babaizkadrovske2-0

petak, 16.10.2020.

BABA IZ KADROVSKE: TIJEK ŽIVOTA

TIJEK ŽIVOTA

Curriculum vitae pojam je koji izvorno iz latinskog znači tijek života.

U prvom blogu spominjani su pomodni trendovi koji su se pojavili prije 15 tak možda i više godina.
Mnoge su se vanjske agencije bavile radionicama, predavanjima o radnim procesima ali i o prezentaciji na tržištu rada, da iskoristim taj rječnik. Tako se počesto učilo na koji način sastaviti cv da bude uočljiv- što zapravo nije uopće nebitno, da bude primamljiv poslodavcima.
Često je bilo situacija gdje se na natječaje javljalo nekoliko stotina kandidata- takve se stvari događaju najčešće kod recimo diplomiranih ekonomista. Kod te struke dolazi se do zaključka da ih najviše ima i da se kod ovih struka događa najveća fluktuacija. :
Tih je godina dakle u tim radionicama, na tim predavanjima ili pisanim prezentacijama uvedena sljedeća rečenica kod opisa za sastavljanje CV-a…otprilike:
„Svoje vrline naglasite i nekoliko puta, a svoje eventualne nedostatke ne spominjite.“

Odjek te rečenice donio je svakakve reakcije što će uvelike uključiti i mentalitet s kojim ćemo se baviti u nekim sljedećim blogovima kao zasebnom temom.
Jednostavnim jezikom napisano, ta rečenica u glavi prosječnog čovjeka ovih prostora, da ne upotrijebimo izraz „prosječnog Balkanca“ je zvučala:

„LAŽITE!“
Slobodno lažite u svom CV-u, to je dozvoljeno čak i poželjno.
Možda će ovo moći shvatiti samo one osobe koje su zaista obavljale poslove selektiranja cv-eva, obavljanja intervjua i odabira kandidata, jer znaju kakve je to posljedice proizvelo, a proizvodi i dan danas.
Zbog čega je to tako- pa velikim udjelom zbog mentaliteta linije lakšeg otpora.
Ljudi s ovih područja žive improvizaciju vlastitih života već generacijama.
Nakon takvih „briljantnih“ uputa moglo se na tim molbama, prijavama pročitati svašta, a i dan danas se može.
Počela je poplava navođenja posebnih vještina i dodatne naobrazbe u smislu da su se obični tečajevi pretvarali u sveučilišne programe :D , od domaćih do inozemnih.
Ako je vaša dotadašnja firma imala ikakve veze sa nekakvim međunarodnim lancem, vi ste već imali u cv-u da ste dio iste korporacije. :D
Ako se niste tijekom vašeg radnog staža pomakli iz iste zgrade, no firma se mijenjala po strukturi, imenu, pa čak i djelatnosti, navodilo se sva sila firmi koje su sve jedna drugoj pravni sljednici. Taj slučaj kao takav i nije toliko pogrešan koliko je komičan.
O imenima radnih mjesta, izmišljanja što egzotičnijeg naziva, koje kao takvo nema veze sa radnim procesima koje je osoba zaista i obavljala, da i ne spominjemo.
O propuštanju navođenja osnovnih informacija kao što su godine rođenja. ( nekoliko slučajeva iz iskustva)
Nemojte to raditi.
Imajte odgovornost prema sebi i drugima da prikažete svoj „tijek života „ onakav kakav je.
To je vaš „tijek života“ i trebate stajati riječima i djelom iza istog kakav god bio
Imajte u vidu da će netko to čitati, da će na temelju tih navoda iz cv-a donijeti nekakve zaključke, da će vas pozvati na razgovor i možda se nećete osjećati najbolje kada se raskrinkaju određeni lažni navodi.
Također netko će na vaš cv potrošiti vrijeme, odgovarati za izbor vas kao kandidata ,a potom možda i vas kao zaposlenika.
Ima mnogo drugih načina kako da vaš „tijek života“ izroni iz mora ostalih „tijekova života“ na način da iznesete zanimljive detalje o vašem školovanju, vašoj karijeri, pa i vašem slobodnom vremenu.
A lažni navodi otkrit će se kad-tad.

Oznake: ljudski resursi, CV, zapošljavanje

- 11:16 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2020  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi