ETERIČNA ULJA U NJEZI KOŽE


Eterična ulja su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnog materijala destilacijom ili tiještenjem. Eterična ulja zbog malih molekula i lipofilnosti kroz kožu veoma brzo ulaze u organizam. Da bismo smanjili brzinu ulaska, eterična ulja na kožu nanosimo razrijeđena u biljnim uljima. Time postižemo nekoliko ciljeva: smanjujemo eventualna oštečenja kože do kojih može doći zbog nanošenja čistog eteričnog ulja na istu, spriječavamo nagli ulazak eteričnog ulja u organizam (neka ulja sadrže toksične sastavnice, i zbog naglog ulaska u organizam mogu izazvati neugodne nuspojave). Također, sporija apsorpcija omogućava duže prisustvo terapijskih sastavnica u krvi, ili na ciljanom tkivu. Stoga, eterična ulja se gotovo nikada ne nanose nerazrijeđena na kožu!

Više o djelovanju pojedinih eteričnih ulja pročitajte: ETERIČNA ULJA

02.05.2007. u 22:54 | 1 Komentara | Print | # | ^

BILJNA ULJA U NJEZI KOŽE

Biljna ulja njeguju i hrane kožu, te nam služe kao nositelji eteričnih ulja. Za biljna ulja koja koristimo u njezi kože bitno je da su nerafinirana i hladno prešana, kako bi sačuvala sve svoje vrijedne sastojke: jednostavne i složene nezasićene masne kiseline, vitamine, lecitin, flavonoide i arome.

ARGANOVO ulje je bogato oleinskom i linolnom kiselinom, karotenima, vitaminom E. Jedno je od najstabilnijih ulja. Zbog visokog sadržaja vitamina E, posebice je pogodan za tretiranje suhe, zrele, borama sklone kože. Umiruje, regenerira i djeluje protuupalno, pa je od pomoći u tretiranju seboreje, dermatisa, psorijaze. Pokazuje i antialergijski učinak. Tradicionalno se koristi za njegu kože novorođenčadi, u masažama za poticanje mršavljenja i učvršćivanje tkiva, kod reumatoidnog artritisa, te za regeneraciju oštećene kože: pomaže kod ožiljaka od opekotina, varičela, a djeluje i na strije.

AVOKADOVO ulje tamnozelene je boje, blagog mirisa, brzoupijajuće. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama, lecitinom, vitaminom E i beta-karotenom. Namjenjeno je njezi suhe, dehidrirane, slabo prokrvljene i zrele kože, ali također i kože sklone upalnim procesima. Koristimo ga također za tretiranje ožiljaka, strija i općenito regeneraciju kože.

BADEMOVO ulje svijetložute je boje i blagog mirisa. Univerzalno je ulje za njegu i najčešće korišteno za masažu. Namjenjeno je suhoj i osjetljivoj koži, koži sklonoj svrbežu i iritacijama, te za njegu osjetljive dječje kože.

BORAŽINA je ulje bogato vitaminima A, D, E i K, sa visokom koncentracijom gamalinolenske kiseline, stoga je od iznimne vrijednosti u njezi kože. Koristimo ga kod upalnih procesa, suhe kože, strija, tretmane ožiljaka, kod psorijaze, ekcema, dermatitisa, kao i uvijek kada je kožu potrebno regenerirati. Ipak, najveću vrijednost pokazuje ako se uzima oralnim putem.

Ulje CRNOG KIMA ima osnovno djelovanje u balansiranju imunološkog sustava (uzima se oralno), a u njezi kože izvana izvrsno je kod ekcema, dermatitisa, psorijaze, opekotina. Općenito umiruje, regenerira i djeluje protuupalno i antialergijski.

Ulje ploda DIVLJE RUŽE izrazito je dragocjeno kozmetičko ulje. Razlikujemo ulje dobiveno iz južnoameričke divlje ruže (rosa rubiginosa) i macerat dobiven iz ploda šipka (rosa canina). Šipkovo ulje je tamnije crvene boje, i sa manjim sadržajem vrijednih sastojaka. Ulje divlje ruže nezaobilazno koristimo za regeneraciju oštećene kože, ožiljaka, opekotina, strija, bora; pomaže kod hiperpigmentacija, akni, ekcema, dermatitisa, psorijaze, seboreje. Potiče sintezu kolagena.

JOJOBA zapravo nije ulje, nego tekući vosak. Gotovo je bez mirisa i boje. Kemijska struktrura je slična sebumu, stoga je korisno za liječenje akni i za smanjivanje prevelike produkcije sebuma. Zbog sadržaja miristatske kiseline poželjan je sastojak ulja za njegu upaljene i nadražene kože. Izvrstan je ovlaživač svih tipova kože, stabilizira ph kože, regenerira kožu. Nezamjenjiv sastojak za poboljšanje elasticiteta kože.

