21

petak

studeni

2014

SEZONA 2014./2015. - Skijaški dan 3. - Hintertux, Austrija (21.11.2014.)

Odvozio sam sinoć 185km od Obergurgla do Hintertuxa. Došao jutros na parking ispod skijališta već u 07:30 i "ulovio" mjesto u prvom redu. U dolini snijega gotovo i da nema. Na Sommerbergalmu na 2100m ga ima u tragovima. Tek na pola puta do Tuxer Fernerhausa ima ga u pristojnoj količini. Gotovo sve staze na gornjem dijelu skijališta, od 2660m naviše, su otvorene, dok prema dolje su očito nabili topovima nešto snijega na stazama i mogli bi otvoriti i to kada bi palo još malo pravog snijega i temperature ponovno otišle u minus. Naime, danas su topovi mirovali jer je temperatura bila par stupnjeva u plusu, iako se to uopće nije osjetilo. Na momente je bilo dosta hladno, tu i tamo s vjetrom, a sunca danas ni na vidiku, iako su ga prognozirali, barem u drugoj polovici dana.
Dosta difuznog svjetla, a zbog velike količine ljudi, staze nisu bile onako savršene kao u Söldenu. Zapravo već od starta rano ujutro nisu bile pripremljene kako su trebale biti. Najbolji je bio Kaserer dio skijališta gdje difuznog svjetla gotovo da i nije bilo, a valjda zbog udaljenosti tog dijela skijališta nije bilo ni puno ljudi pa se mogla pustiti skija i karvati od ruba do ruba staze. Inače, ostatak skijališta je bio prenatrpan, posebice zbog raznoraznih ski teamova tako da je Hintertux danas izgledao kao jedan ogroman poligon s crvenim i plavim kolcima i zastavicama. Gledao sam i gledao i nikako mi nije bilo jasno kako svi ti teamovi znaju koja ja staza njihova. Bilo ih je kao mrava. Austrija, Italija, Francuska, Češka, Slovačka, Nizozemska, Rumunjska, Srbija, Rusija, Hrvatska, pa čak i ski team iz Australije...
A uz njih mali milijun rekreativaca. Bilo je teško ponekad skijati. I danas je petak. Kako li onda izgleda Hintertux u subotu ili nedjelju?!
Što se tiče žica, restorana i ostalih stvari, nikakvih promjena u odnosu na lanjske godine.
U 14:00 sam odlučio završiti sa skijanjem. S obzirom na početak sezone, noge nisu još naučene na takav napor. Na početku svake sezone treba proći nekoliko dana prije nego se noge zaista upogone. Ali idemo nabolje. U Söldenu prvi dan već u podne su krenuli grčevi, dok su u Obergurglu jučer i Hintertuxu danas "pričekali" do 13:30-14:00.
Prema Zagrebu sam odabrao drugi put. Od Hintertuxa prema Lienzu. Tu me dočekalo iznenađenje na nekakvoj Gerlos Alpinstrasse od čak 8,50eur cestarine! Onako iznebuha. Nikakvih natpisa. Samo odjednom, nakon hrpetine kilometara, usred ničega, naplatna postaja. Bagra austrijska. Znaju da se nitko neće okretati i vračati toliko kilometara nazad. Pred Lienzom su mi također naplatili nekakvu brzu cestu 10,00eura, ali tu je barem bio natpis na ulasku na cestu. Doduše nije pisalo kolika je cifra skroz do naplatne, ali istina je da skrati put. Nakon Lienza cesta je odlična prema Hermagoru i potom prema talijanskoj granici gdje je autoput do Tarvisija. Od Tarvisija obična cesta preko Kranjske Gore za Jesenice i autoput do Zagreba.
Sada cca mjesec dana odmora od skijanja. Idem na toplo. Tri tjedna Filipina i tjedan Emirata. Ok, okušat ću se u onom skijanju u dvorani u Dubaiju negdje pred Božić. A kada se vratim, kreće prava sezona. Planovi su ove godine skijati dosta po Alpama. Američku turneju preskačem ove godine, ali zato u siječnju idem par dana skijat u Iran, a u veljači par dana u Gruziju. Kada bi skupio barem 30 ski-dana, bio bih više nego zadovoljan...


UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA DANAS - 27.9
UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA U SEZONI - 99.6
UKUPAN BROJ PADOVA U SEZONI - 0
NAJVEĆA POSTIGNUTA BRZINA DANAS - 77.5 km/h


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.