18.06.2006., nedjelja

Dobivanje eteričnih ulja pt.3

Ekstrakcija pomoću tekućeg ugljičnog dioksida
Plinoviti ugljični dioksid se pri veoma niskom tlaku koristi kako bi odvojio aromatična ulja iz amterijala biljke. Kada se tlak smanji, ulja stvaraju maglu i mogu se skupiti. Ulja dobivena tim načinom ne sadrže potencijalno opasne ostatke koji se mogu naći u iscjeđivanju otapalima. Ali, pojedinci tvrde da je ugljični dioksid acidni plin, pa šteti kemiskoj strukturi eteričnih ulja. Općenito govoreći, ulja dobivena pomoću ugljičnog dioksida sadrže manju količinu terpena, veći omjer estera, te supstancije čije su molekule prevelike da bi kao takve opstale tijekom destilacije. Budući da su terpeni čest proizvod destilacije, manje količine terpena kod metode dobivanja eteričnih ulja ugljičnim dioksidom znači da je njihov kemijski sastav nešto bliži prirodnom, što začudo uvijek nije baš dobro. Najveći nedostatak metode iscjeđivanja pomoću ugljičnog dioksida, osim visoke cijene, jest što tek rijetki dobavljači drže ta ulja na skladištu.

Hidrodifuzija ili perkolacija
Iako je ova metoda novija, slična je destilaciji parom, s tom razlikom da se para stvara iznad biljne građe i spušta se kroz nju. Prednost hidrodifuzije jest ta da je puno brža, posebno ako se provodi na vlaknastoj građi kao što su drvo i kora. Ulja koja od njih dobijemo boljeg su mirisa i boje od onih koja nastaju običnom destilacijom. Ulja koja dobivamo hidrodifuzijom nisu široko dostupna.

Fitonički proces
Nedavo ga je uveo bitanski mikrobiolog dr. peter Wilde u suradnji s multinacionalnom kemijskom tvrtkom ICI. Proces se razvio na bazi novih otapala, koje zajedničkim imenom zovemo fitosoli, a njihove jedinstvene značajke omogućavaju da se aromatična ulja biljaka sačuvaju na sobnoj ili temperaturi nižoj od nje. To znači da se krhki i na toplinu osjetljivi sastojci aromatičnog ulja ne gube niti se radikalno mijenjaju tijekom ekstrakcije. Ulja dobivena tom metodom ne mogu se nazvati eteričnim uljima, ali se ne mogu zvati ni apsolutima. Uistinu, kemijska analiza pokazuje da se ulja dobivena fitoničkim procesom ponešto razlikuju od ostalih aromatičnih ulja.
- 14:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< lipanj, 2006  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Osnovna načela, aromaterapeutika, tijelo, um i duša, masaža, estetska aromaterapija, kuća i vrt, kratki opisi esencija