KAKAO MASLAC omekšava suhu kožu, spriječava pojavu strija.

Ulje KIKIRIKIJA izrazito je orašastog mirisa i ljepljive teksture. Bogato je vitaminom E, a najčešću primjenu nalazimo u preparatima za nakon sunčanja.

KOKOSOVO ulje na sobnoj je temperaturi krutina – ukoliko je tekuće to je znak da je rafinirano ili frakcionirano. Bogato je laurinskom kiselinom, a najčešće ga nalazimo u preparatima za njegu kose. U kozmetici se uglavnom koristi zbog ugodnog mirisa, a manje zbog terapeutskih svojstava.

Ulja KOŠTICA BRESKVE/MARELICE sličnog su sastava i primjene. Sa visokim udjelom vitamina A, revitaliziraju, hrane, toniraju i omekšavaju kožu, aktiviraju izmjenu tvari, zadržavaju vlagu. Korisna su za tretiranje osjetljive, suhe i zrele kože. Nalazimo ih u preparatima za spriječavanje pojave strija.

Ulje KUKURUZNIH KLICA bogato je linolnom kiselinom i vitaminom E. Koristi se u proizvodima za zaštitu od sunca i njegu dječje kože.

LJEŠNJAK, uz makadamiju i avokado, spada u brzoupijajuća ulja. Slatkastog je orašastog mirisa i fine teksture, dosta stabilno zbog sadržaja vitamina E. Pogodno je za masnu, slabo prokrvljenu kožu sklonu aknama, za osjetljivu kožu sklonu crvenilu, i kožu kojoj nedostaje vlage. Bitan sastojak preparata za tretman proširenih vena kao i popucalih kapilara.

MACERAT ALOE VERE najčešće se radi u kanolinom ulju. Štiti kožu i čini ju napetom, održava razinu vlage u koži, smiruje nadraženost i upalne procese, aktivira obnavljanje stanica kože.

MACERAT ARNIKE tradicionalno se radi u maslinovom ulju, mada je za aromaterapijsku primjenu pogodnije neko manje gusto ulje. Umiruje i regenerira kožu, a posebice je korisno kod slabo prokrvljene kože. Idealno je za sportsku masažu i poticanje raspršivanja miogeloza.

MACERAT ČIČKA tradicionalno se koristi kod lišajeva na koži, apcesa i čireva. U kozmetičkoj industriji popularnije je kao ulje za ishranu korijena kose i suzbijanje pojave peruti.

MACERAT GOSPINE TRAVE (KANTARIONA) tradicionalno se radi u maslinovom ulju, ali za aromaterapijsku primjenu pogodije je maceriranje u manje gustom ulju. Izrazito dobro djeluje na oštećenja na koži, stoga se kristi u tretmanima strija, ožiljaka, bora, suhe i suncem oštećene kože. Smiruje iritacije i upale, nezaobilazan je sastojak preparata za tretmane upale živaca i mišića, reume, upaljenih vena, hemeroida. Usprkos navikama dalmatinaca da ga koriste za sunčanje, nije pogodno za tu svrh jer je ulje fotosenzibilno.

MACERAT GOTU KOLE (CENTELLA ASIATICA) obično se spravlja u bademovom ili sezamovom ulju. Potiče regeneraciju kože i promjenu stukture tkiva, stoga se primjenjuje kod oštećene kože, bora, strija i celulita.

MACERAT MRKVE najčešće se priprema u sezamovom ulju. Pogodan je za njegu suhe, atrofirane kože, kao i kože pušaća. Nikad se ne koristi samostalno jer može na koži ostaviti narančaste mrlje.

MACERAT NEVENA, poput macerata gospine trave, ima izrazito djelovanje na oštećenja kože – snažno potiče regeneraciju stanica i zarastanje rana i ožiljaka. Jakog je protuupalnog djelovanja pa njime njegujemo upaljenu kožu koja svrbi, opekotine, ekceme, dermatitise, bolne i napukle bradavice kod dojenja, pelensk osip. Koristan je kod popucalih kapilara, upaljenih vena, hemeroida, reumatskih bolova, upala živaca i mišića.

MAKADAMIJA, ulje koje izrazito brzo penetrira u kožu, zlatne boje, prepoznatljivog orašastog mirisa i fine teksture. Jedino je ulje za koje se zna da sadrži palmitoleinsku kiselinu, koja se nalazi u sebumu, stoga je izrazito pogodno za tretiranje suhe i zrele kože. Također ga koristimo za tretiranje kože oštećene suncem, kao i za njegu dječje kože (dosada nije zablježen ni jedan slučaj alergije).

MASLINOVO ULJE zbog gustoće se slabo upija, pa nije pogodno za aromaterapijsku primjenu. Korisno je za dehidriranu, osjetljivu i upaljenu kožu, spriječava nastanak strija, smanjuje svrbež i osipe. Prirodna je zaštita od sunca (odbija oko 20% sunčevih zraka). Tradicionalno se koristi protiv reumatskih bolova.

