Babeldaob

Moj posljednji dan na Palauu. Iako je bio samo tjedan, ponovno se javio onaj osjećaj da sam na ovom putovanju mjesec dana. Pakiram torbu, ubacujem ju u prtljažnik Nissan Micre koju sam za trideset i pet dolara unajmio na jedan dan. U zemlji u kojoj sve košta previše, došlo je kao iznenađenje da je najam auta iznimno jeftin. Dvostruko, ako ne i trostruko, jeftiniji nego u Europi. A uz to u paketu valjda ide u benzin. U zemlji koja je tisućama i tisućama kilometara udaljena od najbližih naftnih polja i u kojoj se nafta i benzin tjednima moraju dopremati vjerovatno negdje iz Sjeverne Amerike preko velikog pacifičkog prostranstva, benzin košta manje od četiri dolara za galon, odnosno jedan dolar za litru. I naravno, kao i toliko puta za mojih putovanja po Sjedinjenim Američkim Državama, i Palauanci se žale da im je gorivo preskupo. Pa, pozivam vas u Europu!
Po Palauu vozi se desnom stranom ceste, što je vjerovatno utjecaj Amerike ili Kine. No, u automobilima volan je također na desnoj strani. Automobili se, naime, svi redom uvoze iz Japana. I gotovo svi su Nissani, Toyote, Mazde, nešto je manje Koreanaca, dok neku europsku marku automobila nisam vidio niti jednu u ovih sedam dana boravka na otocima. Po američkom principu, automobili su uglavnom automatici, a sličnost s Amerikom je i u tome što radije postavljaju opisne znakove poput: 'Do not enter', 'Do not pass', 'Pass with care'...
Ono što je najviše frustrirajuće je da je gotovo svugdje ograničenje brzine 25 milja na sat, što odgovara 40 kilometara na sat, u naselju i izvan njega gdje nema žive duše. Ima zapravo u nekim naseljima i idiotsko ograničenje od 15 milja na sat ili 24 kilometara na sat, kao da 40 kilometara na sat već nije dovoljno sporo. Na Babeldaobu, palauanskom najvećem otoku, malo su mudriji pa su na brzoj kružnoj cesti dopustili na mjestima 30 milja ili 48 kilometara na sat! Kako smo kod milja i kilometara, valja reći i da su svi znakovi u miljama, ali japanski auti isključivo imaju na ploči kilometre pa ti sad preračunavaj!
Avion za Taipei je tek u 19:25 pa stoga imam cijeli dan na raspolaganju. Dan je ponovno uglavnom oblačan i kišovit s povremenim sunčanim razdobljima tako da ne bi imalo smisla odlaziti na plažu. Vozim se kružnom cestom po Babeldaobu, nakon Guama drugom najvećem otoku Mikronezije. Otok je vulkanskog porijekla i to je vidljivo na puno mjesta u vidu crnog vulkanskog kamena, ali ne, kako bi se očekivalo, u nekakvim planinama. Najviša točka otoka nema ni tristo metara visine. Cesta je u odličnom stanju. Moj Lonely Planet iz 2006. spominje ju kao makadam odmah nakon aerodroma i preporučuje najam terenca. Puno se toga promijenilo u posljednih deset godina. Koreanci su dali novac i asfaltirali cestu u punom profilu. Čak su i sporedne ceste u pristojnom stanju, a na onima koje su još uvijek neasfaltirane, radi se punom parom. Terenac više nije potreban. Moji mali Nissan sasvim je dovoljan.
U blizini aerodroma zaustavljam se kod još jednog baija, tradicionalnog mjesta za sastanke seoskih starješina. Ove građevine nalaze se posvuda po otocima. Mnoge su modernizirane i beton je korišten u njihovoj gradnji, ali postoji ih još nekoliko starih i autentičnih, građenih od drva, bez upotrebe čavala, i s prekrasnim slikarijama na zidovima. Ptice, ribe, starosjedioci u čamcima... Bai u Airaiju star je preko stotinu godina i taman sam ga pogledao i opali par fotki, kada se od niokud pojavljuje do mene na parkingu tip u sivoj Toyoti i pita me da li želim vidjeti i fotografirati bai. Sigurno me vidio negdje putem dok sam vozio niz cestu, ali bio je nedovoljno brz. Ne zna da sam bai ja već vidio i fotografirao. Ja pak znam da bi on sigurno to naplatio nekih petnaest, dvadeset dolara. Naravno, kao većina stvari na Palauu, to ne vrijedi tih novaca. Ispričavam se da nemam vremena i napuštam lokalitet s nešto dolara više u džepu. Uostalom kao da ih već nisam dovoljno ostavio ovdje. Mala satisfakcija.
