Po Peleliuu...

Već mjesecima imam problema sa spavanjem. Čovjek bi rekao da me nešto muči. Ali nije tako. Ništa me ne muči. Barem ne svjesno. Znam otići spavati oko ponoći i onda se probuditi u jedan, pa ponovno u dva, u tri i tako dalje... No, prva noć na Peleliuu prošla je mirno. Ni tokom dana nema puno buke, a kamoli po noći. Dok sam tonuo u san, osluškivao sam zvukove raznih stvorenja koji su dopirali iz džungle koja je počinjala odmah iza kuće.
Danas unajmljujem bicikl. Dobivam stari iz trideset i pete kojeg je neki Japs još koristio po Peleliuu. Ne izgleda obećavajuće. Ali čim sam sjeo, shvatio sam da zapravo i nije loš. Sjedalo je koliko toliko udobno, bicikl se ponaša stabilno u vožnji, jedino se trebam naviknuti da nema klasičnih kočnica, već se koči pedalama unatrag. Jao li ga meni ako mi noga sklizne s pedala!
Peleliu stranci najviše posjećuju zbog lokaliteta iz Drugog svjetskog rata. Japanci su na otoku stvorili veliku vojnu bazu, izgradili aerodrom, telekomunikacijski centar, elektranu, i stacionirali nekih deset tisuća vojnika. Kako se rat na Pacifiku bližio kraju, Amerikanci su da bi došli do Filipina morali osvojiti i Peleliu. Namjeravali su to učiniti u par dana ili najviše koji tjedan, ali Japanci su se pokazali kao tvrdi orah i nisu odustajali čak i kada je bilo očito da je borba bila uzaludna. Borba za Peleliu je trajala preko dva mjeseca, od rujna do studenog 1944. godine, i Ameri su morali "čistiti" pedalj po pedalj koristeći vatrobacače, granate i eksplozive ne bi li istjerali Japance iz mnogobrojnih špilja posvuda po otoku. Na kraju je preživjelo svega četiristotinjak Japanaca, zapravo korejskih radnika, a na američkoj je strani poginulo oko osam tisuća vojnika.
Posvuda po otoku nalaze se nekadašnje zgrade japanske vojske ostavljene na milost i nemilost džungli, tenkovi, spomen područja, a u podmorju i srušeni avioni. U jednom od japanskih bunkera otvoren je Muzej drugoj svjetskog rata kojeg mi lijepo naplaćuju petnaest dolara. Ne vrijedi tih novaca, ali ne žalim se. Muzej je odlična početna točka za upoznavanje ove teme. I prostor je klimatiziran. Vani je već u deset ujutro vlaga oko devedesetice, a temperatura malo ispod tridesetice. Nije nimalo ugodno pa se skidam skroz samo u kupaći i tako pedaliram po otoku, a u istom izdanju šećem i po muzeju. Nema čovjeka koji će me natjerati da po ovakvom podneblju pedaliram potpuno obučen. I ovako se rijeke slijevaju niz mene.
Malo dalje od muzeja, u džungli nailazim na nekadašnju japansku elektranu, a potom i sjedište japanske carske vojske. Obje su zgrade u potpunom klinču s džunglom. Nema ni žive duše. Samo ja, ruševine, priroda, i onaj sablasni osjećaj da te netko gleda. Na ovom otoku lutajući po džungli i japanskim ruševinama saznao sam kako je to osjećati se kao Indiana Jones. Zvuči možda kao klišej, ali ne mogu pobjeći od tog dojma.
Malo dalje nailazim na uz cestu ostavljeni japanski tenk, potpuno ruzinavi. Pa još jedan i još jedan. Tko zna koliko je ovakvih na otoku, od onih vidljivih do onih koje je odavno "prožderala" džungla. I naposljetku cesticom izlazim na pistu, istu onu na koju sam jučer sletio. Kao nekakav dječarac od dvanaest godina pedaliram po pisti i uživam u činjenici da se nalazim na pisti jednog aerodroma, bez sigurnosne ograde ili osoblja.
A što reći o tim cestama po otoku? Ma zapravo većina nisu ni ceste, već samo puteljci s ostacima betona kojeg su, sto posto sam uvjeren, postavili još Japanci i od tada nitko se nije potrudio da ih poboljša. Samo je glavna cesta koja ide od sjevera na jug, od glavne lučice na sjeveru uz North Beach, preko Klouklubeda, do male lučice na jugu uz White Beach, pristojno asfaltirana. Ostale cestice su pod betonom, u većoj ili manjoj mjeri, što u ovom podneblju nije idealna solucija jer je ta betonska površina savršeno mjesto za množenje mahovine pa su te betonske cestice i puteljci skliski čak i kada ne pada kiša. Znao sam da moram biti jako oprezan u pedaliranju i ne raditi brze poteze, ulaziti u zavoje u manjoj brzini i naglo ne kočiti.
Iz džungle iznenada sam izletio na čistinu na krajnjem jugu Peleliua. Tu se smjestila Bijela plaža, koja niti je bijela, niti je plaža, već još jedna uska nakupina pijeska, a more mutno. Odlučujem preskočiti kupanje. Zasad. Tu se nalazi i park za piknik, nekoliko natkrivenih stolova i klupa, a kako je nedjelja, nekoliko se lokalaca okupilo sa svojim košarama. Par žena pokušava u maloj lučici uhvatiti koju ribicu, iako su sve u ovom plićaku dosta malene. Gledam prema Angauru na jug i otvorenom oceanu. Par metara dalje valovi se bijesno razbijaju o hridi. Za razliku od većeg dijela ostatka obale Peleliua koji je miran, ovaj je sušta suprotnost.