Ulje NOĆURKA bogato je gamalinolenskom kiselinom. Regulira lučenje masnoće i izmjenu tvari u stanicama kože, vlaži kožu. Pogodno je za sve tipove i stanja kože, a nezaobilazno je u njezi suhe, ljuskave, osjetljive kože, u tretmanima ekcema, dermatitisa, psorijaze, seboreje, ekcema. Kao i boražina uzima se i oralno.

Ulje ORAHA bogato je linolnom kiselinom te potiče regeneraciju kože, stoga ga koristimo za suhu, oštećenu kožu, i protiv bora. Koristan je u tretmanima ekcema i peruti.

Ulje PŠENIČNIH KLICA sadrži palmitinsku, oleinsku i linolnu kiselinu. Ima visok udio vitamina E, stoga ga koristimo u tretmanima protiv bora, strija, u njezi suhe, atrofirane, oštećene i ispucale kože, za liječenje ožiljaka. Nezaobilazno je u njezi kože oštećene suncem.

RICINUSOVO ulje poznato je sredstvo za zaštitu kose i njegu kože. Njačešće ga nalazimo u preparatima za obnavljanje vlasišta. Na kožu djeluje umirujuće, štti ju i daje joj vlagu.

RIŽINO ulje smiruje upalne procese na koži, štiti od UV-a i UV-B zraka.

SEZAMOVO ULJE jedno je od najstabilnijih ulja, svijetle boje, bogato vitaminima, mineralima, lecitinom, linolnom i oleinskom kiselinom. Namjenjeno je tretiranju svih stanja kože, a posebice osjetljive kože sklone upalnim procesima. Posjeduje jedinstveno svojstvo izvlačenja nečistoća iz pora, stoga se posebno preporuča za njegu kože pušača, kao i u priravcima protiv celulita. Korisno je i u tretiranju proširenih vena. Prirodni je UV filter, odbija oko 25% sunčevih zraka.

SHEA MASLAC (MANDIGO, KARITE) biljna je mast bogata stearinskom, oleinskom i linolnom kiselinom, provitaminom A, vitaminom E i alantoinom. Štiti kožu od vanjskih ujecaja i isušivanja, vraća joj vlažnost i mekoću. Pogodan je za njegu svih tipova kože, a posebice suhe i zrele. Njime tretiramo opekotine od sunca, pelenski osip, dermatitise, seboreju, akne, ožiljke, bore, strije. U kozmetičkoj industriji se najčešće koristi u preparatima za njegu usana i ruku. Prirodni je filter UV-B zraka.

Ulje SJEMENKI LANA pomaže u regeneraciji stanica kože te djeluje protuupano. Jako je nestabilno.

SUNCOKRETOVO ULJE djeluje adstrigentno, pa ga koristimo u tretmanima kako suhe i opuštene, tako i masne kože. Snažno je protuupalno ulje pa je korisno kod psorijaza, ekcema, pelenskog osipa, upaljenih vena, hemeroida. Omekšava i vlaži kožu.

TAMANU (KALOFIL) najjače je protupalno ulje, stoga ga koristimo kod svih uplanih stanja kože, psorijaze, ekcema, dermatitisa, seboreje, opekotina, upaljenih vena, hemeroida. Bitan je sastojak preparata za tretiranje popucalih i lomljivih kapilara. Ima antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje.

Ulje VUČJEG TRNA ima visok udio C i E vitamina i karetenoida. Štiti kožu od vanjskih utjecaja, djeluje protuupalno i baktericidno, pomaže u zacjeljivanju ožiljaka.


Biljna ulja, macerati, maslaci i voskovi - priručnik za upotrebu


© Sva prava pridržana AROMATERRA CENTAR
Nikolina Karin, fitoaromaterapeut


02.05.2007. u 00:39 | 0 Komentara | Print | # | ^

Sljedeći mjesec >>

Lipanj 2012 (24)
Studeni 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Srpanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (3)
Studeni 2007 (1)
Svibanj 2007 (2)

  svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

AromaTerra Centar

aromaterapija
fitoterapija
aromakozmetika
etericna ulja
biljna ulja
hidrolati
recepture
prirodna kozmetika
radionice
shop

LINKOVI

AROMATERAPIJA

ETERIČNA ULJA


BILJNA ULJA

PRIRODNA KOZMETIKA

TERRA ORGANICA

ARGITAL
BURT'S BEES
CATTIER
DR. ORGANIC
DR. SCHELLER
FLORAME
JOHN MASTERS ORGANICS
LAVERA
LOGONA
OLEOTHERAPY
OSHADHI
PRANAROM
SANTE
URTEKRAM
WELEDA

Kategorije

Biljna ulja
Eterična ulja
Hidrolati
Organska kozmetika