30

subota

siječanj

2016

SEZONA 2015./2016. - Skijaški dan 6 - Romme Alpin, Švedska (30.01.2016.)

Još dok sam bio doma gledao sam da li u blizini Stockholma postoji neko skijalište pristojne veličine. Našao sam ih nekoliko, a Stockholmu najbliži od tih većih skijališta je Romme Alpin, smješten 220 kilometara sjeverozapadno od Stockholma, u blizini grada Börlangea. Dva i pol sata vožnje. Odluka je pala na Romme Alpin i iz razloga što je najlakše do njega doći iz Stockholma. Naime, za vrijeme skijaške sezone, subotom i nedjeljom postoje dva polaska busom iz Stockholma direktno za ovo skijalište: u 06:30 i u 07:00. Cijena od 490 kruna (415kn) uključuje prijevoz tamo i natrag, kao i cjelodnevni skipass. Zapravo cijena je odlična uzme li se u obzir da je ovo Švedska.
Ja sam se odlučio za polazak u 06:30 i par dana ranije preko interneta kupio kartu. Što prije biti na skijalištu, to bolje. Otvara se u 09:00 i radi do 16:00. Ujutro je na autobusnom kolodvoru bila hrpetina ljudi. Toliko da su u 06:30 zapravo išla dva dupkom puna busa. Vikend. Razumljivo. Ne mogu vam reći kakav je put do skijališta jer sam odmah zaćorio ko mala beba. Probudio sam se tik pred skijalištem. Bus je bio novi i udoban i s dosta mjesta za noge.
Romme Alpin ima deklariranih 23 kilometara staza, od čega su više od polovice plave (57%), zatim slijede crvene (35%) i tek su dva kilometara crnih staza (9%). Ta kilometraža otprilike odgovara i stvarnosti, s tim da bih rekao da su mnoge crvene zapravo bliže plavima, a crnjaci bi bilo gdje u Austriji ili Italiji bili malo žešći crvendaći.
Staze su dosta dobro bile pripremljene, pogotovo kada se uzme u obzir da je snijega izvan staza bilo samo u tragovima. Pod skijama se osjećala kombinacija prirodnog i u umjetnog snijega, za razliku od Hammarbybackena jučer gdje je isključivo bio umjetni snijeg. Na pojedinim mjestima je staza bila malo tvrđa i bila je čak i poneka ledena ploha, ali to više prema kraju dana. Ipak, s obzirom na veliki broj ljudi, staze su izdržale do kraja bez većih problema.
Kako je bila subota, bilo je za očekivati puno ljudi. Ali ovo je Švedska i stvari su nešto drugačije u ovoj zemlji. Civiliziranije. Na ulazu u svaku žicu postoji posebna traka za single skijaše koji popunjavaju prazna mjesta na žici, a na svakom ulazu u žicu su i po tri zaposlenika koji neprestano usmjeravaju promet. Nema ovdje: "Otišao sam na kavu." Ili "Na WCu sam.". Uvijek je netko uz žicu. Tako da nisam nikada čekao na ulaz više od minute ili dvije. Na stazama je pak bilo drugo stanje. Tu je bilo teže izbjeći to veliko mnoštvo ljudi, a bilo je i dosta loših skijaša, primjerice onih koji se u velikim rotacijama, brzini i u plugu spuštaju niz crnjak. Onda su tu bili i oni dobri skijaši koji su izvodili gluposti. Uglavnom klinci koji su sjedali na skije i pravocrtno se spuštali niz padine. Ili oni sa selfie stickovima. Trebalo bi ih zabraniti na svakom skijalištu. Prečesto sam kočio jer je mnoge teško bilo pročitati.
Nedostatak Romme Alpina je što su skoro sve staze lagane. Meni za gušt treba s vremena na vrijeme neka duga teža staza. Jedine teže staze bile su tri crne (čitaj-žešće crvene), ali te su dosta kratke. Možda kilometar. Najduži spust koji sam napravio bio je od dva i pol kilometara i to je bila uglavnom plava staza s nešto sitno crvene na kraju.
Romme Alpin se nalazi na dva brda, jedno do drugog. Sve je međusobno povezano. Ima prostora za širenje. Tako su ove godine dodali posve novu šestsedežnicu koja je išla čak 18 km/h, što je jedna od najbržih žica koje sam ikada vidio. I uz nju su ove godine dodali i neke od onih crnjaka. Loše je što je Romme Alpin na jako malenoj nadmorskoj visini. Baza je na svega 132 metara nadmorske visine, a najviši vrh na 407. Okolo nema viših planina. Samo nekoliko zaleđenih jezera i nepregledna polja.
Ukupno je dvanaest žica na skijalištu: pet sedežnica i sedam vučnica. Sedežnice su uglavnom za šest osoba i novijeg datuma i uglavnom Leitnerice. Sidra i tanjurići su najviše na nižim dijelovima skijališta gdje su poligoni za učenje. Romme Alpin ima dosta prostran dio za učenje, kao i mali funpark.
Još jedan minus za Romme Alpin je potpuni nedostatak wifija, koji je inače svugdje prisutan i besplatan u Švedskoj. U bazi skijališta postoji nekoliko restorana, kao i tri na planini, koji izgledaju veoma simpatično, izgrađeni u kombinaciji kamena i drva. Simpatične pak nisu cijene hrane i pića - porcija gulaša, tjestenine ili palačinka 95kruna svaka (ili 80kn); mali hamburger 25kruna (21kn), a veliki 45 kruna (38kn). Najbolje je bilo uzeti meni (veliki hamburger, pomfrit i bezalkoholno piće po izboru) za 69kruna (59kn).
Romme Alpin je dobro skijalište za jedan dan koje je najviše orijentirano prema obiteljskom skijanju. Za nešto ozbiljnije treba krenuti više prema sjeveru, prema Areu...

Rating današnjeg skijaškog dana: 3/5


UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA DANAS - 33.5
UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA U SEZONI - 207.5
UKUPAN BROJ PADOVA U SEZONI - 0
NAJVEĆA POSTIGNUTA BRZINA DANAS - 65.3 km/h


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.