21.06.2006., srijeda

Izložba "Umjetnost uvjeravanja"

ZAGREB, U Muzeju za umjetnost i obrt do 16. srpnja otvorena je izložba "Umjetnost uvjeravanja" -
povijest reklame od 1835. do danas.



Photobucket - Video and Image Hosting



Izložba o povijesti reklama, paradoksalno, govori o vremenu kad smo živjeli bez reklama.
Atraktivna tematika umotana je u jednako atraktivan paket. Obraćajući se i komunicirajući s posjetiteljem tijekom izložbe sa zahtjevnom brojkom od 1200 izložaka, postav počinje prolaskom kroz crno-bijeli tunel. U početnom dijelu izložbe, koji reklamu dijeli s obzirom na to obraća li se djetetu, ženi ili muškarcu, kroz shematizirani lik svakog od obitelji, projiciraju se stare reklame.

U posebnoj prostoriji slušalicama se mogu poslušati radijske reklame, a dio u kojemu je naglasak na jumbo-plakatima posjetitelj mora proći kroz imitaciju autoceste. Od suvremene reklame dobar je i postav koji se obraća protagonistima televizijskih prodaja.

Izložba obuhvaća nekoliko sjajnih radova u kojima će se odmah prepoznati autorstvo. No ima i mnogo “no name” reklama koje su oblikovali umjetnici i dizajneri, ali mnogo više naručitelji. Povijest reklame promatraču izložbe može ponuditi i analizu društva, a koliko je danas naše društvo puritanskije, može se vidjeti na reklami za Jadranku na otoku Lošinju gdje se to hotelsko poduzeće reklamira ženskim likom koji golih grudi izranja iz vode.

Ravnopravni dio izložbe “Umjetnost uvjeravanja” koji reklamu predstavlja od daleke 1835. do danas, sjajan je interaktivan postav izložbe koji potpisuju Oleg Hržić i Ante Rašić, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Možda bi svatko dodao ili oduzeo koju reklamu, no izložba koju su priredili u MUO u povodu obilježavanja godišnjice Agencije za oglašavanje, svakako je prvi sustavni te za budućnost relevantni pregled medija i vrijedna je svake preporuke.
Patricia Kiš

Photobucket - Video and Image Hosting



- 11:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

Galerija