnije Buljat je dobro izveo slobodan udarac nisko dodavši Modriću, ali na njegov dobar udarac još bolje reagira Almunia.
Arsenal je još jednom pokazao klasu u 79. minuti. Fabregas je na 20-ak metara od gola primio loptu, Mamić ga nije stigao, Cvitanović je opet kasno reagirao, a Španjolac iz slične situacije kao kod prvog gola pogađa Turininu mrežu. Moglo je biti i 4:0, u 89. minuti Turina je briljantno obranio pokušaj Flaminija, no razlike zapravo i nema.
Nije tragedija, daleko od toga. Arsenal je prejak i za puno bolje momčadi od Dinama, Englezi su i danas pokazali da se radi o momčadi iz vrha europskog nogometa, a Dinamo je ipak momčad koja o tome može jedino sanjati, a realnost nudi drugi ili treći europski razred... Nadali smo se, vjerovali, ali i znali da je ovo realno. Kup UEFA bit će dobra utješna nagrada za Modre...đ


Image Hosted by ImageShack.us
- 14:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

LiNkOvI oStaLiH B.B.B....

sVe VeZaNo Uz DiNaMo...

Lica poznatih faca...