Nastavljam prema državi Melekeok, gdje se nalazi Ngerulmud, koji je 2006. zamijenio Koror kao glavni grad Palaua. S manje od tristo stanovnika vjerovatno je to najmanji grad na svijetu, ako se gradom može uopće i nazvati. Posjetio sam na svojim putovanjima puno neobičnih gradova - Kingstown na Sv Vincentu i Grenadinima, Mbabane u Svazilandu... Ali oni su barem imali nekoliko većih i viših zgrada. Ngerulmud je jedna ulica od par stotina metara i nekoliko desetaka potleušica od drva, lima ili u najboljem slučaju betona, čiji su krovovi prekriveni hrđavim limenim pločama. Tek nekoliko kilometara izvan grada, na osami na vrhu brežuljka s otvorenim pogledom na sve strane svijeta, a posebice prema oceanu, nalazi se jedina monumentalna građevina - nova zgrada palauanskog parlamenta, Palau National Capitol. Po uzoru na 'capitole' po Sjedinjenim Američkim Državama ogromna kupola ugnijezdila se nad dva dugačka krila zgrade. I natpis: 'Funded by the Republic of China'. Postoji li nešto na Palauu gdje se Tajvanci nisu umiješali?
Nastavljam skroz na sjever prema državi Ngarchelong. Ona je sam sjever Babeldaoba, kao prst u Tihom oceanu. Bio sam ondje jučer. Tu se nalazi Ollei. Ali danas skrećem s ceste malo ranije prema jednom od najvažnijih lokaliteta na otoku - Badrulchauu. I čim sam se parkirao na čistini, iza mene zaustavlja se terenac iz kojeg izlazi žena i traži pet dolara. Sada ovo već se doima potpuno nevjerovatno. Imaju li oni kamere negdje po cesti? Ili su mi ugradili u auto nekakav 'tracking device'? Kako im uspjeva da se na otoku koji je prazan uvijek nekako nađu na pravom mjestu u pravo vrijeme? Pružam deset dolara. Žena gleda u svoj novčanik. Očito je da je prazan. Posao slabo ide. Nema puno turista na Babeldaobu, a pogotovo na njegovom krajnjem sjeveru. Nema mi za vratiti kusur.
"Nemaš ništa sitno?"
"Nemam. Sorry.", zapravo imam, ali negdje u autu, čitav svežanj Georgea Washingtona. Ne da mi se ponovno po blatu natrag.
Žena zastaje i razmišlja što učiniti. Na kraju mi pokazuje stepenice koje se spuštaju prema čistini:
"It is ok.", i nestaje u svom terencu.
Ja se spuštam niz stepenice prema Badrulchauu. Na čisti nalazi se više od četrdeset crnih bazaltnih monolita, neki u uspravnom položaju, drugi polegnuti, a par njih i s uklesanim licima. Ima nešto tajnovito u njima. Nitko zapravo ne zna kada su nastali i zašto. Lokalno stanovništvo vjeruje da ih je Bog postavio na zemlji kao temelje jednog velikog baija. Danas izgledaju kao palauanski rođaci kipova s Uskršnjih otoka.
Počinje ponovno kiša pa se vraćam u auto i krećem natrag prema Kororu, ovaj put po zapadnoj strani otoka. Taj dio Babeldaoba nema plaža, već je obala prekrivena mangrovama, a unutrašnjost gustim džunglama i čitavom dužinom ta zapadna polovica otoka gotovo da i nije naseljena. Cesta vijuga po brežuljcima, sve je zeleno da zelenije ne može biti, nema žive duše, osim povremenog automobila.
“Ovo bi trebalo biti prepuno krava i ovaca…”, mota mi se misao po glavi. Ali, osim ponešto kokoši, nikakvu živinu nisam vidio na otocima. Pse i mačke, naravno tu ne ubrajam. Palauanci radije meso i mlijeko uvoze iz dalekih krajeva. Skuplje je, ali jednostavnije, umjesto da zasuču rukave, uzmu stvari u svoje ruke i postanu samodostatni.
Natrag u Kororu sjedam u kineski restoran da nešto prigrizem prije leta. Naručujem govedinu s paprikom i lukom te rižom. Dok jedem, pogled mi bježi na televizijski ekran. Na Fox Newsu upravo objavljuju da je Donald Trump postao novi predsjednik Amerike. Palauanci u restoranu, još uvijek povezani sa SADom, očito nisu presretni. Vidi im se na licima istovremeno razočaranje i nedoumica što za njih donosi sutra. Nekako mi se steglo oko srca, a u glavi jedna misao: " Treći svjetski rat?". Ovaj je čovjek u stanju zaratiti se sa svima. Ili možda pretjerujem.
Dok se tako pitam, vani se pale svijetla Korora. Na skupini otoka usred Pacifika život ide dalje. Ja ostavljam Palau iza sebe i hvatam let natrag za Taipei…

