20

četvrtak

studeni

2014

SEZONA 2014./2015. - Skijaški dan 2. - Obergurgl-Hochgurgl, Austrija (20.11.2014.)

Za Obergurgl nisam ni znao da postoji sve dok neki dan nisam pročitao članak na skijanje.hr kako su otvorili sezonu. Proguglao ga. Svidjelo mi se što sam vidio. A da stvar bude još bolja, uključen je u Tirol Snow Card i blizu je Söldena - 10tak kilometara.
S obzirom da je Obergurgl dosta visoko, na 1930m nadmorske visine, snijega je u mjestu već poprilično. A gore boli glava od snježnog pokrivača. Nikada ne bih rekao da je ovo tek studeni. S obzirom da je snijeg padao zadnjih par dana, toliko je pršića da je milina malo otići u off-piste vode. Veći dio skijališta je iznad granice drveća i nema previše stijena ni drugih prepreka tako da je off-piste relativno lagan i siguran. Napravio par rundi po svježem snijegu.
Obergurgl-Hochgurgl se zapravo sastoji od dva dijela. Prvi dio je iznad Pilla odakle jedna gondola vodi na Hochgurgl na 2150m nadmorske visine i dalje žice vode najviše do 3027m. Na ovom dijelu skijališta polovica je staza otvorena. Staza prema dolini nije, iako je pripremljena tako da mi nije jasno što čekaju. A i ove druge koje su zatvorene već su pripremljene i očito je pitanje dana kada će ih pustiti u pogon. Neki skijaši su zanemarivali oznake i skijali i po zatvorenim stazama.
Drugi dio skijališta je iznad Obergurgla i najviša mu je točka Festkogl na 2898m nadmorske visine. Ovdje je gotovo sve bilo otvoreno, uključujući i staza u dolinu. Obergurgl i Hochgurgl nemaju poveznicu stazom, već isključivo gondolom koja s polovice Hochgurgla ide poprijeko na polovicu Obergurgla. Službeno Obergurgl-Hochgurgl ima deklariranih 110km staza. Staze su uglavnom crvene. Ima i dosta plavih za početnike, dok pravih crnih baš i nema puno. Staze su savršeno speglane, a dodatni plus je bilo prekrasno sunčano vrijeme. Sunce je cijeli dan bilo na plavom nebu. Žice su uglavnom nove i to kombinacija nekoliko gondola i raznih sedežnica. Ima i nešto sidra, ali njih se može izbjeći.
Cijene su tirolske, što znači da je porcija pomfrita 5-6 eura, a 0,3L nealkoholne pijače preko 3eura. Međutim, ima jedna super stvar u Obergurglu. Kada se dođe stazom u dolinu, preko puta Hohe Mut Bahn gondole, nalazi se Spar gdje se može popiti i pojesti po normalnim supermarket cijenama! Jedino što Spar radi dvokratno pa treba pikirati da se dođe prije 12 ili poslije 14 sati.
Odlična stvar u Obergurgl-Hochgurgl, kao i u Söldenu, je da je skoro posvuda besplatni wifi.
Da rekapituliram, jako dobro skijalište gdje svatko može pronaći nešto za sebe. Dovoljno veliko da nema gužvi, a opet ne megalomansko. Tko ide u Sölden, moja je preporuka odvojiti jedan dan za Obergurgl.


UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA DANAS - 47.9
UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA U SEZONI - 71.7
UKUPAN BROJ PADOVA U SEZONI - 0
NAJVEĆA POSTIGNUTA BRZINA DANAS - 85.2 km/h


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.