balkangay.blog.hr

nedjelja, 11.09.2005.

Edina nam priča što je vidjela

Skinuo sam jedan tekst koji sam našao u jednom bosanskom časopisu, a koja pokazuje, eto, kakav je odjek javnosti u susjednom nam Bosni i Hercegovini.

Zaprepastila sam se zbog dvojice momaka koji se bez imalo stida ljube u kafiću!
Vijesti - 09.09.2005.
Ne osuđujem te ljude jer njihovo seksualno opredjeljenje je samo njihovo, ali zar to moraju raditi tako javno? Dokle? Moze li ko šta poduzeti?
Na adresu našeg magazina stiglo je pismo čitateljke Edine K. iz Sarajeva. Ova 25-godišnja djevojka, piše, između ostalog, o životu mladih u bh. prijestolnici, problemima… ali ukazuje i na jednu, u posljednje vrijeme, kako ona konstatuje, sve učestaliju pojavu, u glavnom bh. gradu.
-Nedavno sam ostala više nego zaprepaštena prizorom koji sam vidjela u jednom sarajevskom kafiću u centru grada. Naime, kada sam pošla u toalet kod vrata su stojala dva mladića koji su se strastveno ljubili! Nisam mogla vjerovati svojim očima šta sam vidjela. Još više me začudilo i izbezumilo što nijedan od njih dvojice nije nikako, na bilo koji način, reagovao kada sam prošla pored njih. Prošla sam, a njih dvojica su nastavili sa strastvenim ljubljenjem, zagrljajima…fuj! Vratila sam se iz toaleta a njih dvojica su jedan u drugog zaljubljeno gledali i šaputali. Nekoliko minuta kasnije sjeli su za svoj stol i brzo napustili kafić. Nazalost, to nije jedina situacija čiji sam bila očevidac. U blizini zgrade u kojoj živim nalazi se jedan park gdje često vidim slične “događaje”. Ne mogu da vjerujem da je u BiH homoseksualizam postao sasvim normalan. Ne osuđujem te ljude jer njihovo seksualno opredjeljenje je samo njihovo, ali zar moraju to raditi tako javno? Dokle? Moze li ko šta poduzeti – pita se naša čitateljka Edina iz Sarajeva.
Čitateljka Edina iz Sarajeva
Express, broj 220, 8. septembar 2005.

Evo, stvarno šteta, jer je Bosna i Hercegovina meni jako draga zemlja. Kažem ja to i svom momku, ali on mi ne vjeruje previše i ne želi ići samnom tamo. Kaže da bi ga na ulici raščetvorili, jer je gay po defoltu, kako se kaže. No, stvarno sam još uvijek pod dojmovima koje sam doživio u Sarajevu. Imam toliko interesa za Balkan, a ovo mi je prvi put da sm ušao u neku čaršiju. Ali nedostajao mi je u sobi, bio sam sam, smrc... No, eto svaka čast ovoj dvojici, nije mala stvar poljubit se u javnosti.

- 09:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 10.09.2005.

Sarajevo, Sarajevo

Bio sam u Sarajevu. Jeo sam ćevape kod Želje, baklavu i tufahije u Saraj Bosni, kupio rahatlokum u butiku Badem, veliku sliku s arapskom kaligrafijom u dućanu kraj Gazi Husrev begove džamije... Uglavnom, baš sam se dobro proveo. Ferhadijom šetaju potpuno otkačeni ljudi. Mislim da je to ona atmosfera o kojoj su mi uvijek pričali svi koji su bili u Sarajevu. Ja sam eto bio prvi put. Jedna kolegica iz Banja Luke mi je rekla da se njoj čini da kad se uđe u Baščaršiju kao da si u Teheranu. Svi pokriveni, samo vidiš zarove i fesove. U stvari, mahramu nosi malen broj žena, a fes sam vidio samo u jednog čovjeka i taj je još k tome prosio. Mladići, eh momci su ili bradonje, po islamskom običajima odgojeni, prodaju na ulici cdove s ilahijama ili recitiranjem Kur'ana ili imaju totalno otkaćen način odjevanja i frizura. A djevojke podjednako tako, samo što puno više starijih žena nosi mahramu, mlade su ipak osvještenije po tom pitanju. Iako, kad se o tome priča, ja podržavam svakog tko želi nositi veo. Po meni to nije diskriminacija žena, više osječaj pripadnosti. Pričao sam s jednim mudžahedinom (ne u pravom smislu riječi, nego više onako u polušali). Nije terorist, kao što mnogi odmah pomisle, ali je radikalan kad se dotakne vjere. Ima jako zanimljiva gledišta o svemu što je aktualno i kod nas, a pogotovo što se tiče recimo prava žena, abortusa, prostitucije. Pitam ga ja da li bi dozvolio prostituciju, a kaže on: "Oni koji pristaju na to, neka kažu fino materi, ajde majko na ulicu pa se kurvaj, jer on to odobrava. E, tad bi vidjeli koliko stvarno misli da je to normalno". Nije loše, zar ne? A homoseksualce ne može smislit. Kaže mi :"pedere treba u geto stavit. Ne treba ih ubijati, islam zabranjuje nasilje. Ali, ne treba niti imati stav da se to nas ne tiče, to je najveća greška. Peredluk je bolest i treba je iskorijeniti". Eh, da je znao s kim priča!

- 10:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Život gay ljudi na našem brdovitom Balkanu

Linkovi

Kontakt

  • oblivion4@net.hr