15.11.2016. u 10:30 • 0 KomentaraPrint#^

Dostupni putopisi

Gutaš moje putopise? Ajd' onda ne budi cicija i stisni 'pay now' i plati mi gemišt!Image and video hosting by TinyPic

Dvije Afrike (Maroko & Mali)

Između neba i zemlje (Peru, Bolivija, Čile & Argentina)

Azija (Japan, Hong Kong, Makao, Kina)

Ne! Vijetnam, Kambodža i Laos nisu ratovi! (Vijetnam, Kambodža, Tajland, Malezija)

Kod strica Busha (SAD)

Moja Afrika (Egipat, Južna Afrika, Lesoto, Svaziland, Mozambik, Malavi, Zambija, Tanzanija)

Gram i pol curryja (Indija & Nepal)

U zagrljaju pernate zmije (Gvatemala, El Salvador, Honduras, Meksiko)

Bijeg u talijansku potpeticu (Bari, Ostuni, Polignano a Mare, Taranto)

Istok Ukrajina (Ukrajina)

Na čajanki s Hezbolahom (Libanon, Sirija)

Tamo gdje sam stao... (Južna Koreja, Burma, Singapur, Malezija, Tajland, Laos, Kina)

Podijeljena Afrodita (Cipar)

Jesu li Marokanci couscous manijaci i ovisnici o čaju od mente? I dimi li se kif na Sjeveru? (Maroko)

Oman - Zlatni pijesci Arabije Felix

Buenos dias, buenas tardes y buenas noches - Overland od Asunciona do Arenasa... i još malo dalje (Paragvaj, Brazil, Urugvaj, Argentina, Čile)

Tunis none.inclusive

Pozdrav iz Chaikhanastana - Priče iz središnje Azije (Kirgistan, Uzbekistan & Afganistan)

Ples u sjeni vulkana (Indonezija)

Veliki ocean plavog neba (Cookovi otoci i Australija)

O cipelama...i još ponešto (Filipini)

Crni papar, crvena riža (Južna Indija)

Teranga (Cabo Verde, Senegal & Gambija)

O autoru

"Backpacking? Što je to?", upitao sam se pred nekoliko godina kada sam jednog dana slučajno ušao na jednu backpacking stranicu. To je bila terra incognita, ne samo meni, već i ljudima koji me okružuju. Počeo sam čitati tu stranicu, potom još jednu, i još jednu nakon nje... I tako je započela moja velika romansa s backpacking putovanjima...