Nastavljam potragu za svojom savršenom pacifičkom plažom. I ubrzo ju pronalazim. Nakon još jednog pedaliranja kroz prašumu, gdje se guste krošnje divovskog drveća prijeteći nadvijaju nad puteljkom, a korijenje izoralo zemljinu površinu, izlazim odjednom na čistinu. Vegetacija se malo prorijedila i u oko mi upada otvor s lijeva i nešto što izgleda kao pijesak. Zaustavljam bicikl i bacam ga u šipražje, jer nogica na biciklu ionako ne drži na mekanom terenu. Nekoliko rasparanih šarolikih japanki obješeno je o drvo kao što bi budisti po Tibetu ili Nepalu objesili svoje molitvene zastavice. Bit će da ih je donijelo more. More koje oplakuje prekrasnu pješčanu plažu koja u obliku polumjeseca grli zaljev. Sjetio sam se što mi je sinoć rekao Amerikanac koji živi ovdje na Peleliuu:
"Pazi se slanovodnih krokodila. Skrivaju se u mangrovama. Nisu veliki, ali svejedno je jedan ugrizao jednog Japanca pred neka tri mjeseca."
Mangrove su ovdje daleko. Krokodila ne bi trebalo biti. A ni morskih pasa koji vole dublje more. Ostavljam stvari na pijesku i ulazim u more. Potpuno je mirno. Koraljni greben koju stotinu metara dalje, o kojeg se razbijaju valovi, umiruje površinu vode u laguni. Ulazim u more malo do iznad pasa. Već sam sada stotinu metara od obale. Ne želim ići dalje. Tko zna što se krije u vodi pa bila ona i plitka. Iako se sve vidi jer ovdje ni morske trave nema po dnu. Neko vrijeme ležim na toplom pijesku. Čak se na nebu iza sloja oblaka počela nazirati neka čudna svjetleća kugla.
Pedalirajući dalje uz istočnu obalu Peleliua pronašao sam još dvije plaže, ali ona prva bila mi je najdraža.
Oko četiri popodne tmurni su se oblaci sve brže počeli približavati s oceana. Neko vrijeme gledao sam ih tamo u daljini gdje moru se ne vidi kraja. A onda su tako brzo došli i našli se iznad mene da sam ostao zatečen. Usred ničega sam. Gdje se skloniti ako krene još jedan od onih tropskih pljuskova? U blizini nisam vidio ništa od pomoći. Klouklubed je na drugoj strani otoka. Odlučio sam krenuti prema selu puteljkom poprijeko po hrptu otoka. Tzv. Crocodile Road. Iako bi prikladnije ime bilo Garbage Road, budući su lokalci odlučili koristiti taj puteljak za odlaganje otpada. Ima tu svega: kartonskih kutija u kojima su se nekada nalazila jaja, plastične boce, limenke coca cole, dijelovi automobila pa i čitavi automobili, frižideri, kuhala... Jedan pogled na to smeće davao je do znanja da pojam recikliranja nije još došao do Palaua.
Puteljak je, poput mnogih drugih na otoku, betoniziran. Ali kako je to učinjeno jako davno, a ovdje se rijetko tko vozi, na mnogim dijelovima on je potpuno nestao. Nisam siguran što je bolje, da ga ima ili da ga nema. Jer ondje gdje ga ima je presklisko i bez kiše, a gdje ga nema puno je rupa. Ovaj bicikl nije mountain bike. A onda negdje trećinu niz Crocodile Road, usred prašume, krenuo je još jedan pljusak. Više je vode padalo s neba, nego što inače pada iz tušilice u tuš kabini. Pokušavam pronaći zaklon, ali baš za inat u tom dijelu nema niti jednog onog velikog stabla raskošne krošnje. Nije trebalo puno, možda dvadesetak sekundi, i ja sam skroz mokar, tenisice pune vode jer se pune pedaliranjem, a mokro je i sve u ruksaku. Samo se nadam da fotoaparatu i mobitelu ovo neće biti zadnje putovanje. One rupe sada su pune vode, a voda se slijeva i u potocima niz svaku i najmanju nizbrdicu. Teško je procijeniti gdje su rupe ili koliko su duboke pa se često nađem do pedala u vodi. U nekoliko slučajeva skoro gubim kontrolu nad biciklom, jednom su mi obje noge skliznule s pedala, a kako su kočnice na pedalama, morao sam na nizbrdici kočiti nogama. Sklisko je. Uspijevam se naposljetku zaustaviti, ali tenisice i noge su do glježnjeva blatne. Pobrale su u tom procesu kočenja i svo blato i lišće s puta. Počinjem kleti onog tamo gore. Vičem u džungli. Ionako sam sam. Da me netko vidi, rekao bi da ovome nisu sve na broju. Ubrzo izlazim na glavnu cestu u Klouklubedu i tu se susrećem s Cessna-Poljacima. I oni su mokri do kože. Vlasnik Adventure Inna odahnuo je kada smo se pojavili natrag u selu. Već je terencem napravio dva kruga po otoku...

