30.05.2006., utorak

Izložba fotografija ALANA MATUKE

RIJEKA; U petak, 02. lipnja u Galeriji O.K. MMC-a otvara se prva izložba oficijelnog programa ovogodišnjeg Festivala nove umjetnosti FONA 2006. Ovogodišnji festival podijeljen je u nekolkio programa koji će se tijekom ljeta održavati na nekoliko lokacija u gradu Rijeka. Centralna izložba će se održati od 27. do 30. rujna u prostoru ex tvornice Rikard Benčić poznatome po nazivu “T-objekt”, mjestu na kojem će biti izgrađen novi Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Alan Matuka je rođen 1966. u Zagrebu, gdje je živio do završetka srednje škole. Fotografijom se počeo baviti u ranoj mladosti, da bi se u ranim 90-tim preselio u London radi stručnog studija i daljnjeg usavršavanja. 1992.-93. završio je A stupanj, smjer fotografije (slušao fotografiju i umjetnost i obrt) na London College of Printing. Od 1995. radi kao samostalni umjetnički fotograf u svom studiju. Tokom godina rada realizirao je brojne vlastite projekte, a i redovito je surađivao sa designerima i art directorima. Sredinom 2001. seli se u Zagreb gdje otvara fotografski studio i nastavlja umjetnički i komercijalni rad. Alan Matuka je stalni član RPS-a, Royal Photographic Society of Great Britain. Lista klijenata mu se uglavnom sastoji od internacionalnih reklamnih i design agencija, izdavačkih kuća te klijenata iz glazbene industrije.

Popis samostalnih izložbi:
1995. Galerija " Tabitha ", London
1998. Galerija " C.E.G. ", London
2001. Galerija " Vladimir Nazor ", Zagreb
Galerija " Kordić ", Zagreb - Velika Gorica
2002. Galerija " Garestin ", Varaždin
Gradski muzej, Varaždin
2003. Gradski muzej, Karlovac
Istarska sabornica, Poreč
2005. Muzej grada Poreča

Matukino sadašnje okretanje aktu karateristično je suptilno, no ipak posve novo u načinu na koji se on ophodi prema tijelu. Superiorno, egzibicionistički, snažno kao nikad dosad, Matuka nam, gotovo usput, osim samog tijela, u doslovnom smislu pokazuje i – život u njemu. Pulsiranje tog života, tako je jako da ga bez problema možemo osjetiti: kao da će istog trenutka iskočiti van, ili nas asimilirati u sliku, a na fotografijama trudnog modela, on iz estetske duhovito eskalira i u sadržajnu komponentu. Nevidljivom, ali opipljivom unutrašnjom dinamikom, baš kao i vidljivom svjetlošću koja pleše na teksturama, u neočekivanim pokrivanjima i otkrivanjima, Matuka unosi istraživački nemir i uspostavlja nove konture koje daleko prerastaju dvodimenzinalni prostor. Ispolirani do perfekcije, ali nikako statični, volumeni eksplodiraju duboko u kadar, a gledamo li ih u nizu, stapaju se i u linearno, filmsko kretanje. Matuka traži (i nalazi) treći put između figurativnog i apstraktnog. Tijela, pokrovi, pozadine na ovim su fotografijama meki, mnogo više međusobno duboko prožeti energetski vrtlozi, nego radikalno odvojene figure i pozadine. Golotinja pritom ostaje svjetlosnim godinama daleko od tržišne erotike... no stoga nije ništa manje uzbudljiva.
Tekst iz kataloga:Ivan Salečić


- 09:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

Galerija