Ime mi je Vedran Anelić. Imam «tek» 36 godina, ali i ja osjećam da me godine nemilosrdno gaze (rofl) pa stvari koje sam bez puno problema mogao napraviti prije desetak godina, sada me bolovi u križima, slab vid, senilnost i slične stvari sprječavaju. Zvučim sam sebi ko stari nonić... Šala mala... Rođeni sam Rječanin, ali sam kao crna ovca svoje obitelji otišao na studij u Zagreb i ostao. Ipak, Zagreb je Zagreb i u ovom trenutku grad baš po mojoj mjeri. Što će biti za 10-20 godina, ne znam. Nisam Nostradamus.
I da, ovisnik sam! Otvoreno priznajem. Drogiram se! A moja droga su putovanja. Kada sam započeo s backpackingom sada već daaaaavneeee 2001. godine, bilo je to jedno kratko i organizacijski lagano putovanje u Mađarsku, Slovačku i Češku, a nakon toga put me odveo u gotovo sve krajeve svijeta: Maroko, Mali, Peru, Bolivija, Čile, Japan, Kina, Vijetnam, Kambodža, SAD itd itd itd... Moja droga je skuplja od hašiša i heroina, ali s puno više vitamina zujo I ne pokušavajte! Ne želim na odvikavanje!
A gdje je bilo najljepše? Doma! Doma je uvijek najljepše! I nije to samo isprazna fraza. Svaka zemlja koju sam posjetio je drugačija od one prethodne i svaka je zanimljiva na svoj način. I ne postoje dvije iste zemlje. Ali istina je i da se nakon svakog puta uvijek najradije vraćam svojoj garsonjerici od 25 kvadrata. S novim uspomenama koje su moj «fiks» do nekog sljedećeg putovanja u neki novi neistraženi kutak našeg trećeg kamenčića od sunca.

Trenutna visina letvice: 124 zemlje. Nije da se hvalim... wave


Posjećene zemlje/teritoriji
01. Afganistan
02. Albanija
03. Alžir
04. Andora
05. Argentina
06. Armenija
07. Aruba
08. Australija
09. Austrija
10. Bahrein
11. Barbados
12. Belgija
13. Bjelorusija
14. Bolivija
15. Bosna i Hercegovina
16. Brazil
17. Bruneji
18. Bugarska
19. Burma (Mijanmar)
20. Cabo Verde
21. Cipar
22. Cookovi otoci
23. Crna Gora
24. Češka
25. Čile
26. Danska
27. Egipat
28. El Salvador
29. Estonija
30. Fidži
31. Filipini
32. Finska
33. Francuska
34. Gambija
35. Grčka
36. Gruzija
37. Gvatemala
38. Gvineja Bissau
39. Honduras
40. Hong Kong
41. Hrvatska
42. Indija
43. Indonezija
44. Iran
45. Irska
46. Island
47. Italija
48. Izrael
49. Japan
50. Jordan
51. Južna Afrika
52. Južna Koreja
53. Kambodža
54. Kanada
55. Katar
56. Kazahstan
57. Kenija
58. Kina
59. Kirgistan
60. Kolumbija
61. Kosovo
62. Kuba
63. Laos
64. Latvija
65. Lesoto
66. Libanon
67. Lihtenštajn
68. Litva
69. Luksemburg
70. Mađarska
71. Makao
72. Makedonija
73. Malavi
74. Malezija
75. Mali
76. Malta
77. Maroko
78. Meksiko
79. Monako
80. Mozambik
81. Nepal
82. Nizozemska
83. Norveška
84. Novi Zeland
85. Njemačka
86. Oman
87. Palau
88. Paragvaj
89. Peru
90. Poljska
91. Portugal
92. Ruanda
93. Rumunjska
94. Rusija
95. San Marino
96. Sejšeli
97. Senegal
98. Singapur
99. Sirija
100. Sjedinjene Američke Države
101. Sjeverna Koreja
102. Slovačka
103. Slovenija
104. Srbija
105. Svaziland
106. Sveti Vincent & Grenadini
107. Španjolska
108. Šri Lanka
109. Švedska
110. Švicarska
111. Tajland
112. Tajvan
113. Tanzanija
114. Tunis
115. Turska
116. Uganda
117. Ujedinjeni Arapski Emirati
118. Ukrajina
119. Urugvaj
120. Uzbekistan
121. Vatikan
122. Velika Britanija
123. Vijetnam
124. Zambija

Putovao preko zračnih luka
001. Abu Dhabi (UAE)
002. Adelaide (AUS)
003. Akureyri (ISL)
004. Algiers Houari Boumediene (ALG)
005. Almaty (KAZ)
006. Amsterdam Schiphol (NED)
007. Aruba Reina Beatrix (ARU)
008. Asuncion (PRG)
009. Auckland (NZL)
010. Ayers Rock (AUS)
011. Balaton (HUN)
012. Baltimore (USA)
013. Bamako (MLI)
014. Bandar Seri Begawan (BRN)
015. Bangalore Kempegowda (IND)
016. Bangkok Suvarnabhumi (THA)
017. Barcelona El Prat (ESP)
018. Bari (ITA)
019. Beijing Capital (CHN)
020. Beirut Rafik Hariri (LEB)
021. Beograd Nikola Tesla (SRB)
022. Bergamo Orio al Serio (ITA)
023. Bergen (NOR)
024. Berlin Schonefeld (GER)
025. Bilbao (ESP)
026. Birmingham (GBR)
027. Bishkek Manas (KGS)
028. Bissau Osvaldo Vieira (GNB)
029. Bogota El Dorado (COL)
030. Bologna G. Marconi (ITA)
031. Boston Logan (USA)
032. Bridgetown Grantley Adams (BRB)
033. Bruxelles Charleroi (BEL)
034. Bruxelles National (BEL)
035. Budapest Ferihegy (HUN)
036. Buffalo (USA)
037. Cagliari Elmas (ITA)
038. Cairo (EGY)
039. Cape Town (RSA)
040. Caracas Maiquetia Simon Bolivar (VEN)
041. Cartagena Rafael Nunez (COL)
042. Casablanca Mohammed V (MRC)
043. Catania Fontanarossa (ITA)
044. Cebu Mactan (PHI)
045. Chengdu Shuangliu (CHN)
046. Chicago O'Hare (USA)
047. Christchurch (NZL)
048. Cochin (IND)
049. Colombo Bandaranaike (LKA)
050. Copenhagen Kastrup (DEN)
051. Corfu Ioannis Capodistrias (GRE)
052. Cork (IRL)
053. Dakar Leopold Sedar Senghor (SEN)
054. Danang (VIE)
055. Denpasar Bali Ngurah Rai (IDN)
056. Denver (USA)
057. Doha (QAT)
058. Dortmund (GER)
059. Dubai International (UAE)
060. Dubai Al Maktoum (UAE)
061. Dublin (IRL)
062. Dubrovnik Čilipi (CRO)
063. Dusseldorf (GER)
064. Fort Lauderdale (USA)
065. Frankfurt (GER)
066. Girona Costa Brava (ESP)
067. Graz Thalerhof (AUT)
068. Grimsey (ISL)
069. Hahn (GER)
070. Hanoi Noi Bai (VIE)
071. Havana Jose Marti (CUB)
072. Herat (AFG)
073. Hobart (AUS)
074. Ho Chi Minh City (VIE)
075. Hong Kong (HKG)
076. Hyderabad Rajiv Ghandi (IND)
077. Ibiza (ESP)
078. Istanbul Ataturk (TUR)
079. Istanbul Sabiha Gokcen (TUR)
080. Jakarta Soekarno-Hatta (IDN)
081. Johannesburg O Tambo (RSA)
082. Kabul Khwaja Rawash (AFG)
083. Kathmandu Tribhuvan (NEP)
084. Kerry (IRL)
085. Kigali Gregoire Kayibanda (RWA)
086. Kijev Boryspil (UKR)
087. Kiruna (SWE)
088. Kingstown ET Joshua (VCT)
089. Koln/Bonn (GER)
090. Koror Roman Tmetuchl (PLW)
091. Krabi (THA)
092. Krakow Ivan Pavao II (POL)
093. Kuala Lumpur (MYS)
094. Kutaisi (GEO)
095. Langkawi (MYS)
096. Laoag (PHI)
097. Larnaka (CYP)
098. Leh Kushok Bakula Rimpochee (IND)
099. Lima Jorge Chavez (PER)
100. Lisbon (POR)
101. Liverpool John Lennon (GBR)
102. London Gatwick (GBR)
103. London Heathrow (GBR)
104. London Luton (GBR)
105. London Stansted (GBR)