15.11.2016. u 10:39 • 0 KomentaraPrint#^

Dostupni putopisi

Gutaš moje putopise? Ajd' onda ne budi cicija i stisni 'pay now' i plati mi gemišt!Image and video hosting by TinyPic

Dvije Afrike (Maroko & Mali)

Između neba i zemlje (Peru, Bolivija, Čile & Argentina)

Azija (Japan, Hong Kong, Makao, Kina)

Ne! Vijetnam, Kambodža i Laos nisu ratovi! (Vijetnam, Kambodža, Tajland, Malezija)

Kod strica Busha (SAD)

Moja Afrika (Egipat, Južna Afrika, Lesoto, Svaziland, Mozambik, Malavi, Zambija, Tanzanija)

Gram i pol curryja (Indija & Nepal)

U zagrljaju pernate zmije (Gvatemala, El Salvador, Honduras, Meksiko)

Bijeg u talijansku potpeticu (Bari, Ostuni, Polignano a Mare, Taranto)

Istok Ukrajina (Ukrajina)

Na čajanki s Hezbolahom (Libanon, Sirija)

Tamo gdje sam stao... (Južna Koreja, Burma, Singapur, Malezija, Tajland, Laos, Kina)

Podijeljena Afrodita (Cipar)

Jesu li Marokanci couscous manijaci i ovisnici o čaju od mente? I dimi li se kif na Sjeveru? (Maroko)

Oman - Zlatni pijesci Arabije Felix

Buenos dias, buenas tardes y buenas noches - Overland od Asunciona do Arenasa... i još malo dalje (Paragvaj, Brazil, Urugvaj, Argentina, Čile)

Tunis none.inclusive

Pozdrav iz Chaikhanastana - Priče iz središnje Azije (Kirgistan, Uzbekistan & Afganistan)

