Etika i poslovanje

03 prosinac 2013

Što znate o poduzećima koja posluju etično? Mislite li uopće da etika i poduzeće mogu biti povezani?

Na prošlom predavanju smo mnogo slušali o etici i društveno odgovornom poslovanju. Bilo je zanimljivo slušati o ovakvim temama, a posebno zato što smo čuli i pozitivne primjere iz prakse. Ohrabrujuće je slušati o temi koja budi zanimanje kod većine ljudi i izrazito je aktualna. Također, predavanje je bila vrlo inspirativno, što nas je navelo da istražimo koja su poduzeća poznata po etičnom poslovanju...

Ako vas zanima koje su to kompanije sa etičkim poslovanjem vjerojatno još uvijek čitate i zbog toga nam je vrlo drago. Uz par klikova i googlanje došli smo do stranice WME (World's most ethical companies) - Najetičnije kompanije u svijetu. Ako ste još uvijek s nama i bacite pogled na listu kompanija vidjet će te da ih ima mnogo.

Pravo pitanje je za koliko poduzeća sa liste ste uopće čuli i znate li nešto o njihovom poslovanju? I što mislite, je li stvarno moguće poslovati etično? Voljeli bismo čuti vaše mišljenje! :)



Mi smo prošli ovu listu od preko poduzeća i priznajemo, znamo za 29 poduzeća. Čak su nas začudila neka imena na listi, poput PepsiCo-a, Alcoa-e, American Express-a, Microsoft-a itd. Posebno su nas začudila kada smo vidjeli metodologiju. Ako ste bili toliko vrijedni i pogledali metodologiju (koja ovaj puta nije objašnjena na dugo i široko), mogli ste zapaziti 5 glavnih područja ocjenjivanja i njihove pondere: 1) Etika i suglasnost; 2) reputacija, vodstvo i inovacije; 3) upravljanje; 4) održivi razvoj i odgovornost; 5) kultura i etika. Smatrate li vi da jedna velika profitna kompanija može biti dobra i prema ovim kriterijima?

Dva su generalna zaključka iz toga. Prvi: čak i globalna poduzeća usmjeravaju velike napore prema etičnom poslovanju. Očito neka od njih imaju uspjeha u primjeni etike, samo što ih mnogi možda još uvijek percipiraju kao zloglasne kompanije zbog prijašnjeg lošeg iskustva ili samo zato što su tržišni lideri. I drugi: očito postoje mnogi za koje smo možda trebali saznati zbog njihovog fokusa na etiku, ali nismo. Kako vi stojite sa ovim tvrdnjama? Je li lista objektivna?

Postavili smo vam puno pitanja, a nadamo se da na neka imate i odgovor :) Ako još uvijek niste dobili inspiraciju za neki komentar, možda se trebamo zapitati što mislimo o etičnosti poslovanja u Hrvatskoj! Razmislite o tome ;)

Oznake: etika, poslovanje, ekonomija, efzg, sociologija, društvo, Hrvatska, microsoft, pepsico, wme

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.