106. Los Angeles International (USA)
107. Ljubljana Brnik (SLO)
108. Macau (CHN)
109. Madrid Barajas (ESP)
110. Madurai (IND)
111. Mahe (SYC)
112. Malta Luqa (MAL)
113. Manama (BAH)
114. Manchester (GBR)
115. Manila NAIA (PHI)
116. Marakesh Menara (MRC)
117. Maribor Edvard Rusjan (SLO)
118. Medan Kualanamu (IDN)
119. Medellin Jose Maria Cordova (COL)
120. Melbourne Tullamarine (AUS)
121. Mexico City Benito Juarez (MEX)
122. Miami (USA)
123. Milano Malpensa (ITA)
124. Minsk 2 (BLR)
125. Miri (MYS)
126. Montevideo (URG)
127. Montreal Trudeau (CAN)
128. Moskva Sheremetyevo (RUS)
129. Moskva Domodedovo (RUS)
130. Mumbai Chatrapati Shivaji (IND)
131. Munchen (GER)
132. Muscat (OMN)
133. Nadi (FIJ)
134. Nairobi Jomo Kenyatta (KEN)
135. Napoli Capodichino (ITA)
136. New Delhi Indira Gandhi (IND)
137. Newark Liberty (USA)
138. New York JFK (USA)
139. New York La Guardia (USA)
140. Osaka Kansai (JPN)
141. Osh (KGS)
142. Osijek (CRO)
143. Oslo Gardermoen (NOR)
144. Oslo Rygge (NOR)
145. Peleliu (PLW)
146. Penang (MYS)
147. Pereira Maltecańa (COL)
148. Perth (AUS)
149. Phu Quoc (VIE)
150. Praia Nelson Mandela (CPV)
151. Priština (KOS)
152. Puerto Montt (CHI)
153. Puerto Princesa (PHI)
154. Punta Arenas (CHI)
155. Rarotonga (COK)
156. Reykjavik Domestic (ISL)
157. Reykjavik Keflavik (ISL)
158. Riga (LAT)
159. Rijeka (CRO)
160. Rio de Janeiro Galeao (BRA)
161. Rotterdam (NED)
162. Sal Amilcar Cabral (CPV)
163. San Francisco (USA)
164. San Salvador Comalapa (ESA)
165. Santander (ESP)
166. Santiago de Chile (CHI)
167. Santorini Thira (GRE)
168. Sao Paulo Guarulhos (BRA)
169. Sapporo New Chitose (JPN)
170. Sarajevo Butmir (BIH)
171. Seoul Incheon (KOR)
173. Sevilla San Pablo (ESP)
173. Shanghai Pudong (CHN)
174. Shannon (IRL)
175. Sharjah (UAE)
176. Shiraz (IRN)
177. Shymkent (KAZ)
178. Simferopol (UKR)
179. Singapur Changi (SIN)
180. Sofia (BUL)
181. Solo Adi Sumarmo (IDN)
182. Southend on Sea (GBR)
183. Split (CRO)
184. Stockholm Arlanda (SWE)
185. St Petersburg Pulkovo (RUS)
186. Stuttgart Echterdingen (GER)
187. Sydney Kingsford Smith (AUS)
188. Tabriz (IRN)
189. Tagbilaran (PHI)
190. Taipei Taoyuan (TWN)
191. Tallinn (EST)
192. Tanger Ibn Battouta (MRC)
193. Tapachula (MEX)
194. Tashkent (UZB)
195. Tehran Mehrabad (IRN)
196. Tehran Imam Khomeini (IRN)
197. Tel Aviv Ben Gurion (ISR)
198. Tijuana (MEX)
199. Timimoun (ALG)
200. Tokyo Narita (JPN)
201. Trieste Ronchi dei Legionari (ITA)
202. Tunis Carthage (TUN)
203. Udon Thani (THA)
204. Urgench (UZB)
205. Valencia (ESP)
206. Venezia Marco Polo (ITA)
207. Venezia Treviso (ITA)
208. Wien Schwechat (AUT)
209. Yangon (MYN)
210. Zadar (CRO)
211. Zagreb Pleso (CRO)
212. Zakynthos Dyonysios Solomos (GRE)
213. Zanzibar (TAN)
214. Zurich (SWI)

Letio s avioprijevoznicima
01. Adria Airways
02. Aer Lingus
03. Aeroflot
04. Aeromexico
05. Air Algerie
06. Air Arabia
07. Air Asia
08. Air Astana
09. Air Baltic
10. Air France
11. Air Iceland
12. Air India
13. Air Macau
14. Air Manas
15. Air Serbia
16. Air Seychelles
17. All Nippon Airlines (ANA)
18. ATA Airlines Iran
19. Austrian
20. Avianca
21. British Airways
22. Brussels Airlines
23. Cathay Pacific
24. Cebu Pacific
25. China Airlines
26. Clickair
27. Condor
28. Croatia Airlines
29. Easyjet
30. Egyptair
31. Emirates
32. Etihad
33. Fiji Airways
34. FlyDubai
35. Garuda Indonesia
36. Germanwings
37. Go Air
38. Iberia
39. Icelandair
40. Interjet Mexico
41. Iran Aseman
42. Japan Airlines
43. Jat Airways
44. Jet Airways
45. Jetstar
46. Kenya Airways
47. Liat Caribbean Airlines
48. Lufthansa
49. Malaysia Airlines
50. Malev
51. Myair
52. Niki (Air Berlin)
53. Nok Air
54. Norwegian
55. Qantas
56. Qatar Airways
57. Pacific Mission Aviation Palau
58. Pegasus
59. Pluna
60. Royal Air Maroc
61. Royal Brunei Airlines
62. Ryanair
63. Safi Airways
64. SAS Scandinavian
65. Sichuan Airlines
66. Sky Airline Chile
67. South African Airways
68. Southwest
69. Spicejet
70. Spirit
71. Sterling
72. Surinam Airways
73. Swiss
74. Taca Airlines
75. TACV Cabo Verde Airlines
76. TAM Linhas Aereas
77. TAP Air Portugal
78. Tigerair
79. Trade Air
80. TUI Fly
81. Tunisair
82. Turkish Airlines
83. Ukraine Int Airlines
84. Uzbekistan Airways
85. Vietnam Airlines
86. Virgin Atlantic
87. Virgin Australia
88. Volare
89. Volotea
90. Vueling
91. Wizzair