Ples u sjeni vulkana (Indonezija)

Veliki ocean plavog neba (Cookovi otoci i Australija)

O cipelama...i još ponešto (Filipini)

Crni papar, crvena riža (Južna Indija)

Teranga (Cabo Verde, Senegal & Gambija)

O autoru

"Backpacking? Što je to?", upitao sam se pred nekoliko godina kada sam jednog dana slučajno ušao na jednu backpacking stranicu. To je bila terra incognita, ne samo meni, već i ljudima koji me okružuju. Počeo sam čitati tu stranicu, potom još jednu, i još jednu nakon nje... I tako je započela moja velika romansa s backpacking putovanjima...

Ime mi je Vedran Anelić. Imam «tek» 37 godina, ali i ja osjećam da me godine nemilosrdno gaze (rofl) pa stvari koje sam bez puno problema mogao napraviti prije desetak godina, sada me bolovi u križima, slab vid, senilnost i slične stvari sprječavaju. Zvučim sam sebi ko stari nonić... Šala mala... Rođeni sam Rječanin, ali sam kao crna ovca svoje obitelji otišao na studij u Zagreb i ostao. Ipak, Zagreb je Zagreb i u ovom trenutku grad baš po mojoj mjeri. Što će biti za 10-20 godina, ne znam. Nisam Nostradamus.
I da, ovisnik sam! Otvoreno priznajem. Drogiram se! A moja droga su putovanja. Kada sam započeo s backpackingom sada već daaaaavneeee 2001. godine, bilo je to jedno kratko i organizacijski lagano putovanje u Mađarsku, Slovačku i Češku, a nakon toga put me odveo u gotovo sve krajeve svijeta: Maroko, Mali, Peru, Bolivija, Čile, Japan, Kina, Vijetnam, Kambodža, SAD itd itd itd... Moja droga je skuplja od hašiša i heroina, ali s puno više vitamina zujo I ne pokušavajte! Ne želim na odvikavanje!
A gdje je bilo najljepše? Doma! Doma je uvijek najljepše! I nije to samo isprazna fraza. Svaka zemlja koju sam posjetio je drugačija od one prethodne i svaka je zanimljiva na svoj način. I ne postoje dvije iste zemlje. Ali istina je i da se nakon svakog puta uvijek najradije vraćam svojoj garsonjerici od 25 kvadrata. S novim uspomenama koje su moj «fiks» do nekog sljedećeg putovanja u neki novi neistraženi kutak našeg trećeg kamenčića od sunca.

Trenutna visina letvice: 126 zemalja. Nije da se hvalim... wave


Posjećene zemlje/teritoriji
01. Afganistan
02. Albanija
03. Alžir
04. Andora
05. Argentina
06. Armenija
07. Aruba
08. Australija
09. Austrija
10. Bahrein
11. Barbados
12. Belgija
13. Bjelorusija
14. Bolivija
15. Bosna i Hercegovina
16. Brazil
17. Bruneji
18. Bugarska
19. Burma (Mijanmar)
20. Cabo Verde
21. Cipar
22. Cookovi otoci
23. Crna Gora
24. Češka
25. Čile
26. Danska
27. Dominika
28. Egipat
29. El Salvador
30. Estonija
31. Fidži
32. Filipini
33. Finska
34. Francuska
35. Gambija
36. Grčka
37. Gruzija
38. Gvatemala
39. Gvineja Bissau
40. Honduras
41. Hong Kong
42. Hrvatska
43. Indija
44. Indonezija
45. Iran
46. Irska
47. Island
48. Italija
49. Izrael
50. Japan
51. Jordan
52. Južna Afrika
53. Južna Koreja
54. Kambodža
55. Kanada
56. Katar
57. Kazahstan
58. Kenija
59. Kina
60. Kirgistan
61. Kolumbija
62. Kosovo
63. Kuba
64. Laos
65. Latvija
66. Lesoto
67. Libanon
68. Lihtenštajn
69. Litva
70. Luksemburg
71. Mađarska
72. Makao
73. Makedonija
74. Malavi
75. Malezija
76. Mali
77. Malta
78. Maroko
79. Meksiko
80. Moldova
81. Monako
82. Mozambik
83. Nepal
84. Nizozemska
85. Norveška
86. Novi Zeland
87. Njemačka
88. Oman
89. Palau
90. Paragvaj
91. Peru
92. Poljska
93. Portugal
94. Ruanda
95. Rumunjska
96. Rusija
97. San Marino
98. Sejšeli
99. Senegal
100. Singapur
101. Sirija
102. Sjedinjene Američke Države
103. Sjeverna Koreja
104. Slovačka
105. Slovenija
106. Srbija
107. Svaziland
108. Sveti Vincent & Grenadini
109. Španjolska
110. Šri Lanka
111. Švedska
112. Švicarska
113. Tajland
114. Tajvan
115. Tanzanija
116. Tunis
117. Turska
118. Uganda
119. Ujedinjeni Arapski Emirati
120. Ukrajina
121. Urugvaj
122. Uzbekistan
123. Vatikan
124. Velika Britanija
125. Vijetnam
126. Zambija

