7 činjenica o šećernoj repi

09.08.2019.



Šećerna repa sadrži od 16% do 18% šećera.

Najveći svjetski proizvođači šećerne repe su Rusija, SAD, Francuska, Njemačka, Turska, Ukrajina i Poljska.

U proizvodnje šećera, 90% šećera iz biljke se pretvara u bijeli šećer dok ostatak čini melasa koja se koristi u proizvodnji kvasca, alkohola i stočne hrane.

Prvi pokusi i ideje da bi se iz repe mogao proizvoditi potječu iz 18. stoljeća u Njemačkoj, a pravi razvoj počinje za vrijeme napoleonskih ratova kad Francuzi potiču razvoj i rast proizvodnje šećera.

Korijen jedne biljke šećerne repe teži između 0,5 i 1 kilograma.

Prosječan prinos šećerne repe je 58,2 tone po hektaru, a proizvođači šećerne repe iz Californije uspjeli su postići prinos 160 tona po hektaru.

Od šećerne repe se proizvede dvadesetak posto ukupnih svjetskih potreba za šećerom.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.