Posjećena skijališta
01. Alpbachtal Wildschonau (AUT)
02. Alta Badia (ITA)
03. Arapahoe Basin (USA)
04. Are (SWE)
05. Aspen (USA)
06. Auron (FRA)
07. Axamer Lizum (AUT)
08. Bad Kleinkirchheim (AUT)
09. Bansko (BUL)
10. Beaver Creek (USA)
11. Bela (SLO)
12. Bergeralm Steinach (AUT)
13. Białka Tatrzańska (POL)
14. Boggvisstadafjall Dalvik (ICE)
15. Boreal (USA)
16. Bormio (ITA)
17. Borovets (BUL)
18. Breckenridge (USA)
19. Brixental SkiWelt (AUT)
20. Canyons (USA)
21. Cerkno (SLO)
22. Copper Mountain (USA)
23. Cortina d'Ampezzo (ITA)
24. Deer Valley (USA)
25. Dizin (IRN)
26. Flachau (AUT)
27. Furano (JPN)
28. Garmisch Partenkirchen (GER)
29. Gerlitzen (AUT)
30. Gerlos Zillertal Arena (AUT)
31. Goldeck (AUT)
32. Golte (SLO)
33. Grossglockner Kals-Matrei (AUT)
34. Gulmarg (IND)
35. Hammarbybacken Stockholm (SWE)
36. Heavenly (USA)
37. Hintertux (AUT)
38. Hlidarfjall Akureyri (ICE)
39. Innerkrems (AUT)
40. Ischgl Samnaun (AUT/SWI)
41. Isola 2000 (FRA)
42. Jahorina (BIH)
43. Jasna Chopok (SVK)
44. Kanin-Sella Nevea (SLO/ITA)
45. Kappl (AUT)
46. Katschberg (AUT)
47. Kaunertal (AUT)
48. Keystone (USA)
49. Kirkwood (USA)
50. Kitzbuhel (AUT)
51. Kitzsteinhorn Kaprun (AUT)
52. Kobla (SLO)
53. Kopaonik (SRB)
54. Kranjska Gora (SLO)
55. Kronplatz (ITA)
56. Krvavec (SLO)
57. Kühtai (AUT)
58. Lake Placid (USA)
59. Lenzerheide (SWI)
60. Lienz (AUT)
61. Livigno (ITA)
62. Madonna di Campiglio (ITA)
63. Malbun (LIE)
64. Malino Brdo Ružomberok (SVK)
65. Mariborsko Pohorje (SLO)
66. Mölltaler (AUT)
67. Mont Tremblant (CAN)
68. Nanshan (CHN)
69. Nassfeld (AUT)
70. Nauders (AUT)
71. Niseko (JPN)
72. Northstar (USA)
73. Obergurgl-Hochgurgl (AUT)
74. Obertauern (AUT)
75. Obertilliach (AUT)
76. Paganella (ITA)
77. Park City (USA)
78. Patscherkofel (AUT)
79. Phoenix Park (KOR)
80. Piancavallo (ITA)
81. Pitztal (AUT)
82. Popova Šapka (MKD)
83. Rogla (SLO)
84. Romme Alpin (SWE)
85. Saalbach Hinterglem (AUT)
86. Santa Caterina (ITA)
87. Sapporo Teine (JPN)
88. Schladming (AUT)
89. Seoul Woongjin Snowdoci (KOR)
90. Serfaus Fiss Ladis (AUT)
91. Sillian Hochpustertal (AUT)
92. Ski Dubai (UAE)
93. Sljeme (CRO)
94. Solden (AUT)
95. St Anton am Arlberg (AUT)
96. Steinplatte-Winklmoosalm (AUT/GER)
97. St Jakob im Deferegental (AUT)
98. St Johann in Tirol (AUT)
99. St Moritz (SWI)
100. Stubai (AUT)
101. Tarvisio (ITA)
102. Tochal (IRN)
103. Turracher Hohe (AUT)
104. Vail (USA)
105. Vogel (SLO)
106. Yongpyong (KOR)

Kontakt

Vedran Anelić

Linkovi


Forum.hr
Virtualtourist
Lonely Planet Thorntree travel forum
Hrvatski ski magazin
Punto Zagreb, tourism with a smile. Zagreb and Croatia sightseeing tours.


Ryanair
Easyjet
Germanwings
TuiFly
Wizzair
Aer Lingus
Vueling
Norwegian
Air Asia
Air Arabia
Fly Dubai

Putopisi-Moj putopis
Putopisi-Putna groznica


mixed martial arts
Free Web Counter
mixed martial arts