Putovao preko zračnih luka
001. Abu Dhabi (UAE)
002. Adelaide (AUS)
003. Akureyri (ISL)
004. Algiers Houari Boumediene (ALG)
005. Almaty (KAZ)
006. Amsterdam Schiphol (NED)
007. Aruba Reina Beatrix (ARU)
008. Asuncion (PRG)
009. Auckland (NZL)
010. Ayers Rock (AUS)
011. Balaton (HUN)
012. Baltimore (USA)
013. Bamako (MLI)
014. Bandar Seri Begawan (BRN)
015. Bangalore Kempegowda (IND)
016. Bangkok Suvarnabhumi (THA)
017. Barcelona El Prat (ESP)
018. Bari (ITA)
019. Beijing Capital (CHN)
020. Beirut Rafik Hariri (LEB)
021. Beograd Nikola Tesla (SRB)
022. Bergamo Orio al Serio (ITA)
023. Bergen (NOR)
024. Berlin Schonefeld (GER)
025. Bilbao (ESP)
026. Birmingham (GBR)
027. Bishkek Manas (KGS)
028. Bissau Osvaldo Vieira (GNB)
029. Bogota El Dorado (COL)
030. Bologna G. Marconi (ITA)
031. Bordeaux (FRA)
032. Boston Logan (USA)
033. Bridgetown Grantley Adams (BRB)
034. Bruxelles Charleroi (BEL)
035. Bruxelles National (BEL)
036. Budapest Ferihegy (HUN)
037. Buffalo (USA)
038. Cagliari Elmas (ITA)
039. Cairns (AUS)
040. Cairo (EGY)
041. Cape Town (RSA)
042. Caracas Maiquetia Simon Bolivar (VEN)
043. Cartagena Rafael Nunez (COL)
044. Casablanca Mohammed V (MRC)
045. Catania Fontanarossa (ITA)
046. Cebu Mactan (PHI)
047. Chengdu Shuangliu (CHN)
048. Chicago O'Hare (USA)
049. Chisinau (MOL)
050. Christchurch (NZL)
051. Cochin (IND)
052. Colombo Bandaranaike (LKA)
053. Copenhagen Kastrup (DEN)
054. Corfu Ioannis Capodistrias (GRE)
055. Cork (IRL)
056. Dakar Leopold Sedar Senghor (SEN)
057. Danang (VIE)
058. Denpasar Bali Ngurah Rai (IDN)
059. Denver (USA)
060. Doha (QAT)
061. Dortmund (GER)
062. Dubai International (UAE)
063. Dubai Al Maktoum (UAE)
064. Dublin (IRL)
065. Dubrovnik Čilipi (CRO)
066. Dusseldorf (GER)
067. Fort de France (MTQ)
068. Fort Lauderdale (USA)
069. Frankfurt (GER)
070. Girona Costa Brava (ESP)
071. Graz Thalerhof (AUT)
072. Grimsey (ISL)
073. Hahn (GER)
074. Hanoi Noi Bai (VIE)
075. Havana Jose Marti (CUB)
076. Herat (AFG)
077. Hobart (AUS)
078. Ho Chi Minh City (VIE)
079. Hong Kong (HKG)
080. Hyderabad Rajiv Ghandi (IND)
081. Ibiza (ESP)
082. Istanbul Ataturk (TUR)
083. Istanbul Sabiha Gokcen (TUR)
084. Jakarta Soekarno-Hatta (IDN)
085. Johannesburg O Tambo (RSA)
086. Kabul Khwaja Rawash (AFG)
087. Kathmandu Tribhuvan (NEP)
088. Kerry (IRL)
089. Kigali Gregoire Kayibanda (RWA)
090. Kijev Boryspil (UKR)
091. Kijev Zhulany (UKR)
092. Kiruna (SWE)
093. Kingstown ET Joshua (VCT)
094. Koln/Bonn (GER)
095. Koror Roman Tmetuchl (PLW)
096. Krabi (THA)
097. Krakow Ivan Pavao II (POL)
098. Kuala Lumpur (MYS)
099. Kutaisi (GEO)
100. Langkawi (MYS)
101. Laoag (PHI)
102. Larnaka (CYP)
103. Leh Kushok Bakula Rimpochee (IND)
104. Lima Jorge Chavez (PER)
105. Lisbon (POR)
106. Liverpool John Lennon (GBR)
107. London Gatwick (GBR)
108. London Heathrow (GBR)
109. London Luton (GBR)
110. London Stansted (GBR)
111. Los Angeles International (USA)
112. Ljubljana Brnik (SLO)
113. Macau (CHN)
114. Madrid Barajas (ESP)
115. Madurai (IND)
116. Mahe (SYC)
117. Malta Luqa (MAL)
118. Manama (BAH)
119. Manchester (GBR)
120. Manila NAIA (PHI)
121. Marakesh Menara (MRC)
122. Maribor Edvard Rusjan (SLO)
123. Medan Kualanamu (IDN)
124. Medellin Jose Maria Cordova (COL)
125. Melbourne Tullamarine (AUS)
126. Melville Hall (DMA)
127. Mexico City Benito Juarez (MEX)
128. Miami (USA)
129. Milano Malpensa (ITA)
130. Minsk 2 (BLR)
131. Miri (MYS)
132. Montevideo (URG)
133. Montreal Trudeau (CAN)
134. Moskva Sheremetyevo (RUS)
135. Moskva Domodedovo (RUS)
136. Mumbai Chatrapati Shivaji (IND)
137. Munchen (GER)
138. Muscat (OMN)
139. Nadi (FIJ)
140. Nairobi Jomo Kenyatta (KEN)
141. Napoli Capodichino (ITA)
142. New Delhi Indira Gandhi (IND)
143. Newark Liberty (USA)
144. New York JFK (USA)
145. New York La Guardia (USA)
146. Osaka Kansai (JPN)
147. Osh (KGS)
148. Osijek (CRO)
149. Oslo Gardermoen (NOR)
150. Oslo Rygge (NOR)
151. Pariz Charles de Gaulle (FRA)
152. Pariz Orly (FRA)
153. Peleliu (PLW)
154. Penang (MYS)
155. Pereira Maltecańa (COL)
156. Perth (AUS)
157. Phu Quoc (VIE)
158. Pointe a Pitre (GLP)
159. Porto (POR)
160. Praia Nelson Mandela (CPV)
161. Priština (KOS)
162. Puerto Montt (CHI)
163. Puerto Princesa (PHI)
164. Punta Arenas (CHI)
165. Rarotonga (COK)
166. Reykjavik Domestic (ISL)
167. Reykjavik Keflavik (ISL)
168. Riga (LAT)
169. Rijeka (CRO)
170. Rio de Janeiro Galeao (BRA)
171. Rotterdam (NED)
172. Sal Amilcar Cabral (CPV)
173. San Francisco (USA)
174. San Salvador Comalapa (ESA)
175. Santander (ESP)
176. Santiago de Chile (CHI)
177. Santorini Thira (GRE)
178. Sao Paulo Guarulhos (BRA)
179. Sapporo New Chitose (JPN)
180. Sarajevo Butmir (BIH)
181. Seoul Incheon (KOR)
182. Sevilla San Pablo (ESP)
183. Shanghai Pudong (CHN)
184. Shannon (IRL)
185. Sharjah (UAE)
186. Shiraz (IRN)
187. Shymkent (KAZ)
188. Simferopol (UKR)
189. Singapur Changi (SIN)
190. Sofia (BUL)
191. Solo Adi Sumarmo (IDN)
192. Southend on Sea (GBR)
193. Split (CRO)
194. Stockholm Arlanda (SWE)
195. St Petersburg Pulkovo (RUS)
196. Stuttgart Echterdingen (GER)
197. Sydney Kingsford Smith (AUS)
198. Tabriz (IRN)
199. Tagbilaran (PHI)
200. Taipei Taoyuan (TWN)
201. Tallinn (EST)
202. Tanger Ibn Battouta (MRC)
203. Tapachula (MEX)
204. Tashkent (UZB)
205. Tehran Mehrabad (IRN)
206. Tehran Imam Khomeini (IRN)
207. Tel Aviv Ben Gurion (ISR)
208. Tijuana (MEX)
209. Timimoun (ALG)
210. Tokyo Narita (JPN)
211. Trieste Ronchi dei Legionari (ITA)
212. Tunis Carthage (TUN)
213. Udon Thani (THA)
214. Urgench (UZB)
215. Valencia (ESP)
216. Venezia Marco Polo (ITA)
217. Venezia Treviso (ITA)
218. Wien Schwechat (AUT)
219. Yangon (MYN)
220. Zadar (CRO)
221. Zagreb Pleso (CRO)
222. Zakynthos Dyonysios Solomos (GRE)
223. Zanzibar (TAN)
224. Zurich (SWI)

Letio s avioprijevoznicima
01. Adria Airways
02. Aer Lingus
03. Aeroflot
04. Aeromexico
05. Air Algerie
06. Air Antilles
07. Air Arabia
08. Air Asia
09. Air Astana
10. Air Baltic
11. Air France
12. Air Iceland
13. Air India
14. Air Macau
15. Air Manas
16. Air Serbia
17. Air Seychelles
18. All Nippon Airlines (ANA)
19. ATA Airlines Iran
20. Austrian
21. Avianca
22. British Airways
23. Brussels Airlines
24. Cathay Pacific
25. Cebu Pacific
26. China Airlines
27. Clickair
28. Condor
29. Croatia Airlines
30. Easyjet
31. Egyptair
32. Emirates
33. Etihad
34. Fiji Airways
35. FlyDubai
36. Garuda Indonesia
37. Germanwings
38. Go Air
39. Iberia
40. Icelandair
41. Interjet Mexico
42. Iran Aseman
43. Japan Airlines
44. Jat Airways
45. Jet Airways
46. Jetstar
47. Kenya Airways
48. Level
49. Liat Caribbean Airlines
50. Lufthansa
51. Malaysia Airlines
52. Malev
53. Myair
54. Niki (Air Berlin)
55. Nok Air
56. Norwegian
57. Qantas
58. Qatar Airways
59. Pacific Mission Aviation Palau
60. Pegasus
61. Pluna
62. Royal Air Maroc
63. Royal Brunei Airlines
64. Ryanair
65. Safi Airways
66. SAS Scandinavian
67. Sichuan Airlines
68. Sky Airline Chile
69. South African Airways
70. Southwest
71. Spicejet
72. Spirit
73. Sterling
74. Surinam Airways
75. Swiss
76. Taca Airlines
77. TACV Cabo Verde Airlines
78. TAM Linhas Aereas
79. TAP Air Portugal
80. Tigerair
81. Trade Air
82. TUI Fly
83. Tunisair
84. Turkish Airlines
85. Ukraine Int Airlines
86. Uzbekistan Airways
87. Vietnam Airlines
88. Virgin Atlantic
89. Virgin Australia
90. Volare
91. Volotea
92. Vueling
93. Wizzair

Posjećena skijališta
01. Alpbachtal Wildschonau (AUT)
02. Alta Badia (ITA)
03. Arapahoe Basin (USA)
04. Are (SWE)
05. Aspen (USA)
06. Auron (FRA)
07. Axamer Lizum (AUT)
08. Bad Kleinkirchheim (AUT)
09. Bansko (BUL)
10. Beaver Creek (USA)
11. Bela (SLO)
12. Bergeralm Steinach (AUT)
13. Białka Tatrzańska (POL)
14. Boggvisstadafjall Dalvik (ICE)
15. Boreal (USA)
16. Bormio (ITA)
17. Borovets (BUL)
18. Breckenridge (USA)
19. Brixental SkiWelt (AUT)
20. Canyons (USA)
21. Cerkno (SLO)
22. Copper Mountain (USA)
23. Cortina d'Ampezzo (ITA)
24. Deer Valley (USA)
25. Dizin (IRN)
26. Flachau (AUT)
27. Furano (JPN)
28. Garmisch Partenkirchen (GER)
29. Gerlitzen (AUT)
30. Gerlos Zillertal Arena (AUT)
31. Goldeck (AUT)
32. Golte (SLO)
33. Grossglockner Kals-Matrei (AUT)
34. Gulmarg (IND)
35. Hammarbybacken Stockholm (SWE)
36. Heavenly (USA)
37. Hintertux (AUT)
38. Hlidarfjall Akureyri (ICE)
39. Innerkrems (AUT)
40. Ischgl Samnaun (AUT/SWI)
41. Isola 2000 (FRA)
42. Jahorina (BIH)
43. Jasna Chopok (SVK)
44. Kanin-Sella Nevea (SLO/ITA)
45. Kappl (AUT)
46. Katschberg (AUT)
47. Kaunertal (AUT)
48. Keystone (USA)
49. Kirkwood (USA)
50. Kitzbuhel (AUT)
51. Kitzsteinhorn Kaprun (AUT)
52. Kobla (SLO)
53. Kopaonik (SRB)
54. Kranjska Gora (SLO)
55. Kronplatz (ITA)
56. Krvavec (SLO)
57. Kühtai (AUT)
58. Lake Placid (USA)
59. Lenzerheide (SWI)
60. Lienz (AUT)
61. Livigno (ITA)
62. Madonna di Campiglio (ITA)
63. Malbun (LIE)
64. Malino Brdo Ružomberok (SVK)
65. Mariborsko Pohorje (SLO)
66. Mölltaler (AUT)
67. Mont Tremblant (CAN)
68. Nanshan (CHN)
69. Nassfeld (AUT)
70. Nauders (AUT)
71. Niseko (JPN)
72. Northstar (USA)
73. Obergurgl-Hochgurgl (AUT)
74. Obertauern (AUT)
75. Obertilliach (AUT)
76. Paganella (ITA)
77. Park City (USA)
78. Patscherkofel (AUT)
79. Phoenix Park (KOR)
80. Piancavallo (ITA)
81. Pitztal (AUT)
82. Popova Šapka (MKD)
83. Rogla (SLO)
84. Romme Alpin (SWE)
85. Saalbach Hinterglem (AUT)
86. Santa Caterina (ITA)
87. Sapporo Teine (JPN)
88. Schladming (AUT)
89. Seoul Woongjin Snowdoci (KOR)
90. Serfaus Fiss Ladis (AUT)
91. Sillian Hochpustertal (AUT)
92. Ski Dubai (UAE)
93. Sljeme (CRO)
94. Solden (AUT)
95. St Anton am Arlberg (AUT)
96. Steinplatte-Winklmoosalm (AUT/GER)
97. St Jakob im Deferegental (AUT)
98. St Johann in Tirol (AUT)
99. St Moritz (SWI)
100. Stubai (AUT)
101. Tarvisio (ITA)
102. Tochal (IRN)
103. Turracher Hohe (AUT)
104. Vail (USA)
105. Vogel (SLO)
106. Yongpyong (KOR)

Kontakt

Vedran Anelić

Linkovi


Forum.hr
Virtualtourist
Lonely Planet Thorntree travel forum
Hrvatski ski magazin
Punto Zagreb, tourism with a smile. Zagreb and Croatia sightseeing tours.


Ryanair
Easyjet
Germanwings
TuiFly
Wizzair
Aer Lingus
Vueling
Norwegian
Air Asia
Air Arabia
Fly Dubai

Putopisi-Moj putopis
Putopisi-Putna groznica


mixed martial arts
Free Web Counter
